Az elmúlt évek legnagyobb kormányellenes tüntetése lehet szombaton

parlament01
2018.04.13. 13:49
A szervezők tüntetéshullámot és engedetlenségi mozgalmat akarnak indítani. Ismert felszólalók is lesznek, de nem árulják el, kik, mert meglepetést akarnak okozni. A fideszes holdudvar erőszakot és bolsevista-kommunista ellenforradalmat vizionál, de a szervezők hangsúlyozzák: békés demonstrációra készülnek. Az ellenzéki pártok részvételre és nemzeti ellenállásra hívják támogatóikat.

Mi vagyunk a többség! – Tüntetés a demokráciáért címmel tüntetés lesz szombat délután Budapesten. Az eseményre a péntek délelőtti állapot szerint 33 ezren jelezték, hogy kimennek, és további 81 ezer érdeklődő csatlakozott a Facebookon. Összehasonlításképpen: az egy évvel ezelőtti, CEU melletti nagy tüntetésre kevesebben jelentkeztek a közösségi médiában. 

A demonstráció szervezői a következő követeléseket fogalmazták meg: 

  • A szavazatok újraszámlálását!
  • Gyűlöletkampány helyett szabad sajtót, pártatlan közmédiát!
  • Tisztességes választást! Új választási törvényt!
  • Az ellenzék ne magával harcoljon, hanem álljon ki a többségért!

A tüntetés egyik szervezője, Homonnay Gergely (ő szerkeszti Erzsi macska oldalát) azt mondta az Indexnek, hogy pártoktól független eseményről van szó, a demonstráció főszervezői közül, „mint menet közben kiderült, mindenki más ellenzéki pártra szavazott”. 

Homonnay szerint azért szervezik a tüntetést, hogy megmutassák: „mi vagyunk többen”. Az a céljuk a szombati eseménnyel, hogy abból egy tüntetéshullám nőjön ki. Polgári engedetlenségi mozgalmat is akarnak indítani, de ennek részleteiről egyelőre nem szeretne beszélni. Annyit leszögezett: nem akarják az emberek mindennapi életét megakasztani, tehát nem arról van szó, hogy hosszú időre el akarják foglalni az Oktogont. 

Mi nem forradalmat akarunk, de elegünk van abból, hogy a Fidesz szisztematikusan leépítette a polgári demokrácia intézményeit 

– mondta.

A szervező szerint az eredetileg vasárnapra meghirdetett eseményt azért tették át szombatra, mert sokan jelezték vidékről, hogy eljönnének, viszont a vasárnap nem jó, mert másnap dolgozniuk kell. 

A demonstráció koreográfiájáról és a felszólalókról nem akart részleteket mondani, mert azt szeretnék, ha meglepetés lenne, de annyit elárult: olyan országosan ismert közéleti személyiségek is fel fognak szólalni, akik korábban egyáltalán nem politizáltak. 

A Fidesz-média erőszakról beszél, a szervezők nem

Az Origo és a Ripost erőszakos eseményekre számít. „A szélsőbaloldali, anarchista csoportosulások és a Soros-hálózat válogatott katonái a 2017-ben rendezett hamburgi G20 csúcstalálkozó elleni tiltakozás mintájára akarják szombat este lángokba borítani fővárosunkat" – írta az Origo. 

Nagyjából ugyanezt írták tavaly nyáron is, amikor a fideszes politikusok gyakori kommunikációs panelje volt, hogy forró őszről”, polgárháborús pszichózisról beszéltek, aztán ebből semmi se lett.

Homonnay egyébként azt mondta kérdésünkre, hogy ez egy kitaláció, ők egyáltalán nem készülnek erőszakra, békés demonstrációt szeretnének.

Megkérdeztük a rendőrséget, hogy van-e információjuk arról, hogy bárki erőszakos cselekményekre készülne szombaton. Az ORFK szűkszavúan annyit közölt, hogy „a rendőrség a hatályos jogszabályoknak megfelelően hajtja végre feladatait”.

A Hvg.hu hasonló témájú kérdéseire azt írta a rendőrség sajtóosztálya, hogy a rendőrség a bejelentett és a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényt a szükséges erőkkel és eszközökkel biztosítja. Arra a kérdésre, hogy számítanak-e provokációra, azt közölték: Jövőbeli, meg nem történt eseményekről a rendőrség nyilatkozni nem tud.

Bolsevik-kommunista ellenforradalmat vízionál a CÖF

Csütörtökön a rendőrség egyébként megfigyelőtornyot épített a Kossuth tér és a Szalay utca sarkához. Ezzel kapcsolatban Kiszelly Zoltán kormányközeli politológus azt írta a Facebookon, hogy ezek a biztonsági óvintézkedések „csak a Soros-hálózat várható »szokásos« provokációinak rögzítését, és az esetleges provokatőrök jobb azonosítását szolgálják”.

A kormány kedvenc civil szervezete, a CÖF szerint „az országgyűlési választások vesztesei a magyar emberek megérdemelt nyugalmát megzavaró tüntetéseket szerveznek a demokrácia és államiságunk ellen”. A CÖF szerint szombaton „gyászfelvonulást tartanak az ultraliberális eszmék végelgyengülését észlelő, hatalomra éhező álszövetségek”.

A CÖF közleményének legvadabb bekezdése: 

A bolsevik-kommunista ellenforradalmi hagyományokkal élni veszélyes forgatókönyv. A magyarországi ellenzéki pártoknak, a vereség tapasztalatait elemezve nem hőbörgésre, hanem átgondolt megújulásra van szükségük. A brüsszeli bürokráciának pedig előbb-utóbb tudomásul kell vennie, hogy az európai emberek otthonukat ajtóról ajtóra fogják megvédeni az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen. Az uniós összlakosság tudja és vallja, hogy a haza minden előtt és a nemzetállamok szuverenitása nem kerülhet kufárok kezébe.

Az ellenzéki pártok részvételre buzdítanak 

Az ellenzéki pártok is kimennek a szombati tüntetésre, és arra kérik szimpatizánsaikat, hogy ők is tegyenek így. Az alábbi közleményeket adták ki a témában: 

  • A Jobbik „továbbra is kész a korrupt Fidesz elleni küzdelemre az ország érdekében. Ezért úgy döntöttünk, hogy csatlakozunk a szombati tüntetéshez, és minden támogatónkat arra kérjük, hogy legyen ott!” 
  • Az MSZP úgy döntött, hogy részt vesz szombaton a tüntetésen az Operánál mindazokkal, akiknek fontos a demokrácia és a választás tisztasága. 
  • Gyurcsány Ferenc azt írta a Facebookon: „Milyen ország az, ahol még a választási eredményről is kiderülhet, hogy elcsalták? Nem Magyarország, a mi hazánkban ilyet senki nem tehet meg következmények nélkül! Itt az ideje a nemzeti ellenállásnak!”
  • A Momentum is csatlakozik, mert mint írták: Nem adhatjuk fel. 

Borítókép: Huszti István / Index.