Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Narancsvidék újratöltve: a választások megyei eredményei

ss
2018.04.09. 08:38

Baranya

Itt a legizgalmasabb körzet az egyes számú pécsi volt, ahol a függetlenként induló Mellár Tamás végül nyerni is tudott, a másik három körzetben azonban sima fideszes győzelem született. Bővebb cikkünk a témában itt.

Heves

Tarolt a Fidesz, mindhárom körzetet elvitte, méghozzá nem is kis nevek ellen. Az egyik körzetben Vonát, a másikban Mirkóczkit ütötték ki, akiket az előzetes felmérések még esélyesnek hoztak ki. Bővebb cikkünk a témában itt.

Somogy

Itt négy körzet sorsa volt a tét, mind a négyben simán nyert a Fidesz, pedig a Jobbik az olimpiai bajnok vízilabdázó, Steinmetz Ádám személyében igazi hírességet is bevetett. Bővebb cikkünk a témában itt.

Csongrád

Az egyes számú szegedi körzetben az a MSZP–Párbeszéd színeiben induló Szabó Sándor megint legyőzte fideszes ellenfelét, ezenkívül azonban nem örülhetett az ellenzék, a másik három választókerület narancssárga lett. Bővebb cikkünk a témában itt.

Békés

Négy körzet, négy fideszes győzelem. Mindenhol a jobbikos jelölt volt a legfőbb ellenfél, de a legszorosabb körzetben is kétezer szavazat volt a különbség. Bővebb cikkünk a témában itt.

Hajdú-Bihar

Itt is elsöprő a Fidesz-győzelem, a hat körzet mindegyike narancssárgára színeződött. Kósa is simán nyert a kampánybeli botrány ellenére. Bővebb cikkünk a témában itt.

Jász-Nagykun-Szolnok

Szintén négy fideszes körzet, egyedül a törökszentmiklósi körzetben sikerült a jobbikos jelöltnek megszorongatnia a fideszes Boldog Istvánt, de így is háromezer szavazattal járt előrébb a győztes. Bővebb cikkünk a témában itt.

Zala

Sima fideszes győzelmekre lehetett számítani, ez is történt, az ellenzéki összefogás sem segíthetett volna, persze nem is volt ilyen. Bővebb cikkünk a témában itt.

Tolna

Itt az exfideszes, LMP-s színekben induló Hadházy Ákos és Horváth István szekszárdi csörtéje tűnt érdekesnek, de Hadházy végül simán kikapott. A másik két körzet pedig előzetesen is lefutottnak tűnt, nem is okoztak meglepetést. Bővebb cikkünk a témában itt.

Fejér

A Jobbik itt el tudott vinni egy körzetet az ötből, Pintér Tamás szoros küzdelemben győzte le Galambos Dezsőt Dunaújvárosban, a megye többi részén viszont biztos a Fidesz győzelme. Bővebb cikkünk a témában itt.

Bács-Kiskun

A tradicionálisan Fideszes megyében nem volt kérdéses, hogy a négy évvel ezelőtti választáshoz hasonlóan megint hatból hat kerületet behúz a Fidesz, így is történt, még a 2014-es eredményeket is sikerült felülmúlni. Bővebb cikkünk a témában itt.

Pest

Szél Bernadett lehetett az ellenzék egyetlen reménye, de a jelek szerint az összefogás sem segített, úgy tűnik, lemarad Csenger-Zalán Zsolt mögött, de olyan szoros a verseny, hogy eredményt még nem tudtak hirdetni a kettes számú pesti körzetben. A másik tizenegy körzetben a Fidesz győzött, az előzetes becslések ráadásul sok helyen nem is jöttek be, mert több helyen nem voltak hajlandóak átszavazni az emberek. Bővebb cikkünk a témában itt.

Borsod-Abaúj-Zemplén

Hét körzetből hetet vitt el a Fidesz, ami kissé meglepő, az előzetes becslések szerint ugyanis több körzetben is volt esély ellenzéki győzelemre, ez azonban végül sehol sem jött be. Bővebb cikkünk a témában itt.

Komárom-Esztergom

Esélytelen volt az ellenzék a Fidesz nagyágyúival szemben, Bencsik, Völner és Czunyiné is könnyedén győzött, így háromból három kerületet vitt el a Fidesz. Bővebb cikkünk a témában itt.

Veszprém

Az egyes és a hármas számú választókerületben is volt esélye az azokban időköziket megnyerő ellenzéknek. A 2015-ben Navracsics mandátumát megszerző Kész Zoltán végül simán kikapott, a másik három körzetben pedig szintén magabiztosan győzött a Fidesz. Bővebb cikkünk a témában itt.

Győr-Moson-Sopron

Könnyed Fidesz-győzelmekre lehetett számítani, be is jött a papírforma, mind az öt választókerület hozzájuk vándorolt. Bővebb cikkünk a témában itt.

Nógrád

Két választókerületből kettőt húzott be a Fidesz, az egyes számú salgótarjáni körzetben mondjuk főként azért, mert erős ellenzéki jelöltek indultak egymás ellen, visszalépés pedig nem történt. A másikban tükörsimán nyert a fideszes jelölt. Bővebb cikkünk a témában itt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Csont nélkül nyerte a Fidesz ezt a megyét is, az egyik nyíregyházi választókerületet leszámítva mindenhol elsöpörték az ellenzéket, Seszták Miklós például a szavazatok 63 százalékát kapta Kisvárdán, szemben a 2014-es 48 százalékával. Bővebb cikkünk a témában itt.

Vas

Hende Csaba győzelme tűnt egyedül valamelyest bizonytalannak az egyes számú szombathelyi körzetben, de végül minden gond nélkül győzött, a másik két körzetben pedig szintén tarolt a Fidesz, még rá is erősítettek a négy évvel ezelőtti eredményekre. Bővebb cikkünk a témában itt.

Budapest

A 18 egyéni választókerület mindegyikében szoros versenyre lehetett számítani, ráadásul a fővárosban az átlagnál magasabb a baloldali, liberális érzelmű szavazók aránya, így volt miért izgulnia a Fidesznek, főleg annak fényében, hogy hiába nyerte szét magát 2014-ben a Fidesz, az ellenzék úgy is behúzott nyolc egyéni kerületet, és a többiben is csak a megosztottságuk miatt tudtak nyerni a fideszes jelöltek.

Ehhez képest csak az mutatkozott meg, hogy mennyit veszített az ellenzék azzal, hogy nem ment bele a teljes koordinációba, sok helyen ugyanis ezen múlt, hogy nem tudták elvinni a Fidesz mandátumait. 

Végül Budapesten hat körzetet húzott be a kormányoldal, hetet az MSZP–P, hármat a DK, egyet-egyet pedig az LMP és az Együtt. Ez persze nem rossz eredmény, de ha együttműködnek a baloldalon, a fideszes kerületek többségében nyerni is tudtak volna. Bővebb cikkünk a témában itt.