Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Medián: Hajszálon múlhat a Fidesz kétharmada

IMG 0902
2018.04.07. 18:48

A Medián szombaton publikált felmérése szerint a Fidesz-KDNP listájára várhatóan 44 százaléknyian fognak szavazni, a kormánypárt így kétharmad körüli többséget szerezhet a parlamentben. Erről a kutatást megrendelő RTL Klub és 444.hu számolt be.

A Medián a választás előtti két és fél napban 3000 fős mintán igyekszik kideríteni a választási részvételi arányt és a pártok esélyeit. A szombat délelőttig beérkezett adatokból alapján 64 százalékos részvétel várható (a legutóbbi, március végi előrejelzésben 66 százalékos részvétel szerepelt). A Medián szerint a korábbi évek tapasztalatai azt sugallják, hogy akár 65 százalékot is meghaladhatja a részvétel.

A megkérdezettek 48 százalék mondta, hogy kormányváltást szeretne, március végén még csak 42 százalék volt az arányuk. A kormányváltást óhajtók viszont kevésbé aktívak, a Medián szerint az utóbbi napokban a Fidesz mozgósítása volt sikeresebb. 

Az előrejelzés szerint így a kormánypártok ismét sima győzelmet aratnak, és hajszálnyira lesznek a kétharmados parlamenti többségtől. Listán 44 százalékot kaphatnak, a második legjobb listás eredmény a Jobbiké lehet (21%), míg az MSZP-Párbeszédnek 14 százalékot jósol az előrejelzés, amely szerint a DK és az LMP is bejut a parlamentbe.

(Borítókép: Fidesz kampányzáró Székesfehérváron. Fotó: Nagy Szabolcs / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?