Árpád
-2 °C
4 °C

Mit is mondtak korábban, kinek jó a magas részvétel?

2018.04.08. 15:09

Az eddigi adatok alapján rekordszámban mentek el vasárnap szavazni az emberek. Régóta megy az okoskodás, hogy kinek, melyik oldalnak vagy pártnak jó a magas részvétel. Megírtuk a friss adatok alapján mi is, hogy mit gondolunk, de megmutatjuk, hogy a választások előtt ki mit mondott erről.

Az alapképlet egyszerű, amiben másfél hete az összes elemző egyetértett abban, hogy minél többen mennek el választani, annál jobb eredményt érhet el az ellenzék.

A részvétellel kapcsolatos legkonkrétabb forgatókönyvvel Pulai András, a Publicus elemzője rukkolt akkor elő:

Ha a 65 százalékot eléri a részvétel, akkor feltehetően a Fidesz-szavazók elmentek, 70-nél már az ellenzékiek is, 72-73 százaléknál pedig a kis pártoknak el kell kezdeniük aggódni a bejutásért.

Nem zárható ki a rekordarányú részvétel sem, ami a 75 százalékot közelíti.

Ilyen magas részvételre Závecz Tibor (Závecz Research) akkori becslése szerint nagyon kicsi az esély, ehhez valami rendkívül intenzív kampányhajrá kellene; igaz, ha a 75% összejönne, „akkor már esetleg a Fidesz mandátumtöbbsége is kérdéses lehet” – fogalmazott.

A jobbikos Iránytű intézet szombaton azt írta, hogy az elmúlt két hétben a szavazási hajlandóság jelentősen megugrott, jelenleg 71 százalékon áll (+/- 3 százalék), vagyis 68 százaléktól a magyar rekordot jelentő 74 százalékig terjed. Ez csúcsot jelent az Intézet méréseinek történetében, 70 százalék feletti eredményt még sohasem mértek, kiélezett időközi választás esetén sem. Egy ilyen magas részvételi arány a kormánypártok számára kedvezőtlen lenne, 70 százalékos részvétel fölött még a Fidesz-KDNP parlamenti többsége is veszélybe kerülne az Iránytű Intézet szerint.

Az inkább baloldali Publicus szerint ha a részvétel 70%-nál magasabb lesz, érdemi esély van olyan helyzet kialakulására, amikor egyik pártnak sincs a kormányalakításhoz szükséges mandátumtöbbsége a parlamentben; ekkor ellenzéki többség is elképzelhető. A képet árnyalja, hogy ebben az esetben van valós esély arra, hogy a DK és az LMP listán ne jusson be a parlamentbe, így a kormányváltó szavazatok elvesztésével újra előnyhöz juttatva a Fideszt. Ebben az esetben várhatóan több mandátuma lesz Fidesznek, bár mindkét pártnak juthatnak be egyéni képviselői a házba.

A Nézőpont Intézet elemzője, Fodor Csaba azt mondta pár napja a köztévén, hogy ha a mostani választáson a részvétel magasabb lenne mint a 2014-esen, az komoly próbatételt jelentene a kisebb pártoknak.

Ez rosszul érintheti a Demokratikus Koalíciót és az LMP-t is, az MSZP-nek pedig arra kell ügyelnie, hogy minél több helyen az ő jelöltjei maradjanak állva. Ha sok egyéni választókörzetben azt tapasztalják a baloldali szimpatizánsok, hogy nem tudnak az MSZP-re szavazni a visszalépések miatt, akkor elképzelhető az is, hogy a párt a listás szavazatokat sem tudja learatni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?