Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Év hala 2019: a vörösszárnyú keszeget csalással sem győzte le a sebes pisztráng

2019.01.01. 10:43
Sokan szavaztak, de sajnos csalási kísérlet is történt.

Győzött a vörösszárnyú keszeg. A 2019-es év hala megválasztása a korábbiaknál lényegesen nagyobb érdeklődés mellett zajlott le - adta hírül az Országos Sajtószolgálat a Magyar Haltani Társaság közleményét.Ö

Örömünk mégsem felhőtlen, mert valaki meg nem engedett módon igyekezett befolyásolni az eredményt"

- derült ki a közleményből.

A szavazatok száma azonban a sebes pisztrángra leadott 2130 szabálytalan szavazat levonásával is meghaladta a tízezret, 11483-nak adódott. A voksok legnagyobb részét a vörösszárnyú keszeg kapta (44%), második helyen a szivárványos ökle végzett (32%), a sebes pisztráng harmadik lett (24%).

A győztes vörösszárnyú keszeg, amely a "Hej halászok, halászok" kezdetű népdalnak is főszereplője, egyike legszebb halainknak. Formás testét ezüstös pikkelyek fedik, alsó úszói pedig, köztük a "szárnyai", azaz a mellúszói, általában élénkvörösek. Fölfelé nyíló szája elárulja, hogy táplálékát nem a mederfenéken, hanem a magasabb vízrétegekben, olykor a víz felszínén keresi.

Kicsit off, de akit a "haleledel", vagy a "halhami" szavak arabos hangzása behatóbban érdekel, Lackfi János tollából itt talál egy rendkívül érdekes írást.

Vörösszárnyú keszeg
Vörösszárnyú keszeg
Fotó: Wikipedia

Visszatérve, az idei bajnokra, a vörösszárnyú keszeg - némileg hasonlóan a japán ínyencekhez - kedveli az apróbb gerinctelen vízi állatokat és az algákat, fiatal hajtásokat, rügyeket, magvakat. Mindebből következik (ebben már természetesen nem hasonlít a japán ínyencekhez) , hogy kedvelt élőhelyei a sekély, növényzetben gazdag állóvizek, a holtágak és mocsarak, de kisebb számban a lassú folyóvizekben is előfordul.

Magyarországon a hegyi patakok és a kifejezetten gyors folyószakaszok kivételével szinte mindenütt megtalálható. Népszerűségéhez a széles körű elterjedés mellett az is hozzájárul, hogy nagyon sok kezdő horgásznak ez volt az első zsákmánya. Sűrűn irdalva és jól átsütve kitűnő halétel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!