Hamarosan félmillió karácsonyfa fog égni

2019.01.04. 11:18

Legalább félmillió kiszolgált karácsonyfától szabadulnak meg Budapesten a következő hat hétben. a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. feladata azokat begyűjteni és hasznosítani. 

Vízkereszt után kezdődik „az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket, illetve külön gyűjtőjárművel gyűjtjük össze a nagyméretű fákat” – áll a társaság közleményében.

A karácsonyfákat az ürítés napján a kukák mellé is ki lehet helyezni, úgy, hogy az ne akadályozza a gyalogosokat. Ezen kívül a cég 250 kijelölt gyűjtőhelyet is fenntart.

Ég a gyanta, ég

Az FKF nem egyszerűen begyűjti a fákat, hanem hasznosítja is. A közlemény szerint „a kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyő a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, amelyből termikus hasznosítással (elégetéssel) több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt, és villamos áramot.”