Jolán
2 °C
4 °C

Nem kampányolhat tovább a kormány a STOP-plakátokkal

IMG 4958
2018.04.06. 15:48 Módosítva: 2018-04-06 18:15:20

Az LMP beadványára a Kúria mai döntésében eltiltotta a kormányt a STOP feliratú gyűlöletplakátok közzétételétől, mert a kormány képviselői nem tudták indokolni, hogy a plakát milyen közfunkciót teljesítene be, továbbá azért, mert a plakátkampány a Fidesz választási üzenetét segítette - tudta meg a Mérce

“A Kúria megállapítja, Magyarország Kormánya megsértette a pártok közötti esélyegyenlőséget azzal, hogy a 2018. március 26. napjától közzétett figyelemfelhívó kampányának STOP feliratú, tömött sorokban menetelő migránsokat/menedékkérőket ábrázoló plakátjaival a FIDESZ-MPSZ és KDNP jelölőszervezetek választási kampányát erősíti. A Kúria Magyarország Kormányát a további jogsértéstől eltiltja. A felülvizsgálati eljárás illetékét az állam viseli. A végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye” –  írja a Kúria honlapjára.

A Kúria az ítéletben tehát kimondta, hogy hiába van lehetősége a kormánynak tájékoztatnia a kampány alatt is, az a lehető legkevésbé lehet kampánytevékenység. „A tájékoztatás módját úgy kell meghatározni, hogy a kormányzati feladat elvégzését lehetővé téve a választási kampányt a lehető legkevésbé érintse, az esélyegyenlőséget ne sértse” – olvasható a döntésben.

A kormány arra hivatkozott, hogy azért nem tudja igazolni a plakátkampány objektív, tehát a kampánytól független szükségességét, mert ez széleskörű szakpolitikai elemzést igényelne, amire a túl rövid határidő miatt nincs lehetősége.

A Kúria ezt az érvet elég briliáns érveléssel utasította el.

Azt mondták, ha a kormány kénytelen volt a plakátkampányt pont a választási időszakban elindítani, akkor birtokában kellettek hogy legyenek az ezt szükségessé tévő tények és indokok, hiszen csak ezek alapján lehetett a plakátkampány szükségességére következtetni. Ezért a kormánynak az eljárásban nem azt kellett volna bemutatnia, hogy utólag milyen szakpolitikai indokokkal lehetne megalapozni az érintett tájékoztatási tevékenységet, hanem a plakátkampány melletti kormányzati döntést megalapozó iratokat vagy azok tartalmát kellett volna összefoglalnia.

A Kúria tehát nem mondta ki, csak leheletfinoman utalt rá, hogy ezek az iratok minden bizonnyal  nem léteznek.

Frissítés 18.15: A kormány az AB-hez fordul

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményt adott ki, eszerint a kormány nem ért egyet a Kűria döntésével. Az Alkotmánybíróság korábbi döntésére hivatkoznak, mely szerint a kormánynak nem csak joga, de kötelessége is az állampolgárok tájékoztatása független attól, hogy az a választási kampányidőszakban vagy azon kívül történik. A kormány a Kúria döntésével szemben az Alkotmánybírósághoz fordul. A kormány lépésének nincs halasztó hatálya.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?