Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Ezeket a csalásgyanús eseteket jelentették eddig a TASZ forródrótján

2018.04.08. 16:00

A TASZ irodájában is működik egész nap egy forródrót, ahol a választási csalás gyanús eseteket be lehet jelenteni és a jogászok segítenek a hozzájuk fordulóknak. Már délelőtt is több bejelentés érkezett a TASZ-hoz, olyan esetekről, ami a választók szerint felvetheti a csalás gyanúját. A hozzájuk fordulóknak azonnal tanácsot adnak, később pedig segítenek abban, hol élhetnek jogorvoslattal az ügyükkel kapcsolatban. A TASZ választási forródrótja a 0630 722 33 56 telefonszámon érhető el.

Mráz Attila, a TASZ munkatársa elmondta, hogy viszonylag nagy számban fordultak hozzájuk olyan választópolgárok, akik

a szavazóhelyiségben értesültek arról, hogy valaki felvEtette őket a nemzetiségi névjegyzékbe,

így nem tudnak pártlistára szavazni. Mráz elmondta, hogy ők már négy éve is kifogásolták azt a kérelmezési rendszert, amely lehetővé teszi, hogy néhány személyes adat megadásával, online felületen bárkit tudta és beleegyezése nélkül lehet regisztrálni a nemzetiségi névjegyzékbe, amin helyben már nem lehet módosítani. Ez tehát lehetőséget biztosat a választási csalásra.

A 13 nemzetiség tagjai március 23-ig kérhették, hogy nemzetiségi választóként regisztrálják őket az országgyűlési választásra, és ha péntek délutánig töröltették magukat, akkor volt lehetőségük, hogy ne nemzetiségi, hanem pártlistára szavazzanak. A nemzetiségi regisztráció lezárulta után a legtöbben a német névjegyzékben szerepeltek, 33 ezren, ők jó eséllyel indulnak a kedvezményes mandátumért. A német listavezető történetesen a Fidesz tagja, vagyis a mandátumszerzése a kormányt erősíti.

A TASZ sok visszajelzést kap arról is, hogy

a szavazólapokat nem pecsételik le,

ami nyilvánvalóan jogellenes, és bizonyos helyeken lényegében nyílt szavazás történik. Mráz kiemelte, hogy ez egyelőre elszigetelt jelenség, de kaptak bejelentést olyan kistelepülésről, ahol az asztalnál a szavazóbizottság előtt kellett szavazni.  Nyílt szavazásra jellemzően ott kerülhet sor, ahol a szavazók a helyi közhatalomnak nagyon ki vannak szolgáltatva, és nincsenek ellenzéki szavazatszámláló bizottsági delegáltak, az ennek áldozatul eső választópolgárok sokszor nem merik jelenti a hasonló eseteket.

Szintén visszatérő probléma a szavazófülkék minősége. Nagyon sok bejelentést kaptak arról, hogy a fülkén nincs függöny, vagy rögtönzött kartonparavánok között lehet csak szavazni. A TASZ minden ilyen esetben azt javasolja a választóknak, hogy emeljenek kifogást. A függöny ugyan nem kötelező eleme a fülkének, de a szavazóhelyiségeket úgy kell kialakítani, hogy be lehessen lépni, és alkalmasak legyenek a titkos szavazásra. Az eddigi bírósági határozatok szerint azok a felállított paravánok, amelyekbe nem lehet belépni, nem felelnek meg a titkos szavazás feltételeinek.

Rengetegen jelezték továbbá a TASZ-nak, hogy telefonos kampánymegkereséseket kaptak, noha korábban senkinek nem adták meg a telefonszámukat ebből a célból. Mráz kiemelte, hogy érdemes ilyenkor a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulni panasszal: ehhez a TASZ  mintalevelet is készített .

Mráz Attila kiemelte, miszerint az is teljesen jogellenes, ami újságírónkkal történt, hogy nem engedték be szavazóhelyiségbe Beregsurányban. Aki ugyanis tudja bizonyítani, hogy sajtó képviselőjeként jelent meg a szavazóhelyiségben, annak biztosítani kell a bejutást.

A TASZ oldalán részletes információt találnak arról, mik a legjellemzőbb visszaélések a választások kapcsán, illetve hogy mit tehetnek ilyen esetben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?