Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tömegesen jelentettek be kettős állampolgárságú szavazópolgárokat az ukrán–magyar határnál

2018.04.04. 10:21 Módosítva: 2018-04-04 10:21:53

Jó ideje gond Magyarországon, hogy sorra néptelenednek el a falvak, de most jó hírrel szolgálunk. Az ukrán–magyar határ mellett vannak olyan települések, ahol a népesség brutális növekedésnek indult – legalábbis papíron

így kezdődik az RTL Klub Házon kívül című műsorának legutóbbi adása. A műsorkészítők kiderítették, hogy vannak olyan házak az ukrán határhoz közeli településeken, ahol 50-100 ukrán–magyar kettős állampolgár is bejelentkezett állandó lakcímmel, pedig soha nem látta őket senki. Hasonló témában korábban a Hír TV is jelentetett meg riportot.

A stáb először Kispaládon járt, az ország legkeletibb csücskén, ahol a lakók száma az elmúlt nyolc évben gyakorlatilag megháromszorozódott annak ellenére, hogy

a statisztikusok szerint itt a legnagyobb az elvándorlás, és itt születnek a legkevesebben.

Ez elsősorban a bejelentett magyar–ukrán kettős állampolgároknak köszönhető, a választókorúak száma 2010-es 382-ről mostanra 806-ra nőtt. Hasonló a helyzet a határ mellett fekvő Beregsuránynál is, ahol a szavazókorú lakosság nyolc év alatt 455-ről 897-re nőtt.

Az RTL Klubnak nyilatkozó egyik helyi nő szerint Magyar Sándorné polgármester négy éve, az önkormányzati választások előtt 200 magyar–ukrán kettős állampolgárt jelentett be a lakására. Neki csak akkor szóltak, amikor alá kellett írni a papírokat, megnyugtatták, hogy ez teljesen szabályos, cserébe a polgármester biztos közmunkát ígért, állítja a nő (jelenleg sem ő, sem a férje nem kap közmunkát).

Kispalád
Kispalád

A legtöbben a főutcába költöztek, ahol hiába nincsenek többszintes házak, papíron mégis akad olyan épület, ahol 53-an laknak, állítja az RTL. Ráadásul pár embert a helyi ravatalozóba vagy már ledózerolt házakba jelentettek be. 

Adorján Béla jobbikos képviselőjelölt a csatornának elmondta, hogy kikérte a körzete teljes választói névsorát, a szavazóbázis pedig 5000 fővel nőtt annak ellenére, hogy fogynia kellett volna. A 88 kistelepülésből szerinte minimum 60 érintett a fiktív lakcímek ügyében:

Találtam olyan utcaházszámot, ahol lakatlan ház van, és be vannak jelentve több mint negyvenen. 

Az RTL megpróbálta megkérdezni Magyar Sándorné Fidesz–KDNP-s polgármestert, aki semmiről nem volt hajlandó nyilatkozni. A csatorna megkereste a megyei kormányhivatalt is, hogy hogyan és milyen gyakran ellenőrzik azt, hogy valóban azok élnek-e egy lakcímen, akik be vannak jelentve. Illetve azt, hogy egy ügyintéző hogyan nem veszi észre, ha több mint 100 embert szeretnének ugyanarra a lakcímre bejelenteni. Azt válaszolták, hogy

hivatali elfoglaltsága miatt a napokban a kormánymegbízott úr nem tud időt szakítani az interjúra.  

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.