Török Gábor: ez a Fidesz eddigi legnagyobb sikere

2018.04.09. 02:48 Módosítva: 2018.04.09. 07:10

A Fidesz nagyobb fölénnyel nyerte a választást, mint amire akár maga is számított, a kormánypárt sikerének mértéke a közvélemény-kutatók várakozásait is felülmúlta – írja gyorselemzésében Török Gábor. 

A rendszerváltás utáni magyar politikában még soha nem nyert egy politikai erő háromszor egymásután, ráadásul ebből a három győzelemből számos tekintetben a mostani tekinthető a Fidesz legnagyobb sikerének

írja blogján a politológus. Török főbb megállapításai:

  • Bár mindenki arra számított, hogy a magas részvétel az ellenzéknek fog kedvezni, ez nem jött be.
  • A Fidesz a 70%-os részvétel mellett is kiemelkedően jó eredményt ért el, „a mostani eredmény a legitimitás tekintetében tehát erősebbnek nevezhető, mint a 2014-es”.
  • A Fidesz kampánya elsősorban vidéken, a kistelepüléseken tudott újabb szavazókat bevonzani, itt a hagyományos fideszes bázis újabb szavazókkal bővült.
  • Magyarország még inkább kettészakadt, egyrészt a város/vidék, másrészt a politikai preferenciák tekintetében.
  • Az ellenzéki pártokba vetett bizalom még inkább és jelentősen meggyengülhet. „Az ellenzék legalább a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választásig minden bizonnyal válságos időszakát fogja élni.”
  • Török végül a Fideszen belüli erőviszonyok várható alakulását kommentálja: eszerint Lázár János Hódmezővásárhelyen „comeback kid” lett a mostani választáson, Rogán Antal pedig mint a kampány irányítója „minden bizonnyal a győzelem jelentős részeseként menetelhet tovább”.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.