Cecília
4 °C
6 °C

Utolsó pillanatban lépett vissza az MSZP-s Harangozó Tamás az LMP-s Hadházy Ákos javára

2018.04.07. 11:33 Módosítva: 2018-04-07 11:34:52
Létrejött több körzetben is a megállapodás az MSZP és az LMP között. Az Index információja szerint több helyen is visszaléptek egymás javára a jelöltek, például olyan fontos vagy szimbolikus helyeken, mint Szekszárd, Óbuda vagy Miskolc.

Szombaton 11 órakor lejárt az országgyűlési választáson induló jelöltek visszalépésének határideje, mert az amerikai kontinensen ekkor megkezdődött a választás.

Az ellenzék az utolsó pillanatig tárgyalt a visszalépésekről, és a volt, aki a legutolsó pillanatban rántotta félre a kormányt. Több helyen megtörtént a megállapodás az Index információja szerint, egyelőre három visszalépésről tudni biztosan.

Az egyik szimbolikus körzetben, Szekszárdon az MSZP-s Haranagozó Tamás 10:57-kor, tehát három perccel a vége előtt visszalépett az LMP társelnöke, Hadházy Ákos javára. Ezt maga az MSZP-s képviselő mondta az Indexnek.

Harangozó egy videóüzenetet is készített, amelyben azt mondta, hogy azt ígérte, hogy ha lesz országos megállapodás, a kormányváltás érdekében visszalép Hadházy Ákos javára, és ő tartja a szavát. Kéri egyúttal a szekszárdiakat, hogy listán szavazzanak az MSZP-Párbeszédre.

Az országos megállapodásról pár részlet jutott el hozzánk.

  • Az LMP például visszalépett Óbudán Szabó Tímea, az MSZP-Párbeszéd jelöltje javára, ezzel nagyban növelve az esélyét a győzelemre. Ábrahám Júlia LMP-s jelölt már jelezte a Facebookon  is a visszalépését.
  • Az LMP-s Doszpoly Botond szintén visszalépett Miskolc 2-es választókerületében Varga László (MSZP-P) javára. Varga négy éve is nyerte a körzetet, a visszalépéssel az ő esélyei is jelentősen nőttek.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a délutáni sajtótájékoztatóján megerősítette az általunk írt visszalépéseket. Karácsony azt mondta: "az általános megállapodás nem jött létre, de volt néhány jelölt, aki fontosabbnak érezte a kormányváltást, ezért visszalépett", "az LMP miskolci és óbudai jelöltje visszalépett, az MSZP pedig a szekszárdi jelöltjét léptette vissza".

Szombat 11 óra volt a határidő

A Nemzeti Választási Bizottság március végén fogadta el iránymutatását a jelöltek visszalépésének időpontjáról. Az iránymutatás szerint az országgyűlési választáson a szavazás megkezdésének időpontja a voksolást legkorábban indító külképviselet kezdési időpontja, azaz - Magyarország külképviseleteinek elhelyezkedésére tekintettel - a szavazást megelőző napon közép-európai idő szerint 11 óra.

Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen már szombaton megtartják a szavazást, legkorábban a brazíliavárosi, a Sao Paulo-i, a Buenos Aires-i és a Santiago de Chile-i külképviselet nyitott ki, közép-európai idő szerint szombaton 11 órakor. Annak érdekében, hogy a külképviseleteken és a magyarországi szavazókörökben azonos adattartalmú szavazólapokon történhessen a szavazás, az egyéni választókerületi jelölt tehát szombaton 11 óráig tehette meg a jelöltségről lemondó nyilatkozatát.

A lemondott jelölt nevét "lehúzzák" a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?