Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gulyás Gergely betámadta az Indexet, Molnár Gyula a DK-t és az LMP-t

Image uploaded from iOS (16)
2018.04.11. 13:01

Az országgyűlési választás után alig három nappal máris nyilvános vitán találkozott egy fideszes és egy szocialista politikus. Molnár Gyula leköszönő MSZP-elnök és Gulyás Gergely, az előző ciklus végének frakcióvezetője a Friedrich Ebert Alapítvány és a Political Capital Magyarország 2018-2022 című konferenciáján értékelték a választást. A Fidesz valódi nyilvánossághoz való viszonyát ismerve az utolsó pillanatig izgult mindenki – mi is külön rákérdeztünk a szervezőknél - hogy Gulyás tényleg ott lesz-e a konferencián, erre meg pont a harmadik politikus-főszereplő, Szél Bernadett LMP-elnök volt az, aki ultra last minute lemondta a részvételt.

Semmi esélyt nem adtam a kétharmadnak

Gulyás elmondása szerint a választás előtt a Fideszben a pesszimisták közé tartozott; és bár a stabil többségben végig hitt, "semmi esélyt nem adtam az abszolút többségnek". A politikus szerint a más országokban is fontos kampánytémaként megjelenő migráció mellett a kampány másik vonala az ország gazdasági eredményeinek hangsúlyozása volt – és mindkét vonal bejött.

Lehet, hogy sok mindennel szemben kritikus volt, sok minden nem tetszett neki, de látta, hogy lehet egyről a kettőre jutni.

Molnár ezzel szemben másként látta a kampányt; szerinte

Gulyás a békésebb megfogalmazások híve, de azért minden idők legaljasabb kampánya zajlott. (...)Minden egyes elköltött ellenzéki forintra száz forint fideszes kampánypénz jutott.

Az ellenzék "hitt az elemzőknek - akik, remélem, bocsánatot kértek a magyar emberektől", hogy a magas részvétel azt jelenti, hogy az ellenzéknek sikerült mozgósítania az addig rejtőzködő szavazókat. Molnár a Közös Ország mozgalmat is elővette a választási kudarcért, mivel annak felmérései folyamatosan csak az ellenzék megosztottságát mutatta be; és kapott a DK és az LMP is, mivel "bundáztak", és nem 2018-ra, hanem már 2022-re készültek.

Senki nem kérdőjelezi meg a választás eredményét

Gulyás leszögezte, hogy még a "balliberális" szakértők sem kérdőjelezték meg, hogy lenne bármilyen ügy a szavazatszámlálással, a szavazás menetével kapcsolatban, ami alapjaiban kérdőjelezné meg a választási eredményeket. Gulyás szerint azonban működik a szekértábor-logika, ami az Index "ócska propagandacikkét" (melynek megállapításait az NVI is megerősítette) hozta fel példaként, ami a egyébként a Baranya megyei bogdásai szavazókör példáján keresztül mutatta be, hogyan következhettek be a választási hibák:

Sőt, egyéb érdekes kijelentést is tett:

Gulyás szerint egyébként is széleskörű jogorvoslati lehetőségek állnak rendelkezésére azoknak, akik visszaéléseket gyanítanak.

A moderátor László Róbert választási szakértő azonban azzal is szembesítette Gulyást, hogy egy csomó "politikailag neutrális" intézkedés szükségessége már a választások előtt felmerült, de ezeket az NVI nem hozhatta meg saját hatáskörben, a parlamentben pedig nem kapták meg a többséget.

Az egyetlen nagyobb vita, vagy hát inkább vitaszerűség így nézett ki:

A Fidesz tévedett a kamupártokkal kapcsolatban

László Róbert nekiszegezte Gulyásnak, hogy miért nem oldották meg a 3 milliárd forintba kerülő kamupártokkal kapcsolatos problémákat, melyekre már évekkel ezelőtt többen figyelmeztettek – olyan dolgok kerültek elő, mint a készpénzes fizetés helyett a kampánykártya bevezetése, vagy a halottak névjegyzékből való kiszűrése. A fideszes politikus elismerte, hogy a kamupártokkal kapcsolatos problémákat csak részben oldották meg. Bár korábban azt gondolta, az a szabály, hogy az 1 százalékos eredményt el nem érő pártok vezetői vagyonukkal felelnek az állami kampánypénzekért, kellő elrettentő erővel bír majd:

Bevallom, tévedtem.

És elmondta, hogy meg kell fontolni a szabályzás szigorítását, de addig is "büntetőeljárásokat kell lefolytatni, szigorúan kell fellépni".

Nem jó a parlamenti bojkott

Molnár Gyula nem ért egyet Gőgös Zoltánnal, aki nem veszi át a parlamenti mandátumát; ebben egyetértett vele Gulyás is, aki az ötlet gazdájával kapcsolatban megjegyezte:

Példás önkritika lenne Gyurcsány Ferenctől, ha nem venné át a mandátumát, bár nélküle nekünk nehezebb lenne a következő választás.

Hiszen a parlamenti mandátum forrása nem a kormány vagy az állam, hanem a nép.

A migráció velünk marad

Gulyás Gergelyt László Róbert arról is kérdezte, milyen változásokra lehet számítani 2018 és 2022 között. A Fidesz alelnöke szerint bár "2014-ben senki nem tudta volna megtippelni, hogy a migráció lesz a központi politikai kérdés", a migráció tartósan velünk marad, mint probléma. A kormány fő feladatai közé sorolta a demográfiai helyzet javítását, illetve azt, hogy fenn kell tartani a magyar gazdaság növekedését, hogy valódi legyen a felzárkózás Európához.

Külön kérdésre azt mondta, hogy nem lesz változtatás az önkormányzati választási rendszerben a jövő évi megmérettetés előtt (ellentétben 2014-gyel, amikor átszabták a fővárosi választási rendszert). A régóta lebegtetett bírósági reformmal kapcsolatban viszont kitérő választ adott, csakúgy, mint saját politikai jövőjéről. Arra a kérdésre például, hogy lesz-e belőle miniszter, úgy válaszolt:

Fogalmam sincs. Remélem nem.