Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kisvárosokban nőtt a leginkább a választási hajlandóság

2018.04.08. 17:56

A háromórás részvételi adatokból Kmetty Zoltán szociológus érdekes következtetésekre jutott a 2014-es választással összehasonlítva. Az akkori, háromórás részvételi adatok alapján úgy tűnik, hogy az idén a mozgósítás elsősorban a kisvárosokban volt sikeresebb (2000-5000 fős települések), és a fővárosban nőtt a legkevésbé a szavazási kedv.

A megyei jogú városokban és a községekben is 9 százalék körül nőtt a szavazók aránya, a fővárosban ennél kevésbé. A különbség nem jelentős, de érzékelhető.

A politiológus megnézte ugyanezt megyénkénti lebontásban is. Ebből kiderül, hogy Csongrádban nőtt a legjobban a szavazási hajlandóság a 2014-es választáshoz képest. Ezt követi Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron és Vas megye.

A legkevésbé Nógrádban és Szabolcs Szatmár Beregben nőtt, illetve Heves és Borsod-Abaú-Zemplém is kevésbé tudták mozgósítani a szavazókat. 

Részletesebb, szavazókörönkénti részeredményekért kattintson ide.