Összefoglaló

Spontán tüntetés az Oktogonnál

Este 7 órakor véget ért a szavazás a legtöbb szavazókörben, de az átjelentkezők közül ekkor még több ezren álltak sorba.
Az első eredmények este 10 után jelentek meg.
Orbán Viktor bejelentette, hogy a Fidesz győzött. Az ellenzék szinte csak budapesti választókerületekben ért el sikereket.
Bejelentette lemondását Vona Gábor, a Jobbik elnöke, az MSZP és az Együtt elnöksége, és Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is.
Rekordhoz közeli volt a részvételi arány: a választók69,13százaléka ment el szavazni.

Választási kampány eddig (2253. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Spontán tüntetés az Oktogonnál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ugyan jobb eredményt értek el, mint négy éve, ennél nagyobb tervei voltak a pártnak. Ez látszott is az arcukon:

    Az LMP-nek még gyakorolnia kell a pókerarcot
  • Kiszelly Zoltán politológus a Kossuth Rádióban azt mondta: a Jobbik nagyon le van maradva a Fideszhez képest, nem tudott közelebb kerülni hozzá, a baloldalon pedig maradt az elmúlt nyolc évben tapasztalt megosztottság.

    Bár a Jobbik az ellenzék legtámogatottabb pártja, de nem tudott váltópárttá válni, nem zárult az olló közte és a Fidesz között. A baloldali megosztottságot mutatja, hogy az MSZP és a DK együtt erősebb lenne, mint a Jobbik. Az összefogás, az együttműködése problémája szintén továbbra is jelen van ezek között a pártok között, mivel az Együttnek is bejutott egy jelöltje a parlamentbe, az LMP-nek pedig 7-8 képviselője lesz.

  • 2,84 százalékon áll jelenleg a Momentum, a Fidesznek pedig egyelőre megvan a kétharmad, így gyakorlatilag semmi nem jött össze Fekete-Győr Andráséknak. A pártvezér el is mondta, hogy "baromi dühösek", "rendkívül csalódottak" és

    Nem tud gratulálni orbán Viktornak.

    Szerinte ezzel az ellenzékkel nem lehet leváltani ezt a rendszert, de a Momentum Mozgalom itt fog maradni Magyarországon, újjászervezik magukat és készülnek az európai és önkormányzati választásokra. Megköszönte a támogatást a 100 ezer Momentum-szavazónak, majd elmondta, hogy folytatni fogják a harcot: 

    Ne higgyétek el, hogy ez a rendszer 2022-ig állni fog! Nem fogjuk hagyni!

  • Nagyon boldogan:

    Lázár János bejövetele
  • Az Amnesty International igazgatója, Iván Júlia is értékelte a választásokat - az emberi jogok és a civil szervezetek szempontjából:

    Az elmúlt években a kormány ott próbált meg keresztbe tenni a jogvédő civil szervezeteknek, ahol csak tudott. Lehet bármennyire ellenséges a kormányzati propaganda, fogadhatnak el bármilyen jogkorlátozó törvényeket, mi nem hátrálunk, és tovább küzdünk azért a Magyarországért, ahol mindenkit egyforma tisztelet és jogok illetnek meg. Továbbra is hangos és állhatatos kritikusai leszünk a kormánynak, legyen szó akár a nők, a menekültek, a romák vagy az LMBTI emberek jogainak korlátozásáról vagy az őket képviselő csoportok elleni támadásokról. Nem fogjuk hagyni, hogy Magyarországon bárkit, aki fel meri emelni a szavát, megfélemlítsenek és sarokba szorítsanak.

  • Hallgassa meg Hadházy Ákosnak, az LMP frissen lemondott társelnökének lelkesítő szavait!

  • "Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy két év alatt a nulláról, alulról építkezve idáig eljutottunk, és igen szép teljesítmény volt 52 egyéni jelöltünk indulása" - mondta Weith Katalin, a Kell Az Összefogás (KÖSSZ) Párt miniszterelnök-jelöltje vasárnap késő este az MTI-nek.

  • Engedjék meg, hogy a feleségemnek, a gyermekeimnek és szüleimnek megköszönjem, hogy kitartottak mellettem, az utóbbi időben, amikor meghurcolt bennünket a kormánypárti sajtó. Holnap is fel fog kelni a nap és az élet gyönyörű!

    - mondta Hadházy.

    Az a rettegés, amit az elmúlt hetekben a kormánypárti politikusok megéltek a hódmezővásárhelyi szavazás óta, azt nem fogják hamar elfelejteni. A kormánypárti szavazók megtévesztett emberek, nem szabad őket hibáztatni. Nem tudok gratulálni a kormánypárt képviselőinek, mert nem volt tisztességes a szavazás.Ezt a választást nem a kormánypárt nyerte meg, hanem az ellenzék veszítette el. Mai napon lemondok a társelnöki tisztségemről, de abban ne legyenek biztosak a fideszesek, hogy megszabadultak tőlünk.

    Ezután az összes LMP-s politikus kivonul a teremből.

  • Volt házi pogácsa, csoki, és legfőképp jó hangulat az Eötvös utcában, ahol órákat álltak sorban az átszavazók csak azért, hogy leadhassák a voksukat:

  •  Itt állunk a mai eredményváró vége felé, bár még pontos eredményt nem tudunk. Néhány gondolatot meg tudunk osztani

    - kezdte Szél Bernadett beszédét. Köszönetet mondott a választópolgároknak, és megköszönte a "derekas küzdelmet" az LMP-nek, a párt szerinte következetesen kitartva küzdött.

    El kell ismernünk, hogy a kormányváltás nem sikerült, de ez nem jelentheti azt, hogy feladjuk a küzdelmet. Folytatjuk. Hiába értünk el jobb eredményt, kétszer olyan erősen kell küzdeni, mint eddig. Még nagyobb alázattal és szolgálattal fogok küzdeni szeretett hazámért. Minden választópolgárt arra kérek, ne adja fel. Bármit is mutattak most az eredmények, még jobban ki kell állni azért, amiért küzdöttünk. Még nagyobb türelemmel viseltetünk egymás iránt, és valódi változást viszünk végre az országban.

  • Kiábrándult beszéddel zárta le a választás estéjét Gyurcsány Ferenc vasárnap éjfélkor. „Leplezetlen csalódással állapítom meg, hogy az a Magyarország, amiben hiszünk, a nyitott, polgári világ vereséget szenvedett” – mondta a pártelnök. „Mára egyetlen kérdés marad nyitva: lesz-e kétharmada a Fidesznek. Abban reménykedünk, hogy ez ne történjen meg” – ütött meg drámai hangot, beismerve, hogy meglepte az eredmény. „Legjobb esetben 110-115 fideszes képviselőre számítottam.”

    Gyurcsány szerint ezek után a Fidesz kíméletlenül folytatja majd a kormányzást. „Határtalan agresszió és embertelenség jön.”

    Gyurcsány elismerte, hogy az ellenzék nem találta ellenszerét az egyetlen ügyre épült kampánynak. „Egymondatos politika volt, tartalmát tekintve hazug politika volt”, de a Fidesz médiatúlsúlyával együtt az ellenzék nem tudott érvényes választ adni arra.

    „A választás nem volt szabad és nem volt tisztességes. – mondta Gyurcsány, megjegyezve, hogy a DK a jelek szerint a negyedik legnagyobb parlamenti párt lesz.

    A sajtótájékoztató végén a közönségében ülő szimpatizánsok ragadták magukhoz a szót, fokozva az amúgy is letargikus hangulatot. „Mit tegyünk ebben a helyzetben?” –kérdezte egy ősz bőrkabátos, és egy remegő hangú fiatal fiú is, amire Gyurcsány a küzdelmet javasolta.

  • Az ATV megkérdezte a Kovács Gergelyt, hogy mit szól ahhoz, hogy kutyapárti szavazók miatt veszíthet mandátumot az ellenzék és hogy emiatt támadták is a pártot.  A Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke ezen picit fel is kapta a vizet (nem először kérdezték már ezt tőle), és azt mondta

    Mi az úristenért léptettünk volna vissza bárkit is?

    Szerinte Márki-Zay Péternek és a többieknek kellene visszalépni, mert azzal, hogy a negyed-náci Jobbikra és a félholt MSZP-re szavaztatták az embereket, elvették a szavazatokat a normális pártoktól. Szerinte persze lehet, hogy jót akartak, de hát nagyon mellé ment, a demokráciának nevezett dolognak pedig az a lényege, hogy a pártok elvesznek egymástól szavazatokat.

  • Egy apró cetlit tart maga előtt.

  • Az Együtt tudomásul veszi a választás eredményét - mondta Juhász Péter, a párt elnöke vasárnap éjjel, aki bejelentette, hogy lemond az Együtt elnöksége.

    Az ellenzéki politikus a párt sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy csalódottak az ellenzék teljesítményében. 

    Szigetvári Viktor, a párt miniszterelnök-jelöltje azt mondta, ezt a kampányt az Együtt elvesztette, sikertelen volt az a stratégia, amire felépítették a saját listás kampányukat.  (MTI)

  • Amint megtörtént a bejelentés az MSZP elnökségének lemondásáról, Molnár Gyulák balra el, a technikusok meg gyorsan elkezdték lebontani a hangosítást és a sörsátrat.

  • Molnár Gyula bejelentette, az MSZP elnöksége benyújtotta lemondását.

  • A szocialisták elnöke örül annak, hogy egy másik párt vezetőjét tették meg miniszterelnök-jelöltjének, szerinte Karácsony Gergely jól teljesített, pár hónap alatt sikerült megszerettetni az emberekkel.

    Molnár az aránytalan médiahelyzetet, a pártok anyagi lehetőségeinek hatalmas különbségeit okolja többek között azért, hogy elvesztették ezt a választási esélyt. De név nélkül említi az LMP-t is, akik megtagadták az együttműködést.

    17-en akadályozták meg azt, hogy a demokratikus ellenzéknek esélyes jelöltje legyen.

  • A Király utcai Spicc terasz sörpadjain 80-100 ember nézi feszülten kivetítőn a választási közvetítést az Együtt eredményváró rendezvényén. Ha fideszes jelölt áll nyerésre, hangos és csalódott "Neeeee!" hangzik fel, ha balos – ez jóval kevesebbszer fordul elő, – akkor öröm és taps.

  • Molnár Gyula MSZP-elnök minimálisan növelte előnyét Németh Zsolt (Fidesz–KDNP) előtt. Jelenleg 41,37%40,18% az állás, 94,67%-os feldolgozottságnál.

  • Nincs az a kudarc, nincs az a pofon, ami miatt ne lehetne felállni

    - mondja Karácsony Gergely.

    Nagyobb egységet sürgetett a baloldalon, és azt, hogy közelebb kell jutniuk a magyar emberekhez - ugyan ez volt a szándék, de ezt nem sikerült megvalósítaniuk.

    Gratulálunk!

    - mert ez a demokratikus országokban bevett minimum.

  • 300 szavazattal, fél százalékkal követi Csenger-Zalánt Szél Bernadett a Pest 2-es kerületben, itt ma nem lesz végeredmény, majd a külföldi szavazatokon múlhat minden.

    Jeleznénk, a Kétfarkú Kutyák már 1255 szavazatnál járnak 84 százalékos feldolgozottság mellett, a különbség pedig 300.

  • Az MSZP-PM jelöltje 96,05%-os feldolgozottságnál 46,33%-nál jár, míg Kucsák László (Fidesz-KDNP) 39,72-nél. 2014-ben Kucsák mindössze 0,11 százalékkal verte Kunhalmit a 15. számú körzetben. Az eredmény is mutatja, hogy egyetlen esélyes ellenzéki jelöltet indítva a körzetben sokkal könnyebb nyerni. 

  • Vágó Gábor az imént azt mondta az LMP eredményvárón, hogy akkor jönnek ki, ha kiderül Szél körzete.

    "Nem mindegy, hogy 133 vagy 132"

    - fogalmazott. Türelmetlenül várják az újságírók, hogy előjöjjön végre az LMP vezetése, és értékeljen.

  • Szerinte ezt a kormányt baloldalról lehet leváltani, ezt mutatják a számok. Karácsony szerint ennek az ellenzéknek a legerősebb szövetsége, az MSZP-P - de más utakon kell elindulniuk. Úgy véli, hogy a vidékre kell koncentrálniuk, mert a szavuk nem jut el oda. A második tanulság, hogy nagyobb egységet kell mutatniuk, nem született meg a közös ajánlat a választópolgárok felé - ezen dolgozni kell.

    A baloldali politikát az alapjairól kell újjáépítenünk.

    De szerinte nem siránkozni kell, hanem dolgozni.

  • Szól a Hungária a Bálnánál a miniszterelnök beszéde után:

    Afterparty a Fidesz-eredményvárónál
  • Meglepően szoros az előző választási eredményhez képest Budapest 3-as számú választókerületében, a Hegyvidéken az eredmény, ami egyébként igazi jobbos nyerőkörzet: a rendszerváltás óta nem nyert soha balos vagy liberális jelölt.

    Most Bauer Tamás (DK) 39 százalék fölött van 87 százalékos feldolgozottságnál, a fideszes Gulyás Gerely pedig 42,85-ön, de úgy, hogy Bauer mellett elindult az LMP színeiben Hajdu Mária is, aki behúzott 6,9 százalékot (nem beszélve a jobbikos Gyöngyösi Mártonról, aki 5,8 százalékon áll most).

    Ebből az látszik, hogy még ha kicsi átszavazási hajlandóság, akkor is elvehette volna a Fidesztől a körzetet az ellenzék koordináció esetén - 28 éve először. 

  • Az első szó a köszöneté, nagyon örülünk, hogy a választópolgárok ilyen nagy arányban részt vettek a választásokon. Abban bizakodtunk, hogy a részvételt változást akaró polgárokat segíti, a végeredményt látva azonban biztossá vált, hogy az eredmény elmaradt attól, amit vártunk.

    Nem olyan könnyű most gratulálni, mondja Karácsony, majd felsorolja a kormánypárti médiatúlsúlyt, a választási törvények változását, stb. - és nem is mondja ki a gratulációt.

  • Nagyon boldogok a szimpatizánsok, az éneklés után pedig jött egy kis hírtévézés és takarodó, Lajos is:

    Hírtévéztek és takarodó, Lajosoztak a hódmezővásárhelyi Fidesz-irodán
  • A Pest 2-es választókerületről beszélünk. Négy éve mind a 12 pesti kerületet a Fidesz nyerte, most Szél Bernadett behúzhat egyet. 3 százalékkal nőtt a feldolgozottság az előbbi adathoz képest.