Valér
-2 °C
0 °C

Éjszakába nyúlhat az idei választás

2018.04.08. 18:10 Módosítva: 2018-04-08 20:53:02

Ma már írtunk arról, hogy a XI. kerületben található Bocskai István Általános Iskolában üzemelő szavazókörnél hatalmas az átjelentkező szavazók sora, a rengeteg ember miatt a szokásosnál is jobban elhúzódhat majd a mostani választás.

Bornemisza Anna, választási bizottsági elnök is erre utalt, mikor arról beszélt, hogy négy éve is fél 9-kor zárt a szavazókörük, pedig akkor csak négyezer átjelentkező volt, most pedig több mint tízezren vannak. Most aki este hétkor beállt a sorba, azt még engedik szavazni, és könnyen lehet, hogy csak este 9-10 körül zárnak az urnák. Négy éve például hivatalosan este 9-kor jelentette be Pálffy Ilona, hogy minden szavazókör bezárt.

Ez azt is jelenti, hogy amíg az utolsó szavazó le nem adta a voksát, a Nemzeti Választási Iroda nem fogja nyilvánosságra hozni az eredményeket, még úgy sem, hogy „x százalékos feldolgozottság mellett", hiszen még tart a szavazás. Ehelyett majd az utolsó urna zárása után öntik ránk az eredményeket, mégpedig feltehetően rögtön egy eléggé előrehaladott feldolgozottsággal.

Ezzel nem lesz még vége egyébként az egésznek, mind a 106 választókerületben lesz ugyanis egy szavazókör, ahol sor kerül a külföldi, valamint az átjelentkezett szavazók voksainak összeszámolására, így ezekben nem számolják majd össze a szavazatokat. Ezeket az urnákat akkor bonthatják majd fel, mikor megérkeztek a külképviseleteken és átjelentkezéssel leadott szavazatok. Erre legkésőbb szombatig van idő, ha pedig ezek is meglesznek, akkor lehet majd végleges eredményről beszélni.

2014-ben egyébkén érdekes módon nem a Bocskai úton, hanem a XIII. kerületben voksoltak a legtovább, akkor az Üteg utcában szavazott le az utolsó ember háromnegyed 9 körül. Itt amúgy most is lehet számítani csúszásra, de ennek a XIII. kerületi átjelentkezős szavazókörnek a helyszíne most a Kárpát utcában a Berzsenyi Dániel Gimnázium.

A legutóbbi választás utolsó szavazója amúgy László volt, aki állítása szerint azért tartott ki durván két órán át, mert ha már elhatározta, hogy szavaz, akkor szavaz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!