Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Maradt a Fidesz kétharmada, de erősített a Jobbik, az LMP és a Momentum

DBZOL20180410010
2018.04.15. 07:40
Megszületett a 2018-as parlamenti választás végeredménye. Szombaton ugyanis megszámolták az utolsó szavazatokat is. Ez elsősorban a külföldről és az átjelentkező szavazóktól érkező voksokat jelenti. Bár a kétharmadon nem változtat, de itt az országosnál jobban szerepelt az ellenzék, főleg a Jobbik, az LMP és a Momentum. A Jobbiknak plusz egy mandátumot is hozott.

Szombaton felbontották a 106 egyéni választókerületben azoknak a szavazóköröknek az urnáit, amelyekhez az utazó szavazatokat is hozzákeverték. Vagyis most megismerhettük a külföldön szavazók, illetve a más településre átjelentkezők voksait is, amelyet egy választókerületi szavazókör szavazataival elegyítettek.

Az eddig ismert mandátumelosztás a töredékszavazatok miatt csak eggyel változott: a Fidesznek eggyel kevesebb, a Jobbiknak eggyel több jelöltje lett, de a Fidesz–KDNP-nek így is kétharmada van a 2018-as parlamenti választáson. A változásnak a jobbikos Stummer János örülhet, a fideszes Csizi Péter pedig bánkódhat, mert – ha jól számoljuk – éppen a neve felett állt meg a Fidesz-lista. (Csizi a 87. a Fidesz országos listáján.)

A választás végeredménye szerint tehát az új Országgyűlésben így a Fidesz–KDNP-nek összesen 133, a Jobbiknak 26, az MSZP–Párbeszédnek 20, a DK-nak 9, az LMP-nek 8. Egy-egy mandátumot szerzett a független Mellár Tamás és az együttös Szabó Szabolcs , illetve a német nemzetiségi mandátumot betöltő Ritter Imre. Ez az eredmény majd csak a jogorvoslati határidők kimerítése után válik hivatalossá.

Az ellenzéki jelöltek nem tudtak fordítani

Ezen az eredményen csak az változtatott volna, ha a legszorosabb választókerületekben a beérkező szavazatokkal a másodiknak sikerült volna leelőzni az első helyezettet. Ilyen azonban nem történt.

 • Az egyik ilyen billegő körzet a Budapest 2-es volt, ahol a fideszes Simicskó István vezetett, de a DK-s Gy. Németh Erzsébet csak másfél százalékra volt lemaradva tőle. A fordításhoz gyurcsányi csoda kellett volna, de ez olyannyira nem történt meg, hogy Simicskó még több voksot is kapott az utolsó szavazókörből, mint Gy. Németh (1390-1339).
 • A másik billegő a Pest megye 2-es vk (Budakeszi-Budaörs), ahol az LMP-s Szél Bernadett reménykedett a fordításban a fideszes Csenger-Zalán Zsolt ellen. Bár az utolsó százalékok feldolgozásánál feljött Szél, végül 296 szavazattal alulmaradt a fideszes jelölttel szemben.
 • Szintén billegő körzet volt Borsod 1-es választókerülete. Miskolcon nagy harc volt a győzelemért a fideszes Csöbör Katalin és a jobbikos Jakab Péter között. Jakab a beérkező szavazatokkal most nagyon megverte Csöbört, 1470-822-re. Így tényleg csak kevésen múlott a fordítás, Csöbör végül csak 127 szavazattal, 0,24 százalékkal nyerte a választókerületet. A Momentum, az LMP, illetve a 6151 voksot kapót DK-s Debreczeni József is jóval több voksot gyűjtött ennél a különbségnél.
 • Másik irányban billegett a Budapest 9-es vk (Kőbánya-Kispest), ahol az MSZP–P-s Burány Sándor csak 700 szavazattal vezetett (bő egy százalék) a fideszes György István előtt. De nem kellett aggódnia nagyon, az utolsó szavazókört ugyanis simán hozta: 1031-948-ra nyert. Vagyis Burányé a mandátum.

Itt nem taroltak a fideszes nagyágyúk

Érdemes még egy szempontból alaposabban megnézni ezeket az utoljára számolt szavazóköröket. Némi információt nyerhetünk arról, hogy a külföldön szavazók és az átjelentkezők kire voksoltak, miért érezték fontosnak a szavazást. Főleg ugyanis az ő voksaik határozták meg az utolsó szavazókörök eredményét.

Ha végignézzük az egyes szavazóköröket, megállapítható, hogy a körükben kormányváltó hangulat van, ugyanis többnyire az ellenzékre voksoltak. Ezt onnan tudjuk, hogy a legtöbb vk-ban az ellenzékiek tudták kozmetikázni az eredményt, és a fideszes jelöltek egyik szavazókörben sem arattak dübörgő sikert.

Nézzük néhány emblematikus fideszes körzetében az utolsó szavazóköri eredményt:

 • Csongrád 4. (Hódmezővásárhely): Lázár János, Fidesz–KDNP – Kiss Attila, Jobbik 688-1010. Ettől függetlenül Lázár 51,7%-kal nyerte a vk-t.
 • Borsod 7. (Mezőkövesd): Tállai András, Fidesz–KDNP – Lukács Attila, Jobbik 996-1098. Ettől függetlenül Tállai 54,7%-kal nyert.
 • Jász 2. (Jászberény): Pócs János, Fidesz–KDNP – Budai Lóránt Jobbik: 772-1082. Pócs persze 51%-kal simán nyert.
 • Tolna 1. (Szekszárd): Horváth István, Fidesz–KDNP – Hadházy Ákos, LMP 662-931. Horváth simán nyerte az egész vk-t 51,5%-kal.
 • Budapest 4. (II. kerület): Varga Mihály, Fidesz–KDNP – Niedermüller Péter, DK – Ungár Péter, LMP 1368-1346-500. Varga 41 százalékkal nyerte a vk-t.
 • Budapest 17. (Csepel-Soroksár): Németh Szilárd, Fidesz–KDNP – Szabó Szabolcs, Együtt 779-1082. A vk-t Szabó Szabolcs tehát nagyobb különbséggel nyerte, 5 százalékponttal, 3 ezer szavazattal.
 • Budapest 1. (Belváros-Várnegyed): Hollik István, Fidesz–KDNP – Csárdi Antal, LMP 1738-2098. Az LMP-s Csárdi Antal így nagyobb arányban nyert 48 százalékkal.

Látható, hogy az ellenzéki esélyesek a legtöbb körzetben szépen szerepeltek, és a vidéki szavazókörökben a fideszes tarolás ellenére is simán lehagyták a kormánypárti ellenfelüket.

Listán itt jobban ikszeltek a Jobbikra, az LMP-re és a Momentumra

Hasonló a helyzet, ha a pártszimpátiát nézzük. Ott is az ellenzék diadalmaskodik a szavazókörök többségében, de három párt az országos/budapesti eredményéhez képest feltűnően erős: a Jobbik, az LMP és a Momentum. Ezért is tudott a Jobbik még egy mandátumot elcsípni a Fidesz orra elől. A Momentum pedig így tudott végül országosan 3 százalék felé jutni, 3,08% az eredménye. Az MSZP–P pedig beesett 12 százalék alá: 11,99%-kal végeztek.

Nézzünk erre néhány példát:

 • A Budapest 4-ben (II. kerület) a pártlistát magasan nyerte a Fidesz 1289 szavazattal. Második az LMP 640-nel, a harmadik az MSZP–Párbeszéd 477-tel, negyedik pedig a Momentum 425 szavazattal. A Jobbik csak ezután következik 302 vokssal.
 • A Budapest 6-ban (VIII-IX. kerület), Kocsis Máté körzetében a Fidesz magabiztosan nyert pártlistán 1061 szavazattal. A második itt a Jobbik 510, aztán jön az LMP 490, majd az MSZP 366 vokssal, ötödik pedig a Momentum 297 szavazattal.
 • Győr-Moson-Sopron megye 4-ben (Sopron), hogy nézzünk vidéki vk-kat is, a Fidesz listán megnyerte az utolsó szavazókört 987 vokssal. Második itt a Jobbik 383 szavazattal, majd az LMP 330, aztán a Momentum 289 szavazattal, és csak ötödik az MSZP 215-tel.
 • Bács megye 2. (Kecskemét) a Fidesz egyik fellegvára, nyert is listán a kormánypárt 747 szavazattal. Második a Jobbik 467 vokssal, majd LMP az 373, aztán a Momentum 258-cal, és csak ezután következik az MSZP–P, illetve a DK.
 • Fejér 4. választókerületben (Dunaújváros) a Jobbik győzött egyéniben, és az utolsó szavazókört is magasan nyerte a jobbikos jelölt. Figyelemre méltó, hogy az utolsó szavazókörben listán is nyert a Jobbik 663 vokssal, második a Fidesz 639-cel, majd az LMP következik 241-gyel, az MSZP–P 199-cel a negyedik, de a Momentum szorosan a nyomában 188 vokssal.

Ezek persze kiragadott szavazókörök, és a helyezéseken nem módosítanak semmit. A Fidesznek viszont némi figyelmeztető jel, a Jobbiknak, az LMP-nek és a Momentumnak pedig némi reménysugár, hogy a külföldiek és átjelentkezők között (ahol magasabb a fiatal korosztály aránya) jobban tudtak szerepelni ezek az ellenzéki pártok, mint országosan.