Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megint simán fideszes lett Nógrád megye

2018.04.09. 01:34 Módosítva: 2018-04-09 02:23:09

Salgótarján választókerületében 4 éve is elég sima Fidesz-győzelem volt. Akkor 37,64%-kal nyert Becsó Zsolt. Viszont két évvel a választások után volt egy nem várt fordulat, amikor az időközi salgótarjáni polgármester-választáson az MSZP jelöltjét választották meg a DK és TVE támogatásával. Azért is volt ez nagy meglepetés, mert a felmérések szoros küzdelmet jósoltak a Fidesz színeiben induló Simon Tibor és ellenfele, Fekete Zsolt között, de végül az MSZP-s hatalmas fölénnyel, 12%-os különbséggel nyerte a választásokat.

Már a fent említett időközi polgármester-választás kimenetele miatt is lehetett miért izgulnia itt a Fidesznek, plusz több felmérés is azt mutatta, hogy Nógrád 1. számú választókerületében meg lehet szorongatni a kormánypárt jelöltjét.

A számok azt mutatták, hogy a Jobbik jelöltje, Cseresznyés istván szerezhet több szavazatot, visszalépések viszont nem történtek a legesélyesebb ellenzéki jelölt javára, mert például ott volt az LMP delegáltja, az ismert tévés, Dömsödi Gábor, aki Pásztó független polgármestereként nagy tömegeket mozgathatott meg. Márki-Zay Péter, a hódmezővásárhelyi időközi választásokon nagyot nyert független jelölt is őt ajánlotta. És akkor még ott volt 18%-nyi szavazatra saccolt DK-s jelölt, Kovács Zsolt is.

Így jött ki, hogy dr. Becsó Károly több mint 48%-kal nyerte a kerületet. Cseresznyés István (Jobbik) 22%-kal lett a második.

Ebben a választókerületben 60,3% volt a részvételi arány 2014-ben, most pedig 65,5%.

A 2018-as választásokra készített felmérések azt jósolták, hogy kisebb fölénnyel, de nyer a Fidesz Balassagyarmaton. A Jobbik jelöltje volt a legesélyesebb ellenzéki jelölt, de még az esetleges átszavazásokkal is 10%-kal Balla Mihály Tibor mögött lett volna Dobrocsi Lénárd.

Ehhez képest óriási fölénnyel, a szavazatok több mint 55%-át megnyerve vitte a választókerületet a Fidesz-KDNP jelöltje, Balla Mihály.

Nagyjából ugyanígy volt ez 2014-ben is, amikor 2014-ben Nógrád 2. számú választókörzetében dupla annyi szavazatot szerzett a Fidesz-KDNP jelöltje, Balla Mihály Tibor, mint a Jobbikos Kiss László. Illetve ott volt még Borenszki Ervin, az MSZP, a DK, az EGYÜTT, a DK, a PM és MLP által támogatott jelölt, aki 20%-ot kapott, vagyis 2%-kal kevesebbet, mint a Jobbik jelöltje, Kiss László.

61,7%-os volt a részvételi arány 2014-ben, most pedig 68,04%.