Meddig lehet alkudozni a visszalépésekről?

2018.04.06. 07:34

Magyar idő szerint szombaton 11 óráig léphetnek vissza az egyéni választókerületben induló jelöltek az áprilisi országgyűlési választáson, írja az MTI. Ennek az az oka, hogy az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen már szombaton megtartják a szavazást, legkorábban a brazíliavárosi, a Sao Paulo-i, a Buenos Aires-i és a Santiago de Chile-i külképviselet nyit ki, közép-európai idő szerint szombaton 11 órakor.

A Nemzeti Választási Bizottság március végén fogadta el iránymutatását a jelöltek visszalépésének időpontjáról.

Az iránymutatás szerint az országgyűlési választáson a szavazás megkezdésének időpontja a voksolást legkorábban indító külképviselet kezdési időpontja, azaz - Magyarország külképviseleteinek elhelyezkedésére tekintettel - a szavazást megelőző napon közép-európai idő szerint 11 óra, írja az MTI.

Mindez azért érdekes, mert az idei választáson a taktikai szavazások miatt az ellenzéki oldalon várhatóan az utolsó pillanatokig egyeztetnek majd a visszalépésekről. Erre legutóbb csütörtök este, az RTL-en utalt Szél Bernadett, az LMP elnöke, majd péntek reggel erről posztolt Juhász Péter, az Együtt már visszalépett belvárosi jelöltje.

Annak érdekében, hogy a külképviseleteken és a magyarországi szavazókörökben azonos adattartalmú szavazólapokon történhessen a szavazás, az egyéni választókerületi jelölt tehát szombaton 11 óráig teheti meg a jelöltségről lemondó nyilatkozatát, írja az MTI. A lemondás nyomán a választási irodának haladéktalanul törölnie kell a jelöltet a szavazólapról, és egyúttal tájékoztatnia kell a lemondásról a Nemzeti Választási Irodát.

A lemondott jelölt nevét tehát "lehúzzák" a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.