Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Az ellenzék csak egyetlen körzetet vitt el az Alföldön

2018.04.09. 00:29

Egyetlen egyéni győzelem született egyéniben az Alföldön, a Csongrádi 1-es evk.-ban a MSZP-Párbeszéd színeiben induló Szabó Sándor megismételte korábbi eredményét, ahogy négy évvel ezelőtt, most is megverte a Fidesz jelöltjét. Az ellenzék Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyék egyik körzetében sem tudta szorossá tenni a versenyt. A Fidesz két erősembere, Lázár János és Kósa Lajos is csont nélkül bejutott.

Egy időközi polgármester-választás és Márki-Zay Péter független jelölt sikere után Hódmezővásárhely szimbolikus helyszínné vált, de az összefogás most nem működött, Lázár János több mint 52 százalékkal hozta kerületét, tehát átszavazással sem lehetett volna megverni. A szentesi körzetben induló Farkas Sándor is 50 százalék feletti eredménnyel jutott mandátumhoz. A szegedi 2-es választókerületben induló B. Nagy László is több mint ötezer szavazattal előzte meg a legerősebb ellenzéki jelöltet, az MSZP-s Joób Mártont.

Békésben is mind a négy egyéni körzetet vitte a Fidesz, és mind a négy körzetben a jobbikos jelölt volt a legerősebb kihívó. A legszorosabb körzetben, az orosháziban is több mint kétezer szavazat döntött két jelölt között. Simonka György botránya ellenére is újrázni tudott ott.

Hajdú-Biharban sem született meglepetés, mind a hat körzetet vitte a Fidesz-KDNP. Kósa Lajos simán hozta a debreceni egyes körzetet. Közel kétszer annyi szavazatot kapva, mint az MSZP-s Gurmai Zita. Kósa kevesebb voksot gyűjtött be, mint négy évvel ezelőtt, de így is nagyobb százalékot ért el. A másik öt hajdú-bihari fideszes jelölt viszont még nagyobb arányban nyert, Tasó László majdnem 60 százalékot ért el.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében sem volt igazán szoros küzdelem, egyedül a törökszentmiklósi körzetben sikerült a jobbikos Csányi Tamásnak megközelíteni a fideszes Boldog Istvánt, de így is majdnem háromezer szavazat volt a különbség a két jelölt között. Csányi közel kétezer vokssal szerzett többet mint négy éve, míg az MSZP-P-s Rózsa Endre majdnem hatezret bukott. A Jobbik Szolnokon is az MSZP kárára erősödött, de Kállai Mária így is elég simán hozta a körzetét. A jászberényi és a karcagi körzetben Pócs János és Kovács Sándor is 50 százalék fölötti eredménnyel jutott be a parlamentbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?