Rocky Balboától a Xanaxig

coverke
2018.04.06. 19:39

Péntek délután a Jobbik kivételével az összes parlamentbe kerülésre esélyes párt és pártszövetség, azaz a Fidesz-KDNP, az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP is megtartotta kampányzáróját, majdhogynem egy időben beszélt Orbán, Gyurcsány, Karácsony és Szél. Percről percre tudósításunkat itt, a pénteki kampánytudósításunkban olvashatja újra, most a fő szónoklatok összefoglalója következik pártonként.

Fidesz-KDNP: szavazatok vs. dollárok

A kormánypártok Székesfehérváron tartották kampányzárójukat. Orbán Viktor éljenezés és viktorozás kíséretében lépett színpadra. A miniszterelnök szerint kampányzáró a hivatalos elnevezése a rendezvényének, de "eszünk ágában sincs lezárni a kampányt", egy utolsó nagy hajrát akar indítani.

Egy bizonyos Rocky Balboa azt mondta, mindig a végén van vége.

Orbán felidézte a 2002-es élményét, amikor a győztesnek hitt választást elveszítette a Fidesz, márpedig "tanulni kell a saját hibákból". Orbán azt mondta, elégedett a kormányzásával, szerinte az magáért beszél, de azért nem dőlhet senki hátra, mert "a magyar mániákusan a jövőbe szeret tekinteni, azt gondolja, hogy ami megtörtént, az már megvan".

Azért jöttünk, hogy megbeszéljük, hogyan fogunk győzni vasárnap, mert vasárnap győzni fogunk, mondta, szerinte azért lehet ezt "kellő szerénységgel kimondani", mert sok nagy csatát nyertek már meg, nyerhetetlennek látszókat is. Ezután arról beszélt, hogy vasárnap nem egyszerű szavazás, hanem "sorsdöntő választás lesz". A vasárnapi döntés miatt szerinte "kijavíthatatlan, végleges, visszacsinálni nem lehet, legfeljebb együtt élni a következményekkel ".

Orbán elismételte, amit már napok óta szajkózott: ha a szerinte idegen érdekeket kiszolgáló ellenzéki pártok hatalomra jutnak, lebontják a kerítést (ezt amúgy minden pártvezető cáfolta), és Magyarországot bevándorlóországgá alakítják.

Beszélt arról is, hogy "cenzúra van", feltehetően a Facebookra célozva közölte, hogy bevándorlók millió fenyegetnek délről, "Európa vezetői pedig összefogva egy milliárdos spekulánssal be akarják engedni a bevándorlókat", 48 óránk van, hogy ezt újra elmondjuk,

de ez nem olyan könnyű: cenzúra van, a filmeket törlik, a videókat letiltják.

"Mondjátok hát el mindenkinek, hogy tízezer migránst még az idén be akarnak telepíteni, hogy a paktumot már Gyurcsánytól Vonáig mindenkivel megkötötték" - adta ki a feladatot a miniszterelnök. Több millió szavazat áll szemben sok millió dollárral - vélte Orbán. "Amíg együtt maradunk, mindig győzni fogunk!" - mondta a kormányfő, aki a szokásos "Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!" formulával búcsúzott.

MSZP-P: Orbán egy szélhámos gengszter

A szocialisták rendezvényén a Március 15. téren Kunhalmi Ágnes-Molnár Gyula-Karácsony Gergely volt a beszédek sorrendje. Néhány száz ember előtt beszéltek, sokan piros ruhában voltak, sokak kezében piros-fehér lufi volt.

Karácsony azt mondta, "olyan közös hazát építünk, amit a szeretet elve vezet". Arról beszélt, hogy nyolc éve lett politikus, "volt egy álmom". "Egy hitem, hogy Magyarországot meg lehet változtatni. Magyarország lehet szabadabb, mindannyiunk közös országa. Hittem abban, hogy lehet más a politika. Amióta az vagyok, más lett, de nem úgy, ahogy gondoltuk, hanem sokkal rosszabb. Nincs még ember, akinek ekkora hatalma volt, és aki ilyen mértékben visszaélt ezzel. Minden érték lábbal lett tiporva, de én nem adtam fel a reményt.", mondta.

Karácsony szerint a remény erősebb lett, amikor polgármesterré választották Zuglóban, de "éreztem, hogy nem lehet egy kerületből megváltani az országot. Az a remény, ami bennem van, eséllyé változott. Létrehoztunk egy szövetséget, ez a legerősebb szövetség ma. MSZP, Párbeszéd, liberálisok, és választókerületi szinten a DK", mondta. 36 óra múlva az esély valósággá változhat.

Egy ember van, aki legyőzheti Orbán Viktort, és az te vagy,

mondta a nézőknek Karácsony. Van egy hely, ahol nincs propaganda, nincs félelem, ahol senkinek nem kell félnie, hogy kimondja, ami szerinte az igazság, és ez a választófülke. Négy évente egy perc, amikor te erősebb vagy mindenkinél.

Olyan kormányzásra készülnek, ami az elmúlt 8 évet orvosolni próbálja, és az elmúlt 28 év tanulságait összegzi. "Hogy új lapot nyissunk, új kezdet jöjjön. A szociális demokrácia modellje jöjjön."

Pontosan tudjuk, hogy ha a demokrácia nem hatja át a mindennapokat, akkor bármikor jöhet egy szélhámos gengszter, egy újabb Orbán Viktor, aki ledönti a demokrácia intézményeit.

Szavazzanak ésszel, és szavazzanak a szívükkel is. Mert ez a kettő ugyanaz. A legfontosabb dolog, amit szeretnék elérni, hogy a szívtelenség, a békétlenség, gyűlölködés, amiben a jobboldali pártok megvalósítottak, ennek egyszer és mindenkorra vége legyen. A szívünk nem véletlenül van a bal oldalon, mondta Karácsony. Aztán azzal zárt, hogy "Van-e annál fontosabb ügy, hogy ne haljunk meg a kórházakban, legyen szappan, a gyerekek ne legyenek túlterhelve az iskolákban, a nyugdíjasok ne fázzanak?"

9-én elkezdjük a kormányzást, megváltoztatjuk az országot, mondta.

DK: Gyűlölöm, hogy Orbán egyszínű országot akar

index-4
Fotó: Ajpek Orsi

Gyurcsány azzal kezdte, hogy üzent a baloldali ellenzéknek: "hagyjátok már abba a 2010 előtti korszakról szóló vitákat!", amelyekben, mint elismerte, ő is szereplő szokott lenni. "Akik Orbánnal szemben állnak: értsétek meg barátaim, lehetnek viták, hogy mi történt 2010 előtt. De nem értitek? Azok nem fontosak ahhoz képest, hogy az országunk ma új világért kiált, meg akar szabadulni ebből a nyomorúságos világtól." Szerinte nem 2008-9-ről szólnak ezekről a viták, hanem a gyerekeinkről, hogy mi lesz velük, hogy magunkra gyújtjuk-e ezt az egészet, mondja Gyurcsány.

Aztán rátért arra, hogy "olyan vezető kell, aki azt mondja, egy vagyok közületek", mint például ő, merthogy ő is átment a piroson, még olyan is volt, hogy bliccelt, mondta. "Nem akarunk pokoli távolságot az önök civil világa és a mi politikusi létezésünk között". "Meg lehet maradni normálisnak, és ez a párt azt bizonyította, hogy lehet közösen, egységesen tisztességesen politikát csinálni."

Gyurcsány aztán azt mondta,

gyűlöli, és fel van háborodva, kirázza a hideg attól, hogy Orbán egyszínű Magyarországot akar.

Mert ez azt jelenti, hogy mindenki legyen olyan, mint ő, mondta Gyurcsány. "De ha önök erre gondolnak, akkor egy hétig nem tudnak majd aludni, nincs annyi Xanax, ami önöket lenyugtatná", mondta. Föl volt háborodva azon is, amit Orbán Miskolcon mondott a migránsokról/romákról. Mert ez azt jelenti, hogy a cigányok még mindig menekültek, ellenfelek. "Ez embertelenség!"

Miniszterelnök úr, nem börtönt akarunk az országból, hanem szabad hazát.

Következő téma a szegénység volt: a magát kereszténynek mondó keresztény kormány elfordítja a fejét, 200 ember hal meg fagyhalálban, míg ezek urizálnak, mondta. "Nem a határainknál kopogtató emberek veszélyeztetnek minket, hanem a saját kormányunk", közölte. 

Akik azt akarják, hogy ez változzon meg, azoknak azt mondom, mindnyájunknak el kell menni (szavazni). Éljen a magyar szabadság, éljen a haza, folytatta.

"Azt szeretném elmondani, hogy nem lehet mindazt az örökséget, amit itt fognak nekünk hagyni, 27 ezer ember van várólistán, minden korosztályban 90 ezer ember van, közülük 10 ezer szakma nélkül hagyja el az oktatást. 70 ezer embernek 50 ezernél kevesebb a nyugdíja, a rokont ápolóknak 30 ezer forint az ápolási díj, és nem fogom folytatni.  A kormányzás első napjától azt kell mutatni, hogy értjük, mennyi a feladat, és ilyen sorrendben könnyítünk majd rajta."

Mi lenne, ha önökkel kormányoznánk? - tette fel a kérdést. A magyar köztelevízió nem Bécsben migránsozna, hanem arról szólna, hogy mi lenne, ha a gyerekeinkből európai polgárt csinálnánk. Beszélgetni arról, hogyan rendezzük be ezt az országot. Nem pedig ehhez a nyomorult, hazug fideszes országhoz viszonyulni, mert létezik egy másik ország is.

Amit megtehetünk, azt megtettük. Önökön a sor. Gáncsoskodnak, csalnak, akkor is el kell menni. Nem adhatjuk oda az országunkat, zárta Gyurcsány.

LMP: Vasárnap tali

Szél Bernadett a kampányban segítőknek mondott köszönettel kezdte. "Egy olyan kampányban, amelyet már nem demokratikus körülmények között zajlott le" - mondta. 

Nincs hatásosabb találkozás a valósággal, mint a kampány, mondta a politikus. "Féldiktatúrák, diktatúrák kiszolgálóinak, hűbéreseinek nem kell lennünk. A 8 órás munka kell, hogy érjen annyit, hogy rendes fizetésünk legyen". "Üzenem a fideszes uraknak, hogy az emberek átlátnak a szitán, tudják, hogy az embereknek a 21. században nem kell bérrabszolgának lenniük." Szél megígérte, hogy eléri, hogy a munkáért mindenkinek méltányos fizetés fog járni.

Magyarországon nem a harmadik, hanem az első gyermeknél kell elkezdeni a támogatást.

Minden támogatást meghagyunk a nagycsaládoknál, de megduplázzuk az egygyermekes családoknak járó juttatásokat

- mondta Szél.

"Markáns fordulat lesz ez. A magyar emberek visszaigazolták, már egy gyermek után meg kell adni a támogatást" - jelentette ki. "Szükség van arra a lakhatási politikára, amit az LMP letett az asztalra" - mondta a családpolitika folytatásaként. Az oktatásról azt mondta, a politikának ki kell szállnia az oktatásból és pénzt kell tennie bele, nyugati és északi mintákat szem előtt tartva. 

Mi zöldek vagyunk, azt mondjuk: Semmit rólunk nélkülünk - váltott élesen az oktatásról. Energetikai forradalom zajlik, miért kéne a hetvenes évek technológiáját megvalósítanunk a paksi bővítéssel? - kérdezte Szél, aki szerint ezt a választók is tudják és a nyugat is tudja, amely a megújuló energiában látja a jövőt. "Magyarországot a saját lábára állítjuk és ebben partnerünk lesz a nap, a szél" - mondta Szél. 

Évtizedek óta nem látott orosz befolyás van újra, erről szól az álhírpopaganda, a Putyinnal való kokettálás, a paksi bővítés - mondta Szél, aki belenézhetett a paksról kötött államközi szerződésbe. A kormányfőjelölt szerint ki lehet és ki kell szállni a szerződésből, amely révén Magyarország 10 milliárd eurós orosz hitelt kap a Roszatom által felépítendő két új atomenergiablokkra.

Szél két dolgot kért:

  1. Vasárnap mindenki menjen el szavazni. "Igazuk van a fiataloknak, vasárnap tali a szavazófülkéknél."
  2. Adjanak erőt ahhoz, hogy egy erős LMP-vel megvalósítsuk azt, ami meggyőződésünk szerint ennek az országnak a jövője.