Tölgyessy: Okkal szorong a hatalom

2018.04.05. 12:27

Orbán Viktor ma a leginnovatívabb politikus a régióban, Tisza István óta az első, aki Európa-politikát formál, és mindenki másnál jobban érti a magyarok vágyait. Ugyanakkor a dölyfös elnyomás, a nyers hatalmi politika és környezetének hivalkodó uralomgyakorlása szemben áll az itt élők évszázados beállítódásaival, mondta Tölgyessy Péter a 444-nek adott interjújában.

vezető magyar politikus nem lehet keleties vezérkedő hatalmasság.

Orbán Viktor szembekerülhet a köztes-európai országokban jellemzően erős, kisnemesi fogantatású autonómia- és szabadságigénnyel, illetve a kádári „élni és élni hagyni” kisemberbarát gyakorlatával. Magyarország nem Kína és nem Oroszország, nálunk ez a hozzáállás nem működik, „tengernyi magyar érzékenységét sérti meg lépten-nyomon".

A Nyugat alkonyára alapozó politika teljes tagadása Széchenyi István, Deák Ferenc és Eötvös József irányának. De még több tekintetben Tisza vagy Bethlen István konzervatív szabadelvűségének is.

A hatalom inkább az 1930-as évek nemzeti öncélúságpolitikájának a folytatója,

a rendszerváltás utáni időszakból leginkább talán Csurka István elképzeléseivel rokonítható. Ezt a vonalat Tölgyessy Péter szerint a jobboldali kulturális kötődésű embereknek is nehéz megemészteniük a Nyugat minden mostani kudarca ellenére.

A Fidesz most okkal szorong, és határokat alig ismerő manipulációkkal remél továbbra is nyeregben maradni.

A politológus szerint a Fidesz propagandájának van valóságmagja.

  • A második világháború óta egyébként is a legnagyobb válságban álló nyugati társadalmakat valóban veszedelmesen tovább terhelné az ennyire idegen kultúrájú és ekkora tömegű betelepülő folyamatos befogadása.
  • A hazai baloldali pártok aligha tudnák elhárítani az európai szolidaritásra hivatkozó uniós nyomást, és végül tudomásul vennék az országra kívülről kirótt migránskvótákat.
  • A Soros-szervezetek valóban a nyitott társadalmak hívei, és valóban módszeresen támogatják az egyközpontú rezsimek megbuktatását.

És az ellenzék tételeinek is számos valóságmagja akad.

  • A miniszterelnök a kádári gyökerű gazdasági- és médiaeliteket minden kívülálló által korrupciónak látott módokon akarja hozzá feltétlenül hűséges új elitre cserélni.
  • A tényleges teljesítmény keveset számít, a hatalomhoz való feltétlen lojalitás minden mást megelőz.
  • „A Fidesz-vezetők hatalmaskodásai, vagyongyűjtése korábbi tabuk sorát lépik át.”

Tölgyessy szerint ugyanakkor az ellenzéki állítások kommunikációs szerkezete meglehetősen hasonló a Fidesz Soros-kampányához. „Itt is az egyetlen bűnös személyében felmutatott rontás legyőzése hozhatja el a megváltást. Az embereknek csak annyi a teendője, hogy szavazatukkal ellene szóljanak a gonosznak. Ez a kampány is fokozható a végletekig.”

Az ellenzék megtartása jelenlegi állapotában a Fidesz érdeke, a rendszer része. Gondjai a kormánypártnak inkább a nem kormánypárti sajtóval, a hivatásos aktivisták mozgatta nem kormányzati szervezetekkel és az irányíthatatlan állampolgári öntevékenységgel lehetnek. Tölgyessy ezért arra számít, hogy a Fidesz győzelme felgyorsíthatja ezek megregulázását.

A Fidesz a legkisebb esélyt sem engedheti ellenzékének, mert megingása gyorsan átfordulhat teremtménye teljes felbomlásába. Bármi áron újra győzedelmeskednie kell, különben oda kormányzása minden eredménye.

A politikai berendezkedés pedig igazán akkor lehet szilárd, ha benne a többség, még az ellenzék is megtalálhatja valamiképpen a jövőjét.

A kormányfő rendjében viszont minden autonóm állampolgári törekvés csakhamar rendszertagadó pozícióba keveredik. „A Fidesz ismét egyetlen hierarchiába szervezett főkutya-alkutya szerkezetben próbálja egybefogni az országot. Aki nem alávetettje, egyfajta szolgája hatalmának, az hamarosan az ellensége lesz. Közbülső állapotban igencsak kevesen maradhatnak.”