Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A fideszesek és az ellenzékiek is pesszimisták

Image uploaded from iOS(1)
2018.04.08. 19:55

A Fidesz és az ellenzék szavazói is pesszimistának tűntek Csongrád és Békés megyében ott, ahol a kormánypárt részéről Lázár János és Simonka György indult egyéni mandátumért.

A kormánypártra szavazók amiatt sajnálkoztak, hogy valószínűleg nem lesz meg a kétharmad, az ellenzékiek azért, mert szerintük a Fidesznek az nagyon is meglehet, de ha nem, akkor az egyszerű többséggel is vígan megmarad Orbán Viktor kormánya.

Nem reprezentatív felmérésünkben, harminc embert megkérdezve Hódmezővásárhelyen, Orosházán és Újkígyósón - Simonka idevalósi, de a szomszédos körzetben indult - a szavazók fele szavazott a Fideszre, fele az ellenzékre. Ez azt vetíti előre, hogy a nagy részvétel sem feltétlenül jelent előnyt az ellenzéknek, mert a szavazatok megoszlanak pártjaik között, míg a Fidesz egymaga gyűjti be a rá adott szavazatokat.

Tanulsága azonban a választókkal való beszélgetések alapján már most mindenképp van a választásoknak a Fideszre nézve:

  • a kormánypártiak között is többen mondták, hogy talán túl van már tolva ez a migrációs téma,
  • és abban minden választó egyetért, hogy a kamupártok indulása nagyon zavaró.

A Fidesz szerencséjére azonban nem találtunk olyan kormánypártit, aki tudta volna, hogy ezt a kamupártok indulására a lehetőséget a kormánypárt teremtette meg.

A harmadik tanulság, hogy a migrációtól való félelem sem feltétlenül sodorja a kormánypárthoz a szavazókat. Többen elmondták, hogy természetesen nem akarják, hogy megismétlődjön a 2015-ös átvonulás, csakhogy

az ellenzéki szavazók, ha tartanak is a migrációtól nem hiszik el Orbán Viktornak, hogy az ellenzéki pártok lebontanák a kerítést, és "migránsországgá" változtatnák Magyarországot.

 Többségben voltak azok, akik úgy gondolták, a migrációnál égetőbb probléma a kivándorlás.

A korrupciót megbocsátják a Fidesznek

„Ugyan, egyetlen országban sem lehet felszámolni a korrupciót“ - legyintett egy hódmezővásárhelyi asszony az elmúlt időszakban a nem kormánypárt sajtóban felmerült történetekre a Kósa Lajosnak beígért 800 milliótól Lázár János batidai földjei között felhúzott vadászkastélyon át Simonka György EU-s pályázati pénzekkel kapcsolatos nyomozásig.

„Közel vannak a tűzhöz, ez természetes. Meg aztán ha neki mindaz a vagyona nem lenne, nekem attól nem lenne több” - mondta egy ötvenes rokkantnyugdíjas, aki nagyon remélte, hogy kétharmad lesz, bár elismerte, hogy most ez kevésbé egyértelmű, mint négy éve. "Na jó, lehet, hogy néha a kárunkra is történnek ilyenek" - árnyalta a képet, de ezt végül elütötte azzal, hogy az is lenne mindenütt.

Persze ez nem jelenti, hogy egyébként mindennel elégedett: a hódmezővásárhelyi Bajcsi-Zsilinszky út felújítása elég vacak lett, kéthavonta jönnek rajta csinálni valamit, a Hódmezővásárhely-Szeged tramtrain ötlete Lázártól „meg egyszerűen hülyeség” - sorolta, hogy ennek alapján akár ellenzéki szavazónak is tűnhetett volna. De nem az volt, ami azt sejtette, hogy a Fidesz ereje az ellenzék gyengeségében rejlik.

Ezt az ellenzéki szavazók is érezték: egy-két kivétellel senki sem akadt, aki szerint, ha a Fidesz nem szerezne többséget, akkor az ellenzék képes lenne kormányt alakítani, annyira különbözők. 

Kinek az érdeme, hogy vannak munkahelyek?

Meglepő módon a kormánypártiság és ellenzékiség árkain átívelt a munkahelyteremtés megítélése is. Fideszes szavazók is voltak, akik szerint nem annyira a kormánynak, mint inkább az általános nemzetközi konjunktúrának és az itthon működő külföldi cégeknek köszönhető, hogy új munkahelyek jöttek létre. 

A közmunka megítélése már jobban egybeesett a pártpreferenciával, bár ez is inkább azon múlt van-e közeli példa a családból. Volt, akinek rokona önkormányzati cégnél, diplomásként keres nettó 72 ezer forintot, mert lehetőség van arra, hogy rendes alkalmazott helyett közmunkásként foglalkoztassák. Aki ezt közelről látja, az nem tapsol a közmunkára épülő munkahelyteremtésnek.

Bejött a 10 ezer forint

„A 88 éves nagymamám a háza és az udvar között mozog. M1-et néz, megkapta a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt, a 12 ezer forintos rezsitámogatást, ha én nem adok neki több információt, maga szerint kire szavaz” - mondta Orosházán egy fiatalember, aki szerint ezek a rövidtávú kedvezmények jelentősen befolyásolhatják a választást.

"Amióta a polgármester jóban lett Simonkával az önkormányzat kapott 95 millió forintot az épülete felújítására, 50 milliót az óvodára, húszat az orvosi rendelőre" - mondta egy gádorosi férfi, megjegyezve, hogy ezek jó dolgok ugyan, de mégis sokakat bosszant, hogy ehhez a szerinte vitatható reputációjú Simonkával kell jóban lenni. Az meg, hogy már épül a településen egy 200 négyzetméteres piac 40 millióból, meg létrejött egy játszótér 26 millióból, inkább a pénzek gyanús felhasználásának gyanúját erősítik, mint inkább örömet okoz az ott lakóknak.

Számára ugyan nem volt kérdés, hogy az ellenzék egyik pártjára szavaz, de ő sem látta úgy, hogy egy váratlanul létrejövő többség esetén sem tudnának kormányt alakítani.