Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

28 év egyetlen ábrán: hogy nőtt ekkorára a Fidesz?

NP  0655
2018.04.10. 11:35 Módosítva: 2018-04-10 11:35:24

Hogy a vasárnapi történéseket történelmi kontextusba tegyük, az alábbi ábrán megmutatjuk, hogyan változtak a listás szavazás eredményei a rendszerváltás óta lezajlott nyolc választáson.

Ez a legegyszerűbb és talán legpontosabb mód arra, hogy a pártok valódi támogatottságát kövessük. A listás szavazatok nem a jelöltekről, hanem kizárólag a pártokról szólnak, és ebben a formában azt is láthatjuk, hogy konkrétan hány választót tudtak megszólítani a pártok.

 

Az ábrán látszik a magyar politikai élet mindenféle traumája 28 évre visszamenően: ahogyan a Fidesz jobbra tolódott és szép lassan bedarálta a többi jobboldali pártot, ahogyan az SZDSZ megsemmisítette magát, ahogyan némi bujkálás után erőre kapott a szélsőjobb, és még az őszödi beszéd hatása is világosan kirajzolódik, bár a baloldali pártokat nehezebb jól lekövetni a 2014-es összefogás miatt.

Az alábbi ábra az előző párja: a pártokra leadott szavazatok arányában mutatjuk a parlamenti eredményeket százalékos megoszlásban. Ez kirajzolja a Fidesz mostani 48 százalékát plusz a többi párt összes eredményét 1990 óta.