Választási kampány eddig (2249. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Karácsony Gergely beszédét nagyjából négyszáz ember hallgatja élőben. Tele a tér piros ruhás és piros-fehér lufis emberekkel.

  • Ismert politikusok is feltűntek a Fidesz-közönség soraiban, Deutsch Tamás, Pócs János, Dömötör Csaba államtitkár is a tömegben hallgatta Orbánt

  • Róna Péter a hetes cikkelyről beszélt, amelynek érvényesítésével Magyarország elveszíthetné a szavazati jogát, majd arról, hogy gazdasági sikereink is vitathatók: hazugság, hogy Magyarországon volt a 2. legnagyobb a GDP növekedés, hiszen Románia, Észtország és több más EU-tag is megelőzte Magyarországot.

    "Aki Orbánra szavaz vasárnap, az búcúst akar mondani az Európai Uniótól" - zára beszédét Róna.

  • Orbán beszéde után sokan hazaindultak. "Hajrá mindenkinek, hazamegyek Kiskunhalasra, csak ezért jöttem", mondta egy mellettem álló férfi, aki megveregette pár ember vállát.

  • Olyan közös hazát építünk, amit a szeretet elve vezet. Nyolc éve lettem politikus, volt egy álmom. Egy hitem, hogy Magyarországot meg lehet változtatni. Magyarország lehet szabadabb, mindannyiunk közös országa. Hittem abban, hogy lehet más a politika.

    Amióta az vagyok, más lett, de nem úgy, ahogy gondoltuk, hanem sokkal rosszabb. Nincs még ember, akinek ekkora hatalma volt, és aki ilyen mértékben visszaélt ezzel. Minden érték lábbal lett tiporva, de én nem adtam fel a reményt.

    A remény erősebb lett, amikor a zuglói polgárok engem bíztak meg. De éreztem, hogy nem lehet egy kerületből megváltani az országot. Az a remény, ami bennem van, eséllyé változott. Létrehoztunk egy szövetséget, ez a legerősebb szövetség ma. MSZP, Párbeszéd, liberálisok, és választókerületi szinten a DK.

    36 óra múlva az esély valósággá változhat. Egy ember van, aki legyőzheti Orbán Viktort, és az te vagy, mondja a nézőknek Karácsony. Van egy hely, ahol nincs propaganda, nincs félelem, ahol senkinek nem kell félnie, hogy kimondja, ami szerinte az igazság, és ez a választófülke. Négy évente egy perc, amikor te erősebb vagy mindenkinél.

  • Európai iránytűként konferálták fel Róna Péter oxfordi közgazdászt. "Szél Bernadett megmutatta, merre van arra. De ha Orbán marad, akkor mindebből nem lesz semmi. Az szavazzon Orbánra, aki búcsút akar mondani Európának" - mondta a brexittel távozó Egyesült Királyságban tanított Róna.

  • "Talán elhiszik, hogy nem hajlok meg minden szélnek, de egyedül semmire sem megyek!" - folytatja Orbán. Minden képviselőre számít a parlamentben, "amikor az országot meg kell védeni, a betelepítésre nemet kel mondani, csak a mi jelöltjeinkre lehet számítani."

    Orbán szerint ne higgyen senki a kutatásoknak, el kell menni szavazni, két iksz a Fideszre, "csak ez a biztos, minden más hazárdjáték". Több millió szavazat áll szemben sok millió dollárral - véli Orbán. "amíg együtt maradunk, mindig győzni fogunk!" - mondja a kormányfő, aki a szokásos "Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!" formulával búcsúzott.

    Majd közösen elénekelte a miniszterelnök a közönséggel a Kossuth Lajos azt üzente kezdetű nótát. 

  • Szent István-i ország, hazaszeretet, önálló Magyarország, amely nem hagyja, hogy más ország hűbérese legyen - ezek a szófordulatok egy egész más párt vezetőjétől is elhangozhatnának, most Szél Bernadett használta őket. Ez nem meglepő, csak sikerült olyan hangulatot teremteni, hogy sokan azt gondolhatják, ez csak egy pártnál létező érték.

  • Mit kell tennünk? Mit tehetünk még? - teszi fel a kérdést Orbán. Szerinte el kell mondani, "milyen veszély fenyegeti a hazánkat", és hogy van mit megvédeni. Európát számos konfliktus terheli, "kereskedelmi háború fenyeget az EU és az Egyesült Államok között", bevándorlók millió fenyegetnek délről, "Európa vezetői pedig összefogva egy milliárdos spekulánssal be akarják engedni a bevándorlókat".

    48 óránk van, hogy ezt újra elmondjuk, de ez nem olyan könnyű: cenzúra van, a filmeket törlik, a videókat letiltják. 

    "Mondjátok hát el mindenkinek, hogy tízezer migránst még az idén be akarnak telepíteni, hogy a paktumot már Gyurcsánytól Vonáig mindenkivel megkötötték" - adja ki a feladatot a miniszterelnök. Orbán szerint két jövő között választhatunk: "Soros jelöltjei és a Fidesz-KDNP között."

  • Az első iksz az esélyes jelöltre, a listás iksz az MSZP-P-re, mondja az MSZP elnöke, aztán egy kicsit savazza a Jobbikot a gárdamellénnyel, a cukiskodással. "Nem hisszük el ezt senkinek, nem hisszük el a panaszt, hogy a Fidesz az ő programjukat hajtja végre. Akkor miért szavazzunk rájuk? Az elnök egy szakáll mögé bújik, nem akar kormányváltást, mert nem akar összefogni a baloldallal" – mondja Molnár Vonáról.

  • Évtizedek óta nem látott orosz befolyás van újra, erről szól az álhírpopaganda, a Putyinnal való kokettálás, a paksi bővítés - mondta Szél, aki belenézhetett a paksról kötött államközi szerződésbe. A kormányfőjelölt szerint ki lehet és ki kell szállni a szerződésből, amely révén Magyarország 10 milliárd eurós orosz hitelt kap a Roszatom által felépítendő két új atomenergiablokkra.

  • Azért kell elmenni szavazni, hogy ők menjenek el végleg Magyarországról, mondja.

    Az MSZP-elnök rátér Hódmezővásárhelyre. Ledőlt az apátia fala, kiderült, ez a hatalom leváltható. Aki kórházban járt az utóbbi időben, az ezek után nem tudja elhinni azt a mondatot, hogy Nekünk Magyarország az első.

    "Az oktatási rendszert végletesen tönkretették. Aki nem akarja mindezt, az szavazzon a változásra, a Párbeszéd és az MSZP listájára. Aki azt akarja, hogy a nyugdíja gyorsabban emelkedjen, hogy az unokával ne Skype-on kelljen beszélni. Aki azt szeretné, ne egy megtűrt rokon legyünk az európai családban, azoknak azt mondjuk, ezt a helyzetet egy iksszel elő is lehet állítani."

    A fiatalokra tér rá, "tudom, hogy nem érdekes a politika, de ideje kinézni a Facebook idővonalából”. A brexit-szavazásra a brit fiatalok nem mentek el, meg is lett az eredménye. Minden szavazat számít, mondja.

    A közönség soraiból kitűnik egy aktív MSZP rajongó, aki minden mondat után “Hajrá!”, “Így van!” felkiáltásokkal reagál.

  • 1. Vasárnap mindenki menjen el szavazni. "Igazuk van a fiataloknak, vasárnap tali a szavazófülkéknél."

    2. Adjanak erőt ahhoz, hogy egy erős LMP-vel megvalósítsuk azt, ami meggyőződésünk szerint ennek az országnak a jövője.

  • Vasárnap "sorsdöntő választás lesz" - mondja Orbán, aki ezt azzal indokolja, hogy a vasárnapi döntéssel "több évtized forog kockán, kijavíthatatlan, végleges, visszacsinálni nem lehet, legfeljebb együtt élni a következményekkel ".

    Orbán elismétli, amit már napok óta szajkóz: szerinte idegen érdekeket kiszolgáló ellenzéki pártoknak akarnak hatalmat adni, hogy lebontsák a kerítést, és Magyarországot bevándorlóországgá alakítsák.

  • Orbán elégedett a kormányzásával, szerinte a kormányzása magáért beszél, de azért nem dőlhet senki hátra, mert "a magyar mániákusan a jövőbe szeret tekinteni, azt gondolja, hogy ami meg történt, az már megvan". 

    Azért jöttünk, hogy megbeszéljük, hogyan fogunk győzni vasárnap, mert vasárnap győzni fogunk!

    A miniszterelnök szerint azért lehet ezt "kellő szerénységgel kimondani", mert sok nagy csatát nyertek már meg, nyerhetetlennek látszókat is.

    • Képesek voltunk a csődbe zuhanó gazdaságot talpra állítani,
    • képesek voltunk hazaküldeni az IMF-et,
    • megadóztattuk a bankokat és a multikat, odaadtuk ezt a pénzt a családoknak,
    • visszanyestük a rezsit,
    • megvédtük a nyugdíjakat,
    • kétszámjegyű béremeléseket értünk el,
    • megállítottuk a népvándorlás első hullámát,
    • meghirdettük a nemzeti gondolkodás reneszánszát.
  • Energetikai forradalom zajlik, miért kéne a hetvenes évek technológiáját megvalósítanunk a paksi bővítéssel? - kérdezte Szél, aki szerint ezt a választók is tudják és a nyugat is tudja, amely a megújuló energiában látja a jövőt.

    "Magyarországot a saját lábára állítjuk és ebben partnerünk lesz a nap, a szél" - mondta Szél.

  • Távozóban a DK-kampányzáróról egy idősebb pár ballagott mellettem. A férfi azt mondta, régebben nem szerettem Lendvait. Majd a feleségére nézett, aki egyetértően azt felelte: elviselhető volt.

  • Oktatás: "a politikának ki kell szállnia az oktatásból és pénzt kell tennie bele." - jegyezte meg, nyugati és északi mintákat szem előtt tartva.

    Mi zöldek vagyunk, azt mondjuk: Semmit rólunk nélkülünk - váltott élesen az oktatásról.

  • - mondta Szél.

    Féldiktatúrák, diktatúrák kiszolgálóinak, hűbéreseinek nem kell lennünk. A 8 órás munka kell, hogy érjen annyit, hogy rendes fizetésünk legyen. "Üzenem a fideszes uraknak, hogy az emberek átlátnak a szitán, tudják, hogy az embereknek a 21. században nem kell bérrabszolgának lenniük." Szél megígérte, hogy eléri, hogy a munkáért mindenkinek méltányos fizetés fog járni.

    Magyarországon nem a harmadik, hanem az első gyermeknél kell elkezdeni a támogatást. "Minden támogatást meghagyunk a nagycsaládoknál, de megduplázzuk az egygyermekes családoknak járó juttatásokat" - mondta Szél.

    "Markáns fordulat lesz ez. A magyar emberek visszaigazolták, már egy gyermek után meg kell adni a támogatást" - jelentette ki. "Szükség van arra a lakhatási politikára, amit az LMP letett az asztalra" - mondta a családpolitika folytatásaként. 

  • Orbán Viktor természetesen hatalmas éljenezés és viktorozás kíséretében lépett színpadra az előbb. A miniszterelnök szerint kampányzáró a hivatalos elnevezése a rendezvényének, de "eszünk ágában sincs lezárni a kampányt", egy utolsó nagy hajrát akar indítani. 

    Egy bizonyos Rocky Balboa azt mondta, mindig a végén van vége. 

    Orbán felidézi a 2002-es élményt, amikor a győztesnek hitt választást elveszítette a Fideszt, márpedig tanulni kell a saját hibákból.

  • Bár a legtöbben csak hallgatónak érkeztek, van olyan, aki kicsit demonstrálna is.

  • Karácsony kampányvideójával indult az MSZP kampányzárója, de csak pár ember tapsol. “48 óra múlva győzni fogunk a választáson”, kezdte a műsorvezető. “Közel már az összeomlás, ha szélvihar jön Magyarországon. És ez a szélvihar ti vagytok!”

    Aztán Kunhalmi Ágnes jött, “Helló baloldaliak, okos, jóérzésű demokraták!”, köszönti az embereket. “Orbán kapja be!”, kiabálja egy résztvevő.

    Kunhalmi azt mondta, tévedett Orbán, amikor azt hitte, megcsinálhat egy rasszista, neohorthysta, népnyúzó államot. "Nem hagyjuk, a sarkunkra állunk".

    Azt is mondta, eddig csak egy pártot segített Soros György, és ez a Fidesz. "Akkor is téved Orbán, amikor azt hiszi, nem vesszük észre, hogy jóízű migránsozás után az új jobboldali szövetségesei Nyugaton leköpik a magyar munkásokat", mondja Kunhalmi.

    Másfél nap múlva elzavarhatjuk őket. Tévedett Orbán, amikor azt hitte, hogy a magyarok nem veszik észre, hogy nem új nemzeti tőkésosztály kialakítása megy, hanem pár családtag kistafírungozása.

    Ne hagyjátok ki a lehetőséget, hogy a fülkében egyszerre legfőbb ügyészek és bírók is lehetnek. A remény itt van a mi oldalunkon. És ahol remény van, ott előbb-utóbb többség is lesz, buzdít Kunhalmi. "Csak tőletek fél Orbán", mondja. Nem azért akar kormányozni, hogy jó kórházakat, iskolákat csináljon, hanem hogy megmeneküljön az igazságszolgáltatás elől. Karácsony Gergely a mi vezetőnk, mondja Kunhalmi, szavazzatok rá. Legyen bennetek erő.

  • Hadházy után az LMP társelnöke és miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett következett, aki a kampányban segítőknek mondott köszönettel kezdte. Egy olyan kampányban, amelyet már nem demokratikus körülmények között zajlott le - mondta Szél.

  • Cser-Palkovics hatalmas fütyülésre késztette a beszéde végén a fideszes közönséget. Mint mondta, egy belga politikus azt mondta Székesfehérvárról: "túl sok itt a mosolygós ember és a kereszt a városban". Füttyszó.

  • Legalábbis szülei révén - ezt a hódmezővásárhelyi szavazás okán hozta fel beszéde zárásaként. Szerinte az ottani eredmény mutatja, hogy nem szabad félni, nem szabad bedőlni annak, hogy retorzió éri azt, aki az ellenzékre mer szavazni.

  • Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a következő felszólaló, aki a nem fehérváriaknak elárulta azt a műhelytitkot, hogy a Fő tér két esetben szokott megtelni: egyrészt a történelmi fesztiválok idején, másrészt a klubcsapatok győzelmének megünneplésekor. Cser-Palkovics azt kívánja, hogy vasárnap is győzelmet ünnepelhessenek.

    Cser-Palkovics ezután arról beszélt, hogy meg kell őrizni Székesfehérvár és Magyarország értékeit, kultúráját stb..., és "vasárnap meg is fogjuk őrizni ezeket az értékeket". A polgármester ezután rátért a direkt kampányolásra, és megköszönte a kormánynak, hogy a város annyi fejlesztési és szimbolikus támogatást kapott az elmúlt években, mint soha előtte (elsorolta a kötelezőt, adósságkonszolidáció, Modern Városok Program). "Döntsünk jól április 8-án ebben a vonatkozásban."

    Cser-Palkovics szerint tudjuk, ettől a kormánytól mire számíthatunk: fejlődés, biztonság, kiszámíthatóság, közös értékeink megőrzése. Ellenben az ellenzék szerinte nem ígért semmit a városnak, sőt, a miniszterelnök-jelöltek csak átfutottak a városon. Nemsokára jön Orbán Viktor, aki ma fut keresztül a városon.

  • Gyurcsány a színpadra intette a párt jelöltjeit, majd meghallgatták a Himnuszt. Ilyet régen nem láttam, mostanában sok mindent szoktak bejátszani, de mintha kevesebb lenne a Himnusz.

  • A kormánytagok rettegnek,, Hódmezővásárhelyen megérezte a Fidesz a vereség szelét.

    "Ezért, ha mégis maradna a kormány, mindent meg fognak tenni, hogy többé ne veszíthessenek". Pedig akkor járnának jól, ha veszítenének. Én az ő érdekükben vagyok itt - viccelődött Hadházy, repülőgépes hasonlattal élve.

    Repülő még nem maradt a levegőben - Hadházy szerint ha túlhúzzák a csavarokat, akkor a gép lezuhanhat. A mostani vereség megvédhetné a Fideszt a lezuhanástól és inkább biztonságosan landolhatna.

    És mi lesz, ha mégis győz a Fidesz? Hadházy szerint ez csak alacsony részvétel mellett lehetséges. De ha így lesz, komolyan kell venni Orbán nyilatkozatát március 15-ről, amikor a kormányfő azt mondta, erkolcsi, politikai és jogi elégtételt fog venni ellenfelein a választások után.

    "Ha kinézünk Törökországba, Oroszországba, akkor láthatjuk a jövőt, bár már sok mindent meg is valósítottak ebből" - monda Hadházy, aki szerint egyelőre védelmet nyújt a teljes orosz rendszer meghonosításával szemben az EU. Feltéve, ha tagok maradunk: Hadházy szerint Magyarország ki is eshet az EU-ból, ha Orbán marad. Nem csak gazdaságilag, hanem politikailag is.

  • Amúgy Gyurcsánynak valami baja van, ma délelőtt például Lang Györgyivel beszélgetett, és köhögő roham jött rá, és most is hallatszik, hogy el kellett nyomni egy köhögést. Már szerdán mondta Balónál, hogy nagyon beteg, ott is hallatszott a hangján, hogy egy trash metál buliban is nyomhatná.

  • Azt szeretném elmondani, hogy nem lehet mindazt az örökséget, amit itt fognak nekünk hagyni, 27 ezer ember van várólistán, minden korosztályban 90 ezer ember van, közülük 10 ezer szakma nélkül hagyja el az oktatást. 70 ezer embernek 50 ezernél kevesebb a nyugdíja, a rokont ápolóknak 30 ezer forint az ápolási díj, és nem fogom folytatni. 

    A kormányzás első napjától azt kell mutatni, hogy értjük, mennyi a feladat, és ilyen sorrendben könnyítünk majd rajta.

    Mi lenne, ha önökkel kormányoznánk? - teszi fel a kérdést. A magyar köztelevízió nem Bécsben migránsozna, hanem arról szólna, hogy mi lenne, ha a gyerekeinkből európai polgárt csinálnánk. Beszélgetni arról, hogyan rendezzük be ezt az országot. Nem pedig ehhez a nyomorult, hazug fideszes országhoz viszonyulni, mert létezik egy másik ország is.

    Amit megtehetünk, azt megtettük. Önökön a sor. Gáncsoskodnak, csalnak, akkor is el kell menni. Nem adhatjuk oda az országunkat.