Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jó pár levélszavazó megszívhatta

D  AS20180403002
2018.04.05. 17:43 Módosítva: 2018-04-05 17:43:50
Több külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyartól kaptunk levelet az utóbbi napokban, akik nagyon szeretnének szavazni, de a határidő közeledtével önhibájukon kívül nagyon valószínű, hogy nem tudnak majd. Ugyanis a magyar lakcímmel nem rendelkező magyarok levélben szavazhatnak, ehhez viszont postán kell(ett volna) kapniuk egy nagy borítékot, benne a szavazólappal, amit április 7.-én, szombaton éjfélig vissza kell juttatniuk Budapestre, a Nemzeti Választási Irodának. 378 449 ilyen választópolgár van, nem lehet tudni, hányan vannak, akik nem kapták meg időben a szavazólapot.

Rózsa Norvégiában él, nincs magyarországi lakcíme, ezért levélben szavazhat. Örült ennek a lehetőségnek, mert máskülönben nyolc órát kellene utaznia a személyes szavazásért Oslóba. A szavazólapja viszont csak április 3-án, kedden érkezett meg. „Rögtön kitöltöttem és fel is adtam postán, de mint kiderült, legközelebb szerdán, április 4-én 16 órakor viszik el a leveleket.

A szavazatomnak április 7., szombat éjfélig kell megérkeznie a Nemzeti Választási Irodához, de vajon megérkezik-e a levelem a kicsi norvég városomból a magyar fővárosba? A privát leveleim elsőbbségi jelzéssel jó esetben egy hét alatt szoktak hazaérni”

- írta szomorúan az Indexnek. Rajta kívül Los Angeles-i, torontói, ausztrál külhoni magyarok felháborodott leveleivel és Facebook-posztjaival találkoztunk.

Eszter például április 5-én csütörtökön még nem kapta meg a szavazólapját tartalmazó levélcsomagot az ausztráliai Sydneyben. „Ha holnap ideér a posta, akkor még utolsó percben, vasárnap lesz lehetőségen személyesen leadni a szavazatomat a külképviseleti irodában, de szombaton nincs erre lehetőség. Amennyiben viszont nem ér ide a posta, sok külföldön élő magyar ki lesz zárva a szavazásból.

Ez egy demokratikus jogállamban teljes mértékben elfogadhatatlan és alkotmányellenes”

- írta az Indexnek. Eszter a sydney-i magyar konzul Facebook-oldalán is felvetette ezt a problémát, ahol két nappal a határidő előtt a konzul a türelmét kérte, és azt javasolta, hogy ha mégsem tud szavazni, akkor majd utólag próbáljon meg jogorvoslatot kérni. 

Az RTL Klub Híradója szerint a probléma az, hogy a választási iroda megkésve, március 21-én postázta ki az utolsó levélcsomagokat. 

Ha valakinek nem érkezett meg, és így nem tudta időben, a szavazás napjáig visszaküldeni a borítékot, akkor a szavazata elveszik.

Az RTL-es riportban Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke ezért azt javasolta, aki későn kapta meg a levélcsomagot, ne adja fel a megadott budapesti címre, hanem juttassa el a legközelebbi külképviseletre a választás időtartama alatt, és onnan majd hazaszállítják azokat a külképviseleti szavazatokkal együtt (utóbbi azokra a választókra vonatkozik, akiknek van magyarországi lakcíme, de külföldön szavaznak).

Sok külföldön élő magyar viszont messze lakik a külképviselettől, például a fentebb bemutatott Rózsa is, hatórányira. Akinek van magyarországi címe, csak személyesen, külképviseleten szavazhat, például Bernadett is, aki blogot vezet a költségeiről és utazásáról egy Seattle melletti városkából a San Jose-i szavazóhelyiséghez.

"A szavazóurnáig 1380 Km-t kell megtennünk. (....Annyira kíváncsi vagyok, hogy mennyien vállalnak be hasonlót....) A mi időnk szerint szombaton adjuk le szavazatainkat, és nagyon remélem, hogy sikeresen. Élek a gyanúperrel, hogy nem fog összejönni.... Egy blogot is kezdtem erről a huncutságról, mert vezetni fogom az összes utazáshoz, választáshoz kapcsolódó költséget, élményt, bemutatom a folyamatokat, és persze magát az utat. A blogot azért kezdem el, mert szeretném ha Magyarországon minél többen megtudnák mit jelent külhoni magyarként funkcionálni manapság. A választás számunkra szinte lehetetlen, vagy olyan szélsőséges out-of-the-box gondolkodást igényel, amit nem sokan tehetnek meg. Szerencsések vagyunk, hogy el tudunk menni szavazni, de tőlünk is áldozatokat igényel. A férjem évenkkénti 15 szabadnapjából most elhasználunk 8-at, amit időarányosan még meg sem kaphatna" - írta az Indexnek.

(Borítókép:  A Nemzeti Választási Iroda munkatársai a külföldről érkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait dolgozzák fel az iroda budapesti központjában 2018. április 3-án. - fotó: Kovács Tamás / MTI)