Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mellárnak sikerült egyedül

2018.04.09. 00:49

Baranyában a legizgalmasabb körzetnek az egyes számú pécsi ígérkezett, ahol a függetlenként induló Mellár Tamás javára visszalépett az MSZP–Párbeszéd, az Együtt és a DK is. Mellár személyében országos hírű jobboldali figura indult a fideszes Csizi Péter ellen, Mellár ugyanis a KSH volt elnöke és a Századvég egykori kutatási igazgatója, az MDF országos választmányi tagja is volt, 2006-ban még a Fidesz jelölte a pécsi közgyűlésbe.

Külön nagy port vert fel az a kijelentése, amikor elmondta, hogy ezért jött el Fidesz think tankjaként ismert a Századvégtől, mert kiderült számára, hogy az „csak egy pénzmosoda”. Ezért beperelte a Századvég, a pert első fokon Mellár nyerte, másodfokon viszont a Századvég. 

Fő ellenfele, a 35 éves Csizi Péter a pécsi Fidelitas alapítója, emellett nyolc éve országgyűlési képviselő a Fidesz színeiben. Pécsen azért is várhattunk előzetesen szorosabb eredményt, mert a városvezetés meglehetősen amatőrnek tűnő módon kormányozta csődközeli helyzetbe a régió központját. Emellett kiélezett küzdelmet sejtetett a durva helyi kampány is. 

Végül elképesztően szoros versenyben, de Mellár nyerte a versenyt , várhatóan pár száz szavazattal. 98,99 százalékos feldolgozottságnál ugyanis már behozhatatlan előnynek számít Mellár mintegy 600 szavazatnyi előnye.  

A másik pécsi, illetve Pécs környéki körzet, Baranya 2. kapcsán nem született ellenzéki megállapodás, ezért a fideszes Hoppál Péter kulturális államtitkár győzelme volt borítékolható. Így is történt, az ellenzéki szavazatok szinte egyenlően megoszlottak a jobbikos és a DK-s jelölt közt, Hoppál így simán nyerhetett. 

A harmadik baranyai körzet központja Mohács, itt 2014-ben több mint 50 százalékkal nyert a fideszes Hargitai János. Most is ő indult, könnyedén be is húzta a körzetet, esélyük sem volt az ellenzék indulóknak.

A szigetvári központú negyedik baranyai körzetben is csak annyi mozgolódás történt, hogy a Fidesz Tiffán Zsoltot lecserélte, helyette Nagy Csaba indult, Orbán hűséges segédszámolója. Vitte is a körzetet igen könnyedén, 50 százalék feletti eredménnyel.