Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Brutálisat mozgósított vidéken a Fidesz, a polgári kerületekben viszont gyengült

D KOS20180408032
2018.04.09. 15:50

Érdekes eredményre jutunk, ha összehasonlítjuk a budapesti választókerületekben a fideszes egyéni jelöltekre leadott szavazatszámot a 2014-essel. Budapesten felemásan szerepelt ilyen szempontból a kormánypárt, 8 kerületben rontott 2014-hez képest, 10-ben javított. A gyengülő kerületek felsorolásából kiderül, hogy köztük vannak a klasszikusan polgáribb (pl. Hegyvidék) és az évek óta balosabb részek (Zugló, XIII. ker.).

A nagy nevek közül Kocsis Máté és Németh Szilárd is jobban mozgósított, mint négy éve, igaz, ez utóbbinak még mindig kevés volt a győzelemhez. Budapesten a legnagyobbat erősödő Kucsák László is csak 11 százalékkal húzott be többet, mint 2014-ben, ami - később látni fogjuk - a vidéki adatokhoz képest alacsonynak számít.

Vidéken a nevesebb, ismertebb fideszesek mind nagyon nagyot mozgósítottak, egyedül az öröklésbotrányba keveredett Kósa Lajos és Simonka György nem szerzett szignifikánsan több szavazatot, mint négy éve. A többiek, beleértve a belize-i számlával vádolt, Lázárral is összekülönböző Szabó Zsoltot, vagy a sorosozós-disznós poszttal elhíresült Pócs Jánost is brutálisan több voksot söpörtek be, simán röpködnek a 20-30 százalékos erősödések.

(Borítókép:  Máthé Zoltán / MTI)