Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Ma délután négyig lehet átjelentkezni a szavazáshoz

D  KB20140406042
2018.04.06. 05:12
Ma délután négy óráig lehet átjelentkezni, ha egy választó nem a lakóhelyén, hanem egy másik településen kíván szavazni. Több budapesti kerületbe már sok ezren jelentkeztek át. Mozgóurnát a szavazatszámláló bizottságtól még lehet vasárnap délutánig igényelni. Fontos választási határidők és tudnivalók következnek.

Két nap múlva országgyűlési képviselőket választ Magyarország. A legalapvetőbb, fő szabályt talán mindenki tudja: minden választó a lakóhelyéhez tartozó szavazókörben adhatja le a voksát, ha igazolja személyazonosságát (érvényes személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) és a lakcímét (lakcímkártya).

Előfordulhat azonban, hogy távol vagyunk otthonunktól, más településen akarjuk leadni a voksunkat. Erre találták ki az átjelentkezés intézményét, amelynek - figyelem! - ma délután 16 órakor jár le a határideje.

16:00 óráig lehet átjelentkezni

Az átjelentkezés lényege: a kívánt településen kijelölt szavazókörben tudunk voksolni, és a lakóhelyünk szerinti jelöltek közül választhatunk. Tehát ha önnek például Szegedre van bejelentve a lakcíme, de Budapesten akar szavazni, akkor nincs más dolga, mint a szegedi választási irodánál jelezni, hogy Budapest melyik választókerületében akarja vasárnap leadni a szavazatát.

Az átjelentkezési kérelmet bárki benyújthatja legkésőbb a szavazást megelőző 2. nap, azaz ma 16:.00 óráig

Az NVI a honlapján a következőkre hívja fel a figyelmet:

  • A kérelemben feltüntetett adatainak meg kell egyezniük az Ön lakcímkártyáján feltüntetett adatokkal, ellenkező esetben a helyi választási iroda a kérelmet elutasítja.
  • Átjelentkezni bármelyik magyarországi településre (budapesti kerületbe) lehet.
  • Átjelentkezés esetén is igényelhet mozgóurnát abban az esetben, ha egészségi állapota vagy fogva tartás miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben.
  • Lehetnek sorok a szavazókörökben?
  • Minden településen (budapesti kerületben) csak egyetlen szavazókört jelölnek ki az átjelentkezéssel szavazók részére. Az átjelentkezéssel szavazásra szolgáló szavazóhelyiség pontos címét megtalálja a honlapon, és arról a helyi választási iroda írásban is tájékoztatni fogja.

Sokan emlékezhetnek az előző választásokról a hosszú sorokra az átjelentkező szavazóhelyiségeinél. Erre most is van esély, mert az eddigi adatok szerint több budapesti kerületben, például a Belvárosban, Újbudán, Angyalföldön és Zuglóban már most is sok ezer átjelentkezőt regisztráltak, és ma még ehhez jöhetnek a last minute átjelentkezők. Az NVI vezetője, Pálffy Ilona korábban erről azt mondta, hogy

a névjegyzékek ábécé szerinti szétbontásával, a bizottságok felduzzasztásával igyekeznek majd gyorsítani az ügyintézést.

Biztosan titkos marad a szavazatom?

Egy népszerű félreértést is tisztázzunk: az átjelentkezők szavazata mindenképp titkos marad. A szavazatot ugyanis egy nagyobb borítékba csomagolják, és elküldik abba a választókerületbe, ahonnan átjelentkezett a választó. Mind a 106 választókerületben kijelöltek egy szavazókört, amelyben vasárnap nem bontják fel az urnákat, ide keverik majd jövő héten az átjelentkezők és a külföldről érkező szavazatokat.

Ha külföldön akarok szavazni, még bejelenthetem?

Nem, erről már lecsúszott, a külképviseleti névjegyzékbe vétel kérelmében benyújtási határideje szombaton lejárt. Ha külföldön van vasárnap, és nem jelentkezett át a külföldi névjegyzékbe, akkor ezúttal nem szavazhat.

És mozgóurnát még kérhetek?

Igen, amennyiben ön vagy hozzátartozója nem tud megjelenni a szavazókörben, kérheti, hogy a szavazatszámláló bizottság két tagja jöjjön ki a lakására. A kérelmet kétféleképp lehet benyújtani

a helyi választási irodánál ma 16 óráig VAGY

a szavazatszámláló bizottságnál a szavazás napján 15 óráig.

Ez utóbbit elvileg online is megteheti. Erre tehát még van idő. Ma az átjelentkezők dolga a legsürgősebb.

Nyitókép: Átjelentkezők az újbudai Bocskai István Általános Iskola udvarán este 19 óra után az országgyűlési képviselő-választáson 2014. április 6-án. (Kallos Bea/MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?