Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az összefogás is kevés volt Szélnek, csak a csoda segíthet

2018.04.09. 01:07

Szél Bernadetten, az LMP miniszterelnök-jelöltjén múlhat, hogy legyen ellenzéki terület Pest megyében, Szél ugyanis a Pest 2-es választókerületben annyira közel áll fideszes ellenfeléhez, Csenger-Zalán Zsolthoz, hogy nem is hirdettek végeredményt – ezt majd csak a külföldi szavazatok megérkezése után teszik meg, de a legvégén, 95,56 százalékos feldolgozottság mellett Csenger-Zalánnak áll a zászló.

Szél eredménye – pár száz szavazaton belül van – óriási eredmény a négy évvel ezelőtti eredményhez képest, akkor az MSZP, Együtt, DK, PM, MLP közös jelöltjeként induló Dr. Szabóné Müller Tímea Nóra 20 százalékkal kapott ki Csenger-Zalántól. Igaz, Szél javára mindenki visszalépett a baloldalon, itt ment az egyik legjobban a koordináció a baloldali pártok között. De azt feledjük, hogy a Kétfarkú Kutyák egyedül több szavazatot vittek el, mint amennyi Szélnek a győzelemhez kellene, és még a Demokrata Párt is vitt el majdnem 600-at.

Négy éve a 8-as választókerület – Szigetszentmiklós – volt a legszorosabb, ahol Bóna Zoltán kevesebb, mint 8 százalékkal nyert, itt most Bóna növelte fölényét, majdnem 10 százalékra. Ahhoz képest, hogy a Medián például az átszavazási hajlandóság alapján Stefanik Zsoltot esélyesnek hozta ki Bónával szemben.

Nagykáta környékén (Pest 9) meg sem látszott, hogy a választás hetében a fideszes Czerván György lovardás botrányba került, úgy nyert 50 százalék fölötti eredménnyel, hogy picit még javított is a 2014-es, egyébként szintén 50 százalék fölötti eredményén.

Cegléd környékén (Pest 12) a balosok nem voltak hajlandók átszavazni a jobbikos Volner Jánosra, a fideszes Földi László 20 százalékot vert rá, összesen 53 százalék fölött kapott, ami messze elmaradt a fej-fej melletti előrejelzésekhez képest.

Pest megyében az országoshoz képest nagyobb volt a szavazási kedv, 70,38 százalék ment el szavazni, a megyén belül a 2-es választókerület (Budakeszi) nyert 77,91 százalékkal.

Papírforma Bács-Kiskunban

Nem volt nehéz megjósolni, hogy a tradicionálisan fideszesnek számító Bács-Kiskun hat választókerületében a négy évvel ezelőttihez hasonló eredmények születnek 2018-ban, vagyis a Fidesz hatból hat kerületet behúz.

Sőt, sikerült még a 2014-es eredményeket is felülmúlni, akkor csak öt helyen nyertek 50 százalék fölött – igaz, a legszorosabb területen, a Bács-Kiskun 6-ban Zsigó Róbert is 49,66 százalékkal nyert –, 2018-ban viszont mindenhol 50 százalék fölé mentek, Kiskunfélegyháza körzetében Lezsák Sándornak ráadásul majdnem a 61 százalék is összejött.

A megye Fidesz-hűsége természetesen az országos listánál is kijött, a Fidesz 55 százalék fölött kapott, a dobogós helyeken pedig a Jobbik csúnyán elverte az MSZP-Párbeszédet.

A megyei részvétel egyébként némileg elmaradt az országostól (66,44 százalék).