Román sajtó: Budapesten lehet a körözött romániai magyar politikus

2019.01.04. 16:17 Módosítva: 2019.01.04. 16:56

Néhány román újság azt feltételezi, hogy Magyarországon, Budapesten bujkálhat a korrupció miatt elítélt RMDSZ-es exszenátor, Olosz Gergely. Oloszt 2018 december 20-án három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a román legfelsőbb bíróság, és miután eltűnt, nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A Népszava, amely a román lapokat szemlézi, azt írja, hogy nem lehet tudni, hogy Olosz mikor tűnt el a hatóságok látóteréből, "de vélhetően a jogerős ítélet meghozatala előtt. Utoljára november 11-én, egy székelyföldi templom felújítás utáni megnyitó ünnepségén jelent meg nyilvánosság előtt Semjén Zsolt oldalán." 

A román lapok is azért feltételezik a budapesti szökést, mert a férfi Semjénnel és Orbán Viktorral is kiváló kapcsolatokat ápol. A román hatóságok hivatalosan ugyanakkor "nem fogalmazták meg, hogy Magyarországra szökhetett Olosz" - írja a lap. 

Néhány hete a volt macedón elnök szökése keltett világbotrányt, vele ellentétben Olosznak vízumra sem lenne szüksége, és menedékjogot sem kell kérnie, hiszen magyar állampolgár is, írja a Népszava.