Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

10 centi hó is hullhat a hétvégén

2019.01.04. 10:58

Az OMSZ előrejelzése szerint Pénteken késő délutántól elsősorban a Dunántúlon, majd szombattól az ország nyugati és északi területein is számottevő havazás várható. Az Időkép szerint 2-17 centi közötti hó hullhat, a legtöbb a hegyekben.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelentése szerint a Salgótarjánt Péccsel összekötő vonaltól nyugatra szinte mindenütt esik a hó, de a nyugati határnál több helyen elállt a havazás.

Az Útinform jelentése szerint a gyorsforgalmi utak egy része sónedves.

  • Az M1-es autópálya komáromi szakaszán és az M7-es balatonvilágosi és fonyódi útvonalán latyakos a burkolat.
  • A fő- és mellékutakon az intenzív havazással érintett területeken télies útviszonyokra kell számítani. Ott az utak nagy része havas, hókásás, Kisvárda és Nyíregyháza térségében pedig a korábbi havazás nyomán még letaposott hóval borított mellékútszakaszok is előfordulhatnak.
  • Az időjárás vagy az utak állapota miatt nincsenek érvényben korlátozások, és elzárt település sincs az országban.

Ami a hosszabb távú kilátásokat illeti:

  • Pénteken egyes dunántúli megyékben 5 centimétert meghaladó mennyiség is hullhat, emellett az ország nyugati megyéiben viharos széllökések is várhatóak mínusz 3 és plusz 1 Celsius-fok mellett.
  • Szombaton újabb havazás várható, de a Dunántúl nyugati felében a havat havas eső, eső váltja fel, ugyanakkor Veszprém megyére citromsárga riasztást adtak ki hófúvás veszélye miatt is (mínusz 3 - 4 fok). Az intenzívebb havazással együtt a Dunántúlon a szél is felerősödhet, ami hófúvásos szakaszokat is eredményezhet, elsősorban Veszprém megyében, ahol akár 60-70 km/órás széllökések is lehetnek.
  • Vasárnap már csak elszórtan fordulhat kisebb havazás (mínusz 3 - plusz 2).
Képernyőfotó 2019-01-04 - 11.04.28.png
Fotó: Időkép

A Magyar Közút figyelmeztetése szerint amíg a havazás el nem áll, téliesebb útviszonyokra és lassabb haladásra kell a közlekedőknek felkészülni.

Ráadásul a forgalmat nehezítheti, hogy ünnepeket követően az elmúlt évek tapasztalatai alapján várhatóan szombaton és vasárnap a főbb tranzitútvonalakon, elsősorban az M1-M0-M5-ös, és az M1-M0-M3-as szakaszon, a Nyugat-Európába visszatérő munkavállalók miatt – Németországban például január 4-ig tart az oktatási szünet - a szokásosnál is nagyobb forgalomra és így telítettebb sávokra számíthatnak az arra közlekedők.

A közlekedőktől azt kérik a szakemberek, hogy utazás előtt tájékozódjanak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu oldalon, az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint forgalmi helyzetről.