Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A Momentum szerint nem pártatlan az NVB elnöke

2018.04.07. 10:47

Kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz a Momentum elnöke, Fekete-Győr András, amiért Patyi András, az NVB elnöke szerdán felszólalt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campus átadásán (Patyi az NKE rektora is).

Kifogásában a Momentum emlékeztet rá, hogy a rendezvényen felszólalt Orbán Viktor is, és mivel nyilvánvalóan kampánytevékenységet folytatott, egyértelművé tette, hogy a Fidesz listavezetőjeként nyilatkozott.

 Orbán egyebek mellett ezeket mondta:

Aki az ellenzék jelölteit választja, a bevándorlóország mindennapjai felé vezető ösvényt választja.

(...)

Aki a mi jelöltjeinket választja, az a biztonságra voksol.

(...)

Nem szeretnék kertelni, a most vasárnapi választások a Nemzeti Közszolgálati Egyetem jövőjére is hatással lesznek.

Patyi András a beszédében egyebek mellett ez hangzott el:

Tudjuk, hogy ez a teljes egészében magyar költségvetési forrásból megvalósult beruházás kiemelt áldozatvállalás a magyar Kormány és az adófizetők, végső soron a nemzet részéről. Ezért minden ránk fordított forintot hálával fogadunk és megbecsülünk.

Patyi a rendezvényen hosszan beszélgetett a kampányoló miniszterelnökkel.

Beadványában a Momentum azzal érvel, hogy a tisztességes eljáráshoz fűződő alkotmányos alapjog tekintetében – az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatai szerint – az eljáró testületnek nem elég pártatlannak lennie, de annak is kell látszania.

Márpedig Orbán a beszédben a választások kimeneteléhez kötötte az NKE jövőjét. A Momentum szerint ez azt a látszatot kelti, mintha az NVB elnöke a kormányfő illetve a Fidesz sikerétől függene.

Hasonlóképp, amikor Patyi arról beszélt, hogy a kormány támogatását hálával viszonozzák, az szintén a függőség látszatát kelti.

Ha sérül a pártatlanság, sérülhet a tisztességes eljárás alkotmányos követelménye, valamint a választási eljárásról szóló törvénynek több alapelve is, mondja a Momentum, ezért kérik az NVB-től a jogsértés kimondását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?