Cseh pisztolyokat és gépkarabélyokat kapnak a magyar katonák

2019.01.03. 08:11 Módosítva: 2019.01.03. 08:52

Cseh licenc alapján készült P–07 és P–09 típusú pisztolyokra, Bren–2 gépkarabélyokra és Scorpion EVO–3 típusú géppisztolyokra cserélik le a Magyar Honvédség kato­náinak régi személyi fegyve­reit, írja a Magyar Hírlap. Az eszközök első darabjait ünnepélyes keretek között adták át a katonai rendészeknek.

Tavaly márciusban jelentették be, hogy a gyalogsági kézi lőfegyvereket Magyarországon fogják gyártani.  Erről licencszerződést írt alá David Höfer, a Ceská Zbrojovka Export vállalat vezérigazgatója és Kránicz Roland, a HM Arzenál Zrt. vezetője.  A fegyvereket az Arzenál kiskunfélegyházi üzemében készítik. 

A gyártás volumenétől füg­gően három-négy év alatt készülhet el a Magyar Honvédség béke- és mozgósítási időszakára elegendő teljes fegyvermennyiség. Mivel nemcsak  a katonaság, hanem az összes hazai fegyveres szervezet eszközeit lecserélik, legkevesebb százezer, bátrabb kalkulációval száznegyvenezer darab készül majd. 

A fegyverek áráról nincs pontos információ. A Scorpion EVO–3 nem automata és céllövő kivitelű példányait mennyiségtől és kiviteltől függően 2500 eurótól (kb. 800 ezer forint) lehet megvásárolni. A géppisztoly és a gépkarabély tokja alumíniumból készül, és az eszközön sok a műanyag alkatrész is.

A lap azt írja: a műanyag alkatrészek nem jelentenek hátrányt. A  bemutatón az egyik katona azt mondta, a fegyver meglepően sokat bír, ami az ő olvasatában azt takarta, hogy „ráugrottunk, és úgy sem tört össze”. 

A klasszikus fémipari gépekkel dolgozó üzem teljes berendezése januárra várható. Szeretnék az autóiparban prímán bevált magyarországi beszállítói kört  foglalkoztatni, de a gyártáshoz szükséges fegyveracélt ma még külföldről kell vásárolni. 

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy  Kiskunfélegyházán a Ceská Zbrojovka taktikai, ismertebb néven mesterlövészfegyverét is gyártani fogják.