Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Szombat délutánra lesz meg a végleges eredmény

image uploaded from ios (2)
2018.04.09. 12:15 Módosítva: 2018-04-09 12:18:31

Folyamatosan érkeznek a Nemzeti Választási Irodába (NVI) a több mint 200 ezer átjelentkező borítékban lezárt szavazatai, még kedden megérkezik az összes, mondta az Indexnek Listár Dániel, az NVI munkatársa. (Átjelentkezőknek azokat nevezzük, akik nem a saját szavazókörükben adták le szavazatukat, hanem ott, ahol éppen voltak, például Pécs helyett Budapesten.)

„Az átjelentkezők szavazatait az választási irodában a 106 választókerületnek megfelelően szétcsoportosítjuk, és szombaton reggel a 106 választókerület elviszi és ott még aznap megszámlálják. Így várhatóan szombat délutánra felkerülnek a végleges adatok a Választás.hu-ra” 

– mondja Listár Dániel. A héten megérkeznek az NVI-hez a külképviseleteken leadott szavazatok is. 58 301 magyarországi lakcímmel rendelkező, külképviseleten szavazó magyar szerepelt a névjegyzékben, akik közül 51 854-en szavaztak is Listár Dániel szerint. 

Tehát több mint 6400 olyan ember van, aki elmehetett volna nagykövetségre, konzulátusra szavazni, de nem tette meg.

Egy harmadik csoportot tesznek ki a levélszavazók, azaz azok a magyarok, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, de magyar állampolgárok, ők 378 449-en vannak, de még nem tudni, hányan szavaztak közülük. Az Indexnek több levélszavazó írta, hogy nem kapta meg időben a levélcsomagját, így nem tudta leadni szavazatát a határidőig, ami április 7-én éjfél volt.

Ha valaki problémát észlelt a választást során, akkor körzete választási bizottságához fordulhat, ami elbírálja a panaszt. Amennyiben számára nem kedvező döntést hoznak, akkor bíróságon folytatódik a jogérvényesítési procedúra.

(Borítókép: Szavazatszámlálás Hódmezővásárhelyen - fotó: Huszti István / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?