Gyurcsány választási csalásról beszélt, és ellenállási mozgalmat sürget

2018.04.10. 09:31

Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy nagyon sok megmagyarázhatatlan eset történt a választás napján, kezdve a választási szoftver elromlásától azon át, hogy a végső részvételi arány kisebb lett, mint a fél órával korábbi adat, egészen odáig, hogy az urnazárást követően 3 órán keresztül nincs semmilyen eredmény.

Ezek felvetik annak a lehetőségét és gyanúját, hogy választási csalás történhetett.

A DK elnöke szerint

kedden előterjesztést tesznek, hogy a több mint 10 ezer szavazókör dokumentumait vessék össze a hivatalos adatokkal, és ha az átvizsgálás okot ad rá, akkor akár a szavazatok újraszámlálása is szükséges lehet.

Gyurcsány szerint azért lehet megalapozott a csalás gyanúja, mert az volt az erős benyomásuk, hogy a Fidesz jelentősen veszített a korábbi támogatottságából, ennek ellenére a hivatalos adatok szerint még jóval több szavazatot is nyertek, mint négy évvel ezelőtt.

Ez lehet az első olyan választás, melynek a végeredményét a demokratikus sokaság nem fogja elfogadni.

Gyurcsány szerint

szükséges lehet egy nemzeti demokratikus ellenállás, amihez a pártok önmagukban nem elegendőek, de mégis szükségesek a megszervezéséhez.

Ezért szerinte a következő napokban egyeztetni kell az MSZP-től a Párbeszéden át az LMP-ig és az Együttig arról, a többi ellenzéki párt hogyan látja a helyzetet, tudomásul veszik-e az eredményt, és szeretnének-e rá közös választ adni, vagy nem.

Úgy vélte, attól a Fidesz nem ijedne meg, ha 66 ellenzéki képviselő nem venné fel a parlamenti mandátumát, ezért az a kérdés, mit fog az ellenzék csinálni a parlamenten kívül. Forradalmat nem akar szervezni, de szerinte vannak jó példák arra, hogy lehet szembefordulni a kormánnyal „kulturált, demokratikus módszerekkel”.

A választás furcsaságairól beszélt a Hír TV-n Tóth Zoltán választási szakértő is, a korábbi Országos Választási Iroda vezetője volt, majd az utóbbi években a Demokratikus Koalíció politikusa és képviselőjelöltje lett. Tóth többek között azt feltételezte, hogy az este 7 utáni háromórás várakozásban az ellenzékiek által nem felügyelt szavazókörökben érvénytelenítettek nagy számban szavazatokat.