Olivér
5 °C
8 °C

Maradt a Fidesz kétharmada, de erősített a Jobbik, az LMP és a Momentum

DBZOL20180410010
2018.04.15. 07:40
Megszületett a 2018-as parlamenti választás végeredménye. Szombaton ugyanis megszámolták az utolsó szavazatokat is. Ez elsősorban a külföldről és az átjelentkező szavazóktól érkező voksokat jelenti. Bár a kétharmadon nem változtat, de itt az országosnál jobban szerepelt az ellenzék, főleg a Jobbik, az LMP és a Momentum. A Jobbiknak plusz egy mandátumot is hozott.

Szombaton felbontották a 106 egyéni választókerületben azoknak a szavazóköröknek az urnáit, amelyekhez az utazó szavazatokat is hozzákeverték. Vagyis most megismerhettük a külföldön szavazók, illetve a más településre átjelentkezők voksait is, amelyet egy választókerületi szavazókör szavazataival elegyítettek.

Az eddig ismert mandátumelosztás a töredékszavazatok miatt csak eggyel változott: a Fidesznek eggyel kevesebb, a Jobbiknak eggyel több jelöltje lett, de a Fidesz–KDNP-nek így is kétharmada van a 2018-as parlamenti választáson. A változásnak a jobbikos Stummer János örülhet, a fideszes Csizi Péter pedig bánkódhat, mert – ha jól számoljuk – éppen a neve felett állt meg a Fidesz-lista. (Csizi a 87. a Fidesz országos listáján.)

A választás végeredménye szerint tehát az új Országgyűlésben így a Fidesz–KDNP-nek összesen 133, a Jobbiknak 26, az MSZP–Párbeszédnek 20, a DK-nak 9, az LMP-nek 8. Egy-egy mandátumot szerzett a független Mellár Tamás és az együttös Szabó Szabolcs , illetve a német nemzetiségi mandátumot betöltő Ritter Imre. Ez az eredmény majd csak a jogorvoslati határidők kimerítése után válik hivatalossá.

Az ellenzéki jelöltek nem tudtak fordítani

Ezen az eredményen csak az változtatott volna, ha a legszorosabb választókerületekben a beérkező szavazatokkal a másodiknak sikerült volna leelőzni az első helyezettet. Ilyen azonban nem történt.

 • Az egyik ilyen billegő körzet a Budapest 2-es volt, ahol a fideszes Simicskó István vezetett, de a DK-s Gy. Németh Erzsébet csak másfél százalékra volt lemaradva tőle. A fordításhoz gyurcsányi csoda kellett volna, de ez olyannyira nem történt meg, hogy Simicskó még több voksot is kapott az utolsó szavazókörből, mint Gy. Németh (1390-1339).
 • A másik billegő a Pest megye 2-es vk (Budakeszi-Budaörs), ahol az LMP-s Szél Bernadett reménykedett a fordításban a fideszes Csenger-Zalán Zsolt ellen. Bár az utolsó százalékok feldolgozásánál feljött Szél, végül 296 szavazattal alulmaradt a fideszes jelölttel szemben.
 • Szintén billegő körzet volt Borsod 1-es választókerülete. Miskolcon nagy harc volt a győzelemért a fideszes Csöbör Katalin és a jobbikos Jakab Péter között. Jakab a beérkező szavazatokkal most nagyon megverte Csöbört, 1470-822-re. Így tényleg csak kevésen múlott a fordítás, Csöbör végül csak 127 szavazattal, 0,24 százalékkal nyerte a választókerületet. A Momentum, az LMP, illetve a 6151 voksot kapót DK-s Debreczeni József is jóval több voksot gyűjtött ennél a különbségnél.
 • Másik irányban billegett a Budapest 9-es vk (Kőbánya-Kispest), ahol az MSZP–P-s Burány Sándor csak 700 szavazattal vezetett (bő egy százalék) a fideszes György István előtt. De nem kellett aggódnia nagyon, az utolsó szavazókört ugyanis simán hozta: 1031-948-ra nyert. Vagyis Burányé a mandátum.

Itt nem taroltak a fideszes nagyágyúk

Érdemes még egy szempontból alaposabban megnézni ezeket az utoljára számolt szavazóköröket. Némi információt nyerhetünk arról, hogy a külföldön szavazók és az átjelentkezők kire voksoltak, miért érezték fontosnak a szavazást. Főleg ugyanis az ő voksaik határozták meg az utolsó szavazókörök eredményét.

Ha végignézzük az egyes szavazóköröket, megállapítható, hogy a körükben kormányváltó hangulat van, ugyanis többnyire az ellenzékre voksoltak. Ezt onnan tudjuk, hogy a legtöbb vk-ban az ellenzékiek tudták kozmetikázni az eredményt, és a fideszes jelöltek egyik szavazókörben sem arattak dübörgő sikert.

Nézzük néhány emblematikus fideszes körzetében az utolsó szavazóköri eredményt:

 • Csongrád 4. (Hódmezővásárhely): Lázár János, Fidesz–KDNP – Kiss Attila, Jobbik 688-1010. Ettől függetlenül Lázár 51,7%-kal nyerte a vk-t.
 • Borsod 7. (Mezőkövesd): Tállai András, Fidesz–KDNP – Lukács Attila, Jobbik 996-1098. Ettől függetlenül Tállai 54,7%-kal nyert.
 • Jász 2. (Jászberény): Pócs János, Fidesz–KDNP – Budai Lóránt Jobbik: 772-1082. Pócs persze 51%-kal simán nyert.
 • Tolna 1. (Szekszárd): Horváth István, Fidesz–KDNP – Hadházy Ákos, LMP 662-931. Horváth simán nyerte az egész vk-t 51,5%-kal.
 • Budapest 4. (II. kerület): Varga Mihály, Fidesz–KDNP – Niedermüller Péter, DK – Ungár Péter, LMP 1368-1346-500. Varga 41 százalékkal nyerte a vk-t.
 • Budapest 17. (Csepel-Soroksár): Németh Szilárd, Fidesz–KDNP – Szabó Szabolcs, Együtt 779-1082. A vk-t Szabó Szabolcs tehát nagyobb különbséggel nyerte, 5 százalékponttal, 3 ezer szavazattal.
 • Budapest 1. (Belváros-Várnegyed): Hollik István, Fidesz–KDNP – Csárdi Antal, LMP 1738-2098. Az LMP-s Csárdi Antal így nagyobb arányban nyert 48 százalékkal.

Látható, hogy az ellenzéki esélyesek a legtöbb körzetben szépen szerepeltek, és a vidéki szavazókörökben a fideszes tarolás ellenére is simán lehagyták a kormánypárti ellenfelüket.

Listán itt jobban ikszeltek a Jobbikra, az LMP-re és a Momentumra

Hasonló a helyzet, ha a pártszimpátiát nézzük. Ott is az ellenzék diadalmaskodik a szavazókörök többségében, de három párt az országos/budapesti eredményéhez képest feltűnően erős: a Jobbik, az LMP és a Momentum. Ezért is tudott a Jobbik még egy mandátumot elcsípni a Fidesz orra elől. A Momentum pedig így tudott végül országosan 3 százalék felé jutni, 3,08% az eredménye. Az MSZP–P pedig beesett 12 százalék alá: 11,99%-kal végeztek.

Nézzünk erre néhány példát:

 • A Budapest 4-ben (II. kerület) a pártlistát magasan nyerte a Fidesz 1289 szavazattal. Második az LMP 640-nel, a harmadik az MSZP–Párbeszéd 477-tel, negyedik pedig a Momentum 425 szavazattal. A Jobbik csak ezután következik 302 vokssal.
 • A Budapest 6-ban (VIII-IX. kerület), Kocsis Máté körzetében a Fidesz magabiztosan nyert pártlistán 1061 szavazattal. A második itt a Jobbik 510, aztán jön az LMP 490, majd az MSZP 366 vokssal, ötödik pedig a Momentum 297 szavazattal.
 • Győr-Moson-Sopron megye 4-ben (Sopron), hogy nézzünk vidéki vk-kat is, a Fidesz listán megnyerte az utolsó szavazókört 987 vokssal. Második itt a Jobbik 383 szavazattal, majd az LMP 330, aztán a Momentum 289 szavazattal, és csak ötödik az MSZP 215-tel.
 • Bács megye 2. (Kecskemét) a Fidesz egyik fellegvára, nyert is listán a kormánypárt 747 szavazattal. Második a Jobbik 467 vokssal, majd LMP az 373, aztán a Momentum 258-cal, és csak ezután következik az MSZP–P, illetve a DK.
 • Fejér 4. választókerületben (Dunaújváros) a Jobbik győzött egyéniben, és az utolsó szavazókört is magasan nyerte a jobbikos jelölt. Figyelemre méltó, hogy az utolsó szavazókörben listán is nyert a Jobbik 663 vokssal, második a Fidesz 639-cel, majd az LMP következik 241-gyel, az MSZP–P 199-cel a negyedik, de a Momentum szorosan a nyomában 188 vokssal.

Ezek persze kiragadott szavazókörök, és a helyezéseken nem módosítanak semmit. A Fidesznek viszont némi figyelmeztető jel, a Jobbiknak, az LMP-nek és a Momentumnak pedig némi reménysugár, hogy a külföldiek és átjelentkezők között (ahol magasabb a fiatal korosztály aránya) jobban tudtak szerepelni ezek az ellenzéki pártok, mint országosan.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?