Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Mindent vitt Somogyban a Fidesz

2018.04.09. 00:30

Somogy megyében, a Dunántúl szegényebb régiójában négy éve totálisan tarolt a Fidesz,  most is ez történt. Az elnyerhető négy egyéni képviselői helyből négyet nyert a kormánypárt. Itt nem sikerült megegyeznie az ellenzéknek, nem voltak nagy visszalépések. Kivéve a Momentum lépett vissza a Somogy megyei 3. számú választókerületben, de valószínűleg ez önmagában nem borította fel az erőviszonyokat. 

A kaposvári központú Somogy megyei 1. számú választókerületet négy éve 40,43 százalékkal simán megnyerte a fideszes Gelencsér Attila. Most is ő indult,  most is simán nyert. Gelencsér veterán politikus, 1989 még tanítóként végzett a kaposvári helyi főiskolán, 1994-ben pedig már önkormányzati képviselő is lett Somogyváron. 

Fiatalos lendület

A kaposvári körzetben indult az egyik legjobb nevű jelölt egy kamupártnak tűnő csapat színeiben. Fiatalos Árpád a Lendülettel nevű formáció jelöltje volt, most nem került be, de csaknem kétszáz szavazatot azért kapott.

A 2. számú választókerületnél Barcsra és környékére érdemes gondolni, itt a KDNP-s Szászfalvi László múltkor több szavazatot kapott, mint utána második és a harmadik együtt. Most is ő nyert, megszorítani se tudták az egykori csurgói református lelkészt. A körzet egyik érdekessége egyébként, hogy kifejezetten kevés diplomás lehet arrafelé, a 2011-es adatok alapján az ott élő 78 308 emberből 5352-nak volt felsőfokú végzettsége, ami még somogyi szinten is kiugróan alacsony.

A harmadik somogyi körzet központja Marcali, itt is pozícióban lévő, rutinos kormánypárti, Móring József indult újra, simán meg is nyerte ismét. Móring ősfideszes, már 1992-ben belépett a pártba, pedig csak egy évvel később, 1993-ban végzett a kaposvári főiskola tanítói szakán.  Móring most is 50 százalék feletti eredménnyel nyert. Itt indult egyébként Steinmetz Ádám vízilabdás olimpiai bajnokunk is jobbikos színekben, ő lett a második, de jelentősen lemaradva.

A negyedik somogyi körzet székhelye Siófok, itt se kellett izgulnia a 2014-ben is győztes fideszes Witzmann Mihálynak. Witzmann se ma kezdte a politizálást, 40 éves, de már 16 éve politikus saját bevallása alapján.  A megyében a második helyet egyébként rendre a Jobbik vitte 30-40 százalék körüli eredménnyel. Kivéve ebben a körzetben, ahol Magyar György, az MSZP-Párbeszéd jelöltje jött be másodiknak, érdemben megelőzve a jobbikos Potocskánét. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?