25 tűzesetet okoztak a szilveszteri tűzijátékok

DLAPE20181223004
2019.01.01. 10:19
Sok helyen tujasorok is felgyulladtak - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Egyéb tüzek is voltak, 20 ezer kiscsibét már nem lehetett megmenteni.

Tűzijáték, vagy petárda? Örök vita ez a szilveszter előtt, alatt és után. Mindkettő sok balesethez vezet, a kutyák is mindkettőtől félnek, de a tűzijáték legalább valamennyire szép, nemcsak pukkan egy hatalmasat és némi égett bűzt áraszt - vélik a tűzijátékok elkötelezett hívei, de sajnos sokszor éppen ezek a látványos fényjátékok okozzák a legnagyobb károkat. Például a tujákban, tujasorokban.

Ég a tuja, ég

Mukics Dániel OKF-szóvivő tájékoztatása szerint az év utolsó napján 53 tűzesethez és 62 műszaki mentést igénylő balesethez riasztották a tűzoltókat. Mint azt az MTI-vel közölte, országszerte több helyen is tuják, tujasorok gyulladtak ki a tűzijátékok miatt. Volt ahol bokrok, avar vagy nádas égett a felelőtlenül használt pirotechnikai termékek miatt. Egerben egy ház bejárati ajtaja előtti lábtörlő égett, Érden pedig egy családi ház tetőszerkezete izzott egy oda eső tűzijáték miatt.

Rinyaszentkirályi landolás

Rinyaszentkirályon egy petárda egy családi ház ablakában landolt és gyújtotta meg a függönyt. Budapest VI. kerületében erkélyre esett egy tűzijáték és meggyújtotta az ott tárolt tárgyakat. Több, olyan nagy tűzeset is volt, amelyek nincsenek összefüggésben a tűzijátékokkal. Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy körülbelül harminc négyzetméter alapterületű melléképület Lajoskomáromban. A tűz átterjedt a mellette lévő családi ház tetőszerkezetére is. A sárbogárdi hivatásos és a lajoskomáromi önkéntes tűzoltók eloltották a lángokat. Senki nem sérült meg.

Húszezer kiscsibe

És végül egy igazán szörnyű esetről. Lángra kapott egy körülbelül ezerkétszáz négyzetméter alapterületű, csirketartásra használt épület hétfő éjjel Vasszécsenyben, a Dózsa György utcában. A helyszínre a szombathelyi, a sárvári és a körmendi tűzoltókat riasztották, akik eloltották a lángokat. A tűzben az épület megsemmisült, a benne lévő húszezer naposcsibe elpusztult. 

Borítókép: Illusztráció Fotó: MTI/Lakatos Péter