Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megmutatjuk, hányan vannak a hardcore szavazók

imgm8478
Minden pártnak van egy rendkívül elkötelezett tábora, akikre folyamatosan számíthat, így a mostani parlamenti választáson is biztosan támogatók lesznek. Az Index felkérésére a Závecz Research a választást megelőző héten a hardcore szavazókat vizsgálta, akik biztosan elmennek szavazni, továbbá a kicsit szoftosabban elkötelezetteket is, azokat, akik valószínűleg szavaznak majd. 1,8 millió hardcore fideszes, 750 ezer jobbikos, 500 ezer MSZP-s, 350 ezer DK-s és 250 ezer körüli LMP-s van a friss kutatásunk szerint.

A Fidesz kemény magja 1,8 milliós. Néppártról van szó, társadalmi beágyazottsága széles körű és mély, de a különböző korosztályokban nagyon eltérő a támogatottsága. Legelkötelezettebb szavazóit a középkorosztályokban találjuk, 800 ezer hardcore középkorú fideszes van.

Honnan tudjuk mindezt?

A Závecz Research rendszeresen készít közvélemény-kutatásokat az Index megbízásából. A közvélemény-kutatás 2018. március 28. és április 5. között készült, személyes megkérdezéssel. A felmérés során megkérdezett 1000 fő életkor, nem, iskolai végzettség valamint településtípus szerint az ország felnőtt népességét reprezentálta. A teljesen biztos szavazóknak azokat tartjuk, akik határozottan állították, hogy ott lesznek a vasárnapi választáson és egy hétfokú skálán a felső három értékkel (teljesen biztos, szinte biztos, hogy rászavaz); fejezték ki pártjuk melletti elkötelezettségüket. A valószínű szavazóknak azok tekinthetők, akik nem biztosnak, de valószínűnek tartják részvételüket április 8-án, és voksukat egy hétfokú skálán ugyancsak a felső három kategória valamelyikével jelezték kötődésüket.

A pártnak az a támogatói bázisa is tekintélyes, akik azt válaszolták, hogy "valószínűleg" elmennek szavazni: 600 ezren vannak ilyenek. Ha ez a csoport is biztosan elmegy szavazni, akkor ez azt jelentheti, hogy a 2014-esnél jóval nagyobb mértékben tudott mozgósítani a kormánypárt. Ahhoz, hogy a legutóbbi választási hazai szavazatszámot (2 millió 142 ezer fő) elérje, a lazán kötődők négytizedének kell megjelennie.

Az MSZP legelszántabb szavazói 500 ezren vannak. Minél idősebb valaki, annál valószínűbb, hogy ide tartozik. A húszas, harmincas korosztályból 100 ezren, a negyvenes, ötvenesből 150 ezren, a hatvanas és idősebbek közül 250 ezren elszánt hívei a szocialistáknak. A valószínű szavazók száma is számottevő, erre a 200 ezer főre is számíthat a párt holnap.

A Demokratikus Koalíció elszánt szavazónak száma 350 ezer fő. Az egyetlen – bár nem túl markáns - specifikum itt is az életkorhoz köthető, a 40 év alattiak körében 100 ezren, a 40-60 év közöttieknél is 100 ezren, az idősebbeknél 150 ezren feltétlen hívei a pártnak. A DK valószínű támogatói 150 ezren vannak.

Az LMP-nek negyedmilliós kemény magja van, ha ők holnap tényleg ott lesznek az urnáknál, akkor a párt szavazatszáma lényegében eléri a négy évvel korábbit (269 ezer szavazat). Ha a valószínű LMP-szavazók (150 ezer fő) egy része is elmegy, akkor – ha csak nem lesz váratlanul nagy a részvétel – még erősebb pozíciói is lehetnek az LMP-nek. A húszas, harmincas korcsoportban 100 ezren, a negyvenes, ötvenesben is ennyien, az idősebbek körében 50 ezren elszánt LMP-sek. Mindenképpen említésre érdemes, hogy az LMP kemény magjában az átlagosnál nagyobb arányt képviselnek a diplomások, számosságuk bő 100 ezer fő.