Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány választási csalásról beszélt, és ellenállási mozgalmat sürget

2018.04.10. 09:31

Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy nagyon sok megmagyarázhatatlan eset történt a választás napján, kezdve a választási szoftver elromlásától azon át, hogy a végső részvételi arány kisebb lett, mint a fél órával korábbi adat, egészen odáig, hogy az urnazárást követően 3 órán keresztül nincs semmilyen eredmény.

Ezek felvetik annak a lehetőségét és gyanúját, hogy választási csalás történhetett.

A DK elnöke szerint

kedden előterjesztést tesznek, hogy a több mint 10 ezer szavazókör dokumentumait vessék össze a hivatalos adatokkal, és ha az átvizsgálás okot ad rá, akkor akár a szavazatok újraszámlálása is szükséges lehet.

Gyurcsány szerint azért lehet megalapozott a csalás gyanúja, mert az volt az erős benyomásuk, hogy a Fidesz jelentősen veszített a korábbi támogatottságából, ennek ellenére a hivatalos adatok szerint még jóval több szavazatot is nyertek, mint négy évvel ezelőtt.

Ez lehet az első olyan választás, melynek a végeredményét a demokratikus sokaság nem fogja elfogadni.

Gyurcsány szerint

szükséges lehet egy nemzeti demokratikus ellenállás, amihez a pártok önmagukban nem elegendőek, de mégis szükségesek a megszervezéséhez.

Ezért szerinte a következő napokban egyeztetni kell az MSZP-től a Párbeszéden át az LMP-ig és az Együttig arról, a többi ellenzéki párt hogyan látja a helyzetet, tudomásul veszik-e az eredményt, és szeretnének-e rá közös választ adni, vagy nem.

Úgy vélte, attól a Fidesz nem ijedne meg, ha 66 ellenzéki képviselő nem venné fel a parlamenti mandátumát, ezért az a kérdés, mit fog az ellenzék csinálni a parlamenten kívül. Forradalmat nem akar szervezni, de szerinte vannak jó példák arra, hogy lehet szembefordulni a kormánnyal „kulturált, demokratikus módszerekkel”.

A választás furcsaságairól beszélt a Hír TV-n Tóth Zoltán választási szakértő is, a korábbi Országos Választási Iroda vezetője volt, majd az utóbbi években a Demokratikus Koalíció politikusa és képviselőjelöltje lett. Tóth többek között azt feltételezte, hogy az este 7 utáni háromórás várakozásban az ellenzékiek által nem felügyelt szavazókörökben érvénytelenítettek nagy számban szavazatokat.