Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán már a parlament matuzsáleme

orb

Az 55. évében lévő Orbán Viktor eddigi életének a felét, egész pontosan 27 évet és 10 hónapot töltött a Parlamentben. A miniszterelnök mellett négy fideszes mondhatja el magáról, hogy a rendszerváltás óta folyamatosan képviselő volt, ezzel ők a magyar országgyűlés matuzsálemei. Név szerint: Kövér László, Kósa Lajos, Németh Zsolt és Varga Mihály – Varga három hónap kivételével, 1994-ben ugyanis nem fért be, csak Eperjes Károly lemondása után ült vissza a Parlamentbe.

A leghosszabb ideig képviselők élmezőnyében összesen

  • 15 fideszes
  • 8 SZDSZ-es
  • 6 MSZP-s
  • és 4 MDF-es van,

már ha a párt- és frakcióváltásoktól eltekintünk. Íme a toplista:

A fideszes élgárda Orbánostul, Kövérestül, Vargástól a most következő ciklus végére már közel 32 év képviselőségnél tart majd. Ahhoz azonban, hogy utolérjék az 1945 utáni örök képviselőket, még gyúrniuk kell egy kicsit: az éllovas Bognár József, az Új Gazdasági Mechanizmus egyik kidolgozója bő 44 évet töltött az Országgyűlésben, '45-től egészen 1990-ig képviselő volt. Ahhoz pedig, hogy az igazi parlamenti matuzsálemet, az 1832-től 12 év kivételével 1915-ös haláláig képviselő Madarász Józsefet is befogja, Orbánnak úgy 2062-ig kellene megőriznie székét a Fiatal Demokraták Szövetsége frakciójában.

Borítókép: Kovács Attila 1990. június 18-án készült felvételén Orbán Viktor beszédet mond az Országgyűlés ülésén. Fotó: MTI / Kovács Attila