Árpád
-2 °C
3 °C

Nem tudja, melyik pártra szavazzon? Segítünk!

Image uploaded from iOS (9)
2018.04.06. 13:11

Április 8-án országgyűlési választások lesznek, ezt valószínűleg már majdnem mindenki hallotta. Viszont nagyon sokan vannak még, akik szavaznának, de nem döntötték el, melyik párt mellett teszik le a voksukat. 

Bár kutatások szerint az emberek jelentős része az utolsó napok impulzusai alapján dönt – sőt, sokan csak a szavazófülkében –, nem muszáj az utolsó pillanatokra hagyni az életünket akár hosszú távon is befolyásoló ikszelést. 

Ha a napi hírzajból nehezen szűri ki, hogy melyik párt értékrendje áll önhöz a legközelebb, akkor érdemes kitöltenie az alábbi teszteket. Ezekkel 5-10 perc alatt könnyen kiderítheti, hogy a véleménye mely pártokéhoz közelít leginkább, érdemes többet is kitölteni, ha szeretne árnyaltabb képet kapni saját pártpreferenciájáról. 

1. Voksmonitor

Az alkalmazást a K-Monitor nevű korrupciókutató civil szervezet fejlesztette, hasonlót készítettek már négy évvel ezelőtt is. Az app a válaszadóhoz rendeli a hozzá legközelebb álló pártot, a készítők igyekeztek magukat a pártokat is bevonni, hogy minél pontosabb végeredmény szülessen. 

„A kérdéseket az alkalmazás elkészítése előtt eljuttattuk a legesélyesebb pártok képviselőihez. Az Együtt, a Momentum, a DK, az MSZP–P és az LMP tisztelt meg minket a válaszok kitöltésével, míg a Fidesz–KDNP és a Jobbik nem reagáltak megkeresésünkre. Közvetlen válaszok hiányában a K-Monitor a pártok programját és kommunikációját – illetve a kormánypártok esetében írott választási program híján a meghozott intézkedéseket – vette alapul a válaszok kialakításánál” – írták az alkalmazás bemutatásában. 

Itt lehet kipróbálni: 

2. Kire szavazz? 

A Kire szavazz? projekt tavaly októberben indult három budapesti szakkollégium (Bibó István Szakkollégium, Heller Farkas Szakkollégium, Rajk László Szakkollégium), valamint a Corvinus Informatikus Diákkör közreműködésével. 

„Egy olyan független, objektív és szakmai szempontokon alapuló kérdőívet kívántunk megalkotni, amelyben valamennyi kérdés és az azokra adott válaszok is a pártok hivatalos programján és nyilvános álláspontján alapulnak. Ennek megfelelően a kérdőív kitöltése után lehetőség nyílik a kérdések és válaszok forrásainak megtekintésére" – írták a projekt oldalán. 

A teszt 10 témakörből tartalmaz 23 kérdést. A kérdőívet innen lehet elindítani

3. Vokskabin

A Vokskabin a budapesti Andrássy Egyetem és a netPOL (Politikai Kommunikációs Hálózat) közös kezdeményezése. A Vokskabin politológusokból, történészekből és az egyetem diákjaiból álló szerkesztői csapata első alkalommal, az országgyűlési választások alkalmával, olyan kérdéssort állított össze, melyben a gazdaságra, a demokráciára, a politikai kultúrára, valamint a bel- és külpolitikára vonatkozó kérdések kaptak helyet – írták a projekt oldalán. 

A teszt 35 kérdésből áll, és a kérdésekre adott válaszokat az alapján is súlyozzák, hogy a kitöltő mennyire fontosnak ítéli meg az adott témakört. Innen lehet elindítani

4. Szavazapp

Szavazapp néven van egy okostelefonos választási applikáció. A fejlesztők szerint ha valaki nem tudja, kire akar szavazni, annak érdemes kipróbálnia az iOS-en és Androidon is működő appot.

Azt írták: „A magyar demokrácia iránt elkötelezett fiatalok készítettek egy olyan mobilapplikációt, amely segít az embereknek abban, hogy pártot válasszanak maguknak április 8-ra. De az applikáció segítségével azok is ellenőrizhetik választásukat, akik már tudják, kire szavaznak. Az okostelefonra is letölthető program célja, hogy minél több embert aktivizáljon a 2018-as országgyűlési választások előtt. És minél többen véleményt alkossanak a kormánypártok és az ellenzék politikájával kapcsolatban."

A felmérésben huszonöt állítást fogalmaztak meg a 2018-as választáson induló pártok programjai és nyilatkozatai alapján. A felhasználóknak el kell dönteniük, melyik állítással értenek egyet, és melyikkel nem. És azt is meg kell adniuk, mennyire fontos számukra az adott téma. A kérdések többek között az egészségügy, az oktatás, a gazdaság és a menekültválság témakörét ölelik fel.

Aztán megkapják a választ, hogy elvileg ki a pártjuk.

+ 1 Kakukktojás

Bár az első négy alkalmazás pártoktól függetlenül készült, a felsorolás azzal együtt teljes, ha megemlítjük, hogy a Fidesz-közeli Nézőpont Intézet is készített egy ilyen oldalt. A 32 kérdésből álló Pártkeresőt innen lehet elérni. 

(Borítókép: Az országgyűlési választások szavazólapjai az ÁNY Biztonsági Nyomda kőbányai telephelyén, 2018. március 22-én. Fotó: Huszti István/Index)

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?