Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jobbik-támogathatóság, kikezdhető orbáni rend a hetilapok vezércikkeiben

O5A2655
2018.04.05. 05:35
Megnéztük, mit tartanak a legfontosabb üzenetnek a nem Orbán-barát lapok a választások előtti utolsó számukban.

Magyar Narancs

A Magyar Narancs választási vezércikke szerint a Fidesz kétharmados győzelme esetén nagy a veszély, hogy „nem csak cégeket, vagyonokat, megyéket, de embereket is elvisznek Orbán Viktor parancsára. És legközelebb nem lesz legközelebb(...)”.

Ezért a lap az egyéni választókerületben annak az ellenzéki jelöltnek a támogatására buzdít, amelyiknek van esélye nyernie Orbán embere" ellen. A Narancs külön kitér rá, hogy

a győzelemre esélyes jobbikos jelölteket is támogathatónak tartja,

leginkább azért, mert bár a Jobbik demokratikus fordulatának valódiságáról keveset tudni biztosan, jelenleg „Vona nem tud akkora hatalomra szert tenni, mint Orbán, és a pártja sem tud az Orbán Viktoréhoz hasonló félautoriter rezsimet üzemben tartani".

A listás szavazat ügyében a lap nem ad ajánlást, a Jobbik kivételével bármelyik ellenzéki listát – az MSZP–Párbeszédét, a DK-ét, az LMP-ét, de még a hibahatáron billegő Együttét és a Momentumét is – támogathatónak nevezi. Kivéve azt, amelyik végül mégis megtagadja a kooperációt a többiekkel – feltehetően az LMP gyanús nekik.

168 Óra

A lap kétoldalas vezércikkben elemzi a választásokat, az írást a március 15-i hírhedt Orbán-mondattal – derűsek vagyunk, de „elégtételt fogunk venni"– kezdi, és hosszan sorolja azokat az eseteket, amikor valamire-valakire csak azért támadtak derűsen", mert azok szembementek a fideszes irányvonallal. A lap szerint az ország két részre szakadt, akiknek szimpatikus az irány, és akik fuldokolnak. A levegőhöz jutás öltött testet az időközi választásokon” – emlékeztet Veszprémre, Hódmezővásárhelyre.

Az ellenzék viszont marakodással és saját esélyeinek rongálásával tölti az idejét, írja a lap, majd a Jobbikra tér rá, és írja le, hogy Simicska segítségével hirdethetik, hogy tiszta kezűek, és emlékeztet, hogy Toroczkai még mindig az elnökség tagja.

A lap szerint Orbánék kétmilliós tábora megmaradt, az ellenzék reménye, hogy a korábbibál többen mennek el szavazni. Akár meglesz a Fidesznek a kétharmad, akár szűken nem, semmi jóra nem lehet számítani, a mostaninál is kíméletlenebb politika jön, írja a cikk. Ha viszont a feles többség közelébe szorulnak, az a bukással lenne egyenértékű, és roncsolná a Fidesz önbizalmát,

az orbáni rend és rendszer belülről és kívülről is kikezdhetővé válhat.

Az ellenzék győzelme esetén párton kívüli kormányfő és kötött mandátumú kormány jöhet, vagy a Fidesz kisebbségben kormányoz, de akkor már Orbán nélkül. „Van tehát választásunk. És választani kell." – zárul a cikk.

HVG

A lap vezércikkében azt írja, ők az Orbán-kormány elleni protestszavazás mellett érvelnek, mert a „maffiaállam lebontása ma elsődleges nemzeti érdek", de erre csekély az esély. Pedig sok van az Orbán-rendszer rovásán" – folytatódik az írás, felsorolva a bűnszövetkezetben elkövetett félelem- és gyűlöletkeltést", megfélemlítést". Ellenség bárki lehet, írják, trafikos, filozófus, Brüsszel, az ENSZ, Soros-zsoldosok, a diákok.

A kórházak hovatovább no-go zónákká válnak, ahol egy bacit ugyanolyan lehetetlen legyőzni, mint a választáson egy gecit.

A lap szerint a választások legnagyobb tétje, hogy Orbán szorosabbra fonja-e a viszonyt Putyinnal, és tovább kormányozhatja-e az országot Kelet felé. Esély nem nagyon van a kormányváltásra, ismétlik meg, viszont az Orbán mindenhatóságába vetett hitet már az is kikezdheti, ha széles körben kiderül, hogy gyengül a Fidesz. Ehhez azonban mindnyájunknak el kell menni szavazni. Mert a félelem megeszi a lelket, zárul a cikk.

Heti Válasz

Az Orbántól távolságot tartó konzervatív lap azt hangsúlyozza, hogy mindent elnyom a migránsozás, alig esett szó arról, mi történt az elmúlt években, víziók, ajánlatok helyett hazaáruló, tolvajozó vagdalkozásokat kapunk. A Fideszé kimerül a migránsmentességben, az ellenzéké a hatalom fidesztelenítésében.

Az ország mentális állapota a 2000-es évek elején sokkal jobb volt, több volt a remény, a hit, jobban bízott az európai közösség megtermékenyítő erejében, saját vezetői tisztességében, a szocializmus utáni új rendszer működőképességében. Aztán csőstül jöttek a csalódások, írják – Gyurcsány, piacgazdaság, EU, NER.

A választás azon dől el, hányan gondolják magukat a NER részének, és hányan a kirekesztettjének.

Április 8. tétje, hogy lesz-e más. Lesz-e olyan Magyarország, ahol az együttműködés több puszta szólamnál, a reményt, és nem a félelmet kínálja. Győzni hagyja és elismeri a jobbat. A másik igazát is mérlegeli. A problémákat nem söpri be a migrációs szőnyeg alá, nem tér ki égető kérdések megválaszolása elől. Mi józanságra hajló, mértéktartó és méltányos, polgári Magyarországra vágyunk. Immár 2002 óta" – írják.