Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Republikon: Kényelmes Fidesz-többséget hoz a választás

04
2018.04.05. 16:48

A Fidesz-KDNP-nek a vasárnapi választások után 113 mandátuma lesz, a párt 76 egyéni körzetben fog nyerni, míg listáról 37 képviselői helyet szerez – ez áll a Republikon csütörtökön közzétett mandátumbecslésében. Számításaik szerint az MSZP-Párbeszéd 33, a Jobbik 29, a Demokratikus Koalíció 13, az LMP 7, míg az Együtt 3 képviselőt küldhet a parlamentbe, ahová 2 független képviselő is bejut egyéniben (Mellár Tamás és Kész Zoltán).

A Republikon szerint annak ellenére, hogy a Jobbik a második legnépszerűbb párt, az egyéni választókerületek alakulása miatt az MSZP-Párbeszéd szövetség összességében több mandátumot szerezhet, mint a Jobbik. Úgy számolnak ugyanis, hogy az MSZP-P 16, míg a Jobbik csak 4 egyéni mandátumot szerez (szintén 4-et adnak a DK-nak, 2-2-t az Együttnek és az LMP-nek).

A Republikon mandátumbecslésében számos meglepetés van – legalábbis a különböző előzetes esélylatolgatások ismeretében. Azt mondják, hogy a budapesti 4. számú választókerületben a fideszes Varga Mihályt le tudja győzni a DK-s Niedermüller Péter (itt indul az LMP-s Ungár Péter és a jobbikos vívóbajnok Kovács Tamás is), miközben a legtöbb előrejelzés itt Varga sima győzelmét valószínűsíti, és azt, hogy Niedermüllert akár Ungár is megelőzheti. (Igaz, olyan felmérés is van ebben a körzetben, ami Niedermüller jelentős előnyét mutatja Ungárral szemben.)

A mandátumbecslésben a Jobbiknak csak két Heves megyei, mindössze egy borsodi és egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei egyéni képviselői helyet jósolnak, miközben a legtöbb előrejelzés erősebb borsodi eredményeket jósol a pártnak. Az LMP-től Csárdi Antal és Szél Bernadett, az Együtt-jelöltektől Szabó Szabolcs és Vajda Zoltán bejutását valószínűsítik.

A mandátumbecslést és annak módszertanát itt olvashatja el részletesebben.

Borítókép: Huszti István / Index.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?