Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mi várható a legutolsó közvélemény-kutatások szerint?

IMG 7170
2018.04.08. 15:40
Soha nem volt annyira bizonytalan a választás kimenetele a közvélemény-kutatások alapján, mint most. A mért adatokban jelentős különbségek vannak az intézetek között, de maguk a kutatók is azt mondják, hogy annyi az ismeretlen tényező, hogy jósolni nagy merészség. Szinte bármi lehet a kétharmadtól az 50% alatti Fidesz-eredményig.

A választás előtti utolsó napokban publikált kutatások is nagyon különböző kimeneteleket jósolnak. A Medián kétharmados vagy kétharmadhoz nagyon közeli Fidesz-győzelmet valószínűsít, miközben olyan intézetek is vannak, amelyek szerint akár az is benne van a pakliban, hogy nem lesz abszolút többsége a Fidesznek.

Török Gábor táblázata alapján mutatjuk a legutolsó közvélemény-kutatások adatait a listás végeredményekre:

Mint látni, a Fideszt 39 és 52 százalék közé mérik, a Jobbikat 13 és 25, az MSZP-t 11 és 19 százalék közé. Ezek hatalmas különbségnek számítanak, elég abszurd például, hogy a Jobbiknál majdnem kétszeres különbség is előfordul az adatok között. Valójában azonban nem ennyire szélsőségesen eltérő a mérvadó intézetek kalkulációja. Az idei választás sajátossága, hogy egyre több intézet kétféle adatot is megad, oda kell tehát figyelni, hogy mit is jelentenek a számok.

Mint ebben a táblázatban is látható, vannak mért (itt „m”-mel jelölve) és becsült („b) adatok. A kettőség oka, hogy (erről maguk az intézetek is nyíltan beszélnek) a nettó mérésekben szisztematikus torzítások vannak: minden intézet, még a kormányközeliek is, úgy gondolják, hogy a Fideszt felülmérik.

A közvélemény-kutatók tehát a mért adatok mellett egyre gyakrabban publikálnak egy becsült értéket is. Nézzük most csak ezeket, ezúttal is a legutolsó felmérések alapján.

Mi Török táblázatához képest kiegészítettük a fenti adatokat, mert például az Indexnek is mérő Závecz Tibor is kiadott egy tól-ig becslést; a Mediánnak, a Publicusnak és az Iránytűnek is volt egy még frissebb becslése.  Mint látni, a becslések között kisebb a különbség, mint a mért adatokban. A Fidesz mindenkinél 41-44 százalék között van, a Jobbik 21-22-n (kivéve a Jobbik-közeli Iránytűt, náluk 25-ön), ezek nem túl nagy különbségek.

A legnagyobb eltérés az MSZP-szavazókkal kapcsolatos: őket van (a kormányközeli Nézőpont), aki csak 11, más 19 százalékra becsüli – ez a differencia jócskán meghaladja a hibahatárt. Abban is bizonytalanság látszik, hogy az LMP vagy a DK számíthat-e jobb eredményre, abban azonban mindenki megegyezik, hogy ötpárti parlament várható, a Momentumnak, Együttnek nincs reális esélye a bejutásra.

De mi az egyáltalán, hogy szakértői becslés? Ez időnként kellőképpen homályos. Mint láttuk, maguk a közvélemény-kutatók sem gondolják azt, hogy teljesen a mért számaiknak megfelelően fognak szavazni az emberek. Több okból sem, de a legfontosabb az említett  válaszelhallgatás: a feltételezések szerint az ellenzéki szimpatizánsok egy része még egy anonim kutatásban sem akarja nyíltan felvállalni a véleményét. Valójában azonban senki nem tudja, hogy ez mennyire gyakori. A válaszmegtagadókra vonatkozó becslésekre ugyan vannak közelítő módszerek, de ez a közvélemény-kutatások örök problémája, és nem tudjuk, az elmúlt évek Magyarországán, akár félelemből, óvatosságból, vagy bármi okból pontosan hogyan változott ez a jelenség – miközben világtrend, hogy sokkal nehezebb szóra bírni az embereket, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt.

Aztán ott van a  mindig nehezen előrejelezhető, de a mostani választáson különösen fontosnak gondolt részvétel – emiatt a Publicus például három különböző lehetséges eredménnyel kalkulált, 65% alatti, a valószínű 65-70% közötti, és a különösen magas részvételnél – vasárnap ebéd után most úgy néz ki, az utóbbi fog bejönni. Továbbá számolni kell az aktív bizonytalanok, vagyis a politika iránt érdeklődő, de határozott pártszimpátiával nem rendelkezők mérhetőségi nehézségeivel, és végül  a visszalépések önmagában is összetett hatásával.

A lényeg, hogy van a teljes homályzóna mellett jó pár „ismert ismeretlen”, amiket megpróbálnak beépíteni modelljeikbe az intézetek. Ezek alapján hozzák ki ezeket a szakértői becsléseket. Az azonban, hogy hogyan, milyen módszerekkel, nem mindig tiszta, és elképzelhető, hogy ennek  nem annyira van kőbe vésett algoritmusa; félig inkább a tapasztalataikra, megérzéseikre, intuíciójukra támaszkodnak. 

Török Gábor arról beszélt az elmúlt napokban, hogy:

a „konzervatív” előrejelzés alapján nehéz elképzelni, hogy a Fidesz ne szerezzen legalább abszolút többséget, a „megérzés” azonban a meglepetés irányába mutat.

Török maga ugyan nem mér, de a közvélemény-kutatásokban, úgy tűnik most általában is nagyobb szerepet játszik a félig-meddig bevallott intuitív becslés.

Mire lehet akkor számítani? Többen is azt hangsúlyozzák, hogy ebben a helyzetben csak nagyon óvatosan lehet jósolni. Ez mindenekelőtt nem is a pártlistákra vonatkozik, hanem a végeredményt alapvetően meghatározó egyéni körzetekre. Három intézet, a Medián, a Nézőpont és a Republikon mégis vállalta a mandátumbecslés kockázatát. A bizonytalanságot pontosan mutatja, hogy itt mekkora különbségek vannak: míg a Medián kétharmad-közeli Fidesz-győzelmet jósol (előbb inkább afölöttit, majd a legutolsó mérésükön alapuló becslésükben egy picit óvatosabbak voltak, de annak a pontos számait még nem közölték, így itt sem szerepel), a Republikon és a Nézőpont jóval szerényebb eredményre számít a kormánypárt szempontjából.

Négy éve az addig sokak által lesajnált, kormányközeli Nézőpont jósolta be legpontosabban a tényleges eredményt, az elmúlt választásokon összességében pedig a Medián szállította a legmegbízhatóbb számokat. Vasárnap este kiderül, 2018-ban kinek lett igaza.

Borítókép: Bocskai uton várakozó választók. Fotó: Ajpek Orsolya /  Index