Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tölgyessy: Okkal szorong a hatalom

2018.04.05. 12:27

Orbán Viktor ma a leginnovatívabb politikus a régióban, Tisza István óta az első, aki Európa-politikát formál, és mindenki másnál jobban érti a magyarok vágyait. Ugyanakkor a dölyfös elnyomás, a nyers hatalmi politika és környezetének hivalkodó uralomgyakorlása szemben áll az itt élők évszázados beállítódásaival, mondta Tölgyessy Péter a 444-nek adott interjújában.

vezető magyar politikus nem lehet keleties vezérkedő hatalmasság.

Orbán Viktor szembekerülhet a köztes-európai országokban jellemzően erős, kisnemesi fogantatású autonómia- és szabadságigénnyel, illetve a kádári „élni és élni hagyni” kisemberbarát gyakorlatával. Magyarország nem Kína és nem Oroszország, nálunk ez a hozzáállás nem működik, „tengernyi magyar érzékenységét sérti meg lépten-nyomon".

A Nyugat alkonyára alapozó politika teljes tagadása Széchenyi István, Deák Ferenc és Eötvös József irányának. De még több tekintetben Tisza vagy Bethlen István konzervatív szabadelvűségének is.

A hatalom inkább az 1930-as évek nemzeti öncélúságpolitikájának a folytatója,

a rendszerváltás utáni időszakból leginkább talán Csurka István elképzeléseivel rokonítható. Ezt a vonalat Tölgyessy Péter szerint a jobboldali kulturális kötődésű embereknek is nehéz megemészteniük a Nyugat minden mostani kudarca ellenére.

A Fidesz most okkal szorong, és határokat alig ismerő manipulációkkal remél továbbra is nyeregben maradni.

A politológus szerint a Fidesz propagandájának van valóságmagja.

  • A második világháború óta egyébként is a legnagyobb válságban álló nyugati társadalmakat valóban veszedelmesen tovább terhelné az ennyire idegen kultúrájú és ekkora tömegű betelepülő folyamatos befogadása.
  • A hazai baloldali pártok aligha tudnák elhárítani az európai szolidaritásra hivatkozó uniós nyomást, és végül tudomásul vennék az országra kívülről kirótt migránskvótákat.
  • A Soros-szervezetek valóban a nyitott társadalmak hívei, és valóban módszeresen támogatják az egyközpontú rezsimek megbuktatását.

És az ellenzék tételeinek is számos valóságmagja akad.

  • A miniszterelnök a kádári gyökerű gazdasági- és médiaeliteket minden kívülálló által korrupciónak látott módokon akarja hozzá feltétlenül hűséges új elitre cserélni.
  • A tényleges teljesítmény keveset számít, a hatalomhoz való feltétlen lojalitás minden mást megelőz.
  • „A Fidesz-vezetők hatalmaskodásai, vagyongyűjtése korábbi tabuk sorát lépik át.”

Tölgyessy szerint ugyanakkor az ellenzéki állítások kommunikációs szerkezete meglehetősen hasonló a Fidesz Soros-kampányához. „Itt is az egyetlen bűnös személyében felmutatott rontás legyőzése hozhatja el a megváltást. Az embereknek csak annyi a teendője, hogy szavazatukkal ellene szóljanak a gonosznak. Ez a kampány is fokozható a végletekig.”

Az ellenzék megtartása jelenlegi állapotában a Fidesz érdeke, a rendszer része. Gondjai a kormánypártnak inkább a nem kormánypárti sajtóval, a hivatásos aktivisták mozgatta nem kormányzati szervezetekkel és az irányíthatatlan állampolgári öntevékenységgel lehetnek. Tölgyessy ezért arra számít, hogy a Fidesz győzelme felgyorsíthatja ezek megregulázását.

A Fidesz a legkisebb esélyt sem engedheti ellenzékének, mert megingása gyorsan átfordulhat teremtménye teljes felbomlásába. Bármi áron újra győzedelmeskednie kell, különben oda kormányzása minden eredménye.

A politikai berendezkedés pedig igazán akkor lehet szilárd, ha benne a többség, még az ellenzék is megtalálhatja valamiképpen a jövőjét.

A kormányfő rendjében viszont minden autonóm állampolgári törekvés csakhamar rendszertagadó pozícióba keveredik. „A Fidesz ismét egyetlen hierarchiába szervezett főkutya-alkutya szerkezetben próbálja egybefogni az országot. Aki nem alávetettje, egyfajta szolgája hatalmának, az hamarosan az ellensége lesz. Közbülső állapotban igencsak kevesen maradhatnak.”