Év hala 2019: a vörösszárnyú keszeget csalással sem győzte le a sebes pisztráng

2019.01.01. 10:43
Sokan szavaztak, de sajnos csalási kísérlet is történt.

Győzött a vörösszárnyú keszeg. A 2019-es év hala megválasztása a korábbiaknál lényegesen nagyobb érdeklődés mellett zajlott le - adta hírül az Országos Sajtószolgálat a Magyar Haltani Társaság közleményét.Ö

Örömünk mégsem felhőtlen, mert valaki meg nem engedett módon igyekezett befolyásolni az eredményt"

- derült ki a közleményből.

A szavazatok száma azonban a sebes pisztrángra leadott 2130 szabálytalan szavazat levonásával is meghaladta a tízezret, 11483-nak adódott. A voksok legnagyobb részét a vörösszárnyú keszeg kapta (44%), második helyen a szivárványos ökle végzett (32%), a sebes pisztráng harmadik lett (24%).

A győztes vörösszárnyú keszeg, amely a "Hej halászok, halászok" kezdetű népdalnak is főszereplője, egyike legszebb halainknak. Formás testét ezüstös pikkelyek fedik, alsó úszói pedig, köztük a "szárnyai", azaz a mellúszói, általában élénkvörösek. Fölfelé nyíló szája elárulja, hogy táplálékát nem a mederfenéken, hanem a magasabb vízrétegekben, olykor a víz felszínén keresi.

Kicsit off, de akit a "haleledel", vagy a "halhami" szavak arabos hangzása behatóbban érdekel, Lackfi János tollából itt talál egy rendkívül érdekes írást.

Vörösszárnyú keszeg
Vörösszárnyú keszeg
Fotó: Wikipedia

Visszatérve, az idei bajnokra, a vörösszárnyú keszeg - némileg hasonlóan a japán ínyencekhez - kedveli az apróbb gerinctelen vízi állatokat és az algákat, fiatal hajtásokat, rügyeket, magvakat. Mindebből következik (ebben már természetesen nem hasonlít a japán ínyencekhez) , hogy kedvelt élőhelyei a sekély, növényzetben gazdag állóvizek, a holtágak és mocsarak, de kisebb számban a lassú folyóvizekben is előfordul.

Magyarországon a hegyi patakok és a kifejezetten gyors folyószakaszok kivételével szinte mindenütt megtalálható. Népszerűségéhez a széles körű elterjedés mellett az is hozzájárul, hogy nagyon sok kezdő horgásznak ez volt az első zsákmánya. Sűrűn irdalva és jól átsütve kitűnő halétel.