Putyin végül mégis gratulált Orbánnak

2018.04.12. 16:43 Módosítva: 2018.04.12. 17:04

Frissítés

Alábbi cikkünk megjelenése után pár perccel Szijjártó Péter külügyminiszter közleményben jelezte, hogy Vlagyimir Putyin gratuláló levelet küldött Orbán Viktornak. Ebben azt írta, hogy jelentős az orosz-magyar együttműködés potenciálja, és hogy a konstruktív kétoldalú kapcsolatok fejlesztése megfelel a két ország és egész Európa érdekeinek.

Négy nap telt el a Fidesz kétharmados választási győzelme óta, és az orosz elnök még mindig nem gratulált Orbán Viktornak a győzelméhez.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor Budapesten 2017-ben
Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor Budapesten 2017-ben
Fotó: Ajpek Orsi

Pedig ha ez megtörtént volna, annak lenne nyoma. A Kreml közleményei között mindig szerepel, ha Vlagyimir Putyin külföldi politikussal tárgyal.

Ma például telefonált beszélt Erdogan török államfővel, majd Ilham Alijev azeri elnökkel. Sőt, külön hírben szerepel, hogy Putyin gratulált Alijevnek a szerdai elnökválasztáson elért elsöprő győzelméhez.

Putyin szerdán az izraeli miniszterelnökkel és az indiai kormányfővel is beszélt, valamint részvétét nyilvánította az algériai államfőnek a repülőgép-szerencsétlenség miatt. Kedden Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel, Angela Merkellel és Erdogannal beszélt, vasárnap, a magyar választás napján pedig az ortodox húsvét alkalmából tolmácsolta jókívánságait.

Putyin némasága összefügghet azzal, hogy Oroszország április 4-én kiutasított egy magyar diplomatát, válaszul arra, hogy pár nappal korábban a Szkripal-ügyre adott nemzetközi reakció keretében ezt Budapest is megtette. Szintén érdemes megemlíteni, hogy Paks2 első kapavágását is februárra ígérték, és kilátásban volt egy újabb Orbán-Putyin találkozó, de egyikre sem került sor.