Szilveszterkor elkóborolt vizslát hoztak le egy szikláról

2019.01.04. 20:49 Módosítva: 2019.01.04. 20:57

Tekla, a kétéves magyar vizslalány a szilveszteri petárdázástól megrémülve világgá futott egy badacsonytomaji családi háztól, majdnem három nappal később a kővágóörsi tűzoltók kalandos mentőakcióban hozták le egy szikláról - számolt be a Veszprémkukac.hu

vizs2
Fotó: Jakócs Zsolt, Facebook

A kutya gazdája, Zsolt Katával, a feleségével és a három gyerekükkel elautóztak egészen Tapolcáig, végigjárták a környező falvakat, voltak a régi bazaltbányánál, erdőt-mezőt bebarangolta a környéken. Feltették a keresést több internetes oldalra, de sehonnan nem érkezett jelzés, hogy látták volna. Másodikán délután újra az elhagyott kőbánya környékén próbálkoztak, hangosan kiabálták a nevét, és egyszer csak meghallották, hogy válaszol. Ott volt fent:

Tekla úgy 30 méter magasan, egy keskeny sziklapárkányon ült, ahonnan nem mert elindulni feléjük. Zsolt hamar felmérte, hogy nem tudja a kutyát segítség nélkül megközelíteni. Hívták a 105-öt, aztán az ő tanácsukra a különleges tudakozót, majd végül ismeretség révén a helyi tűzoltókat. Késő este volt már, vaksötét és erős szél kavarta a frissen hulló havat, amikor a mentőcsapat megérkezett.

A csúszós, omladékos terepen lehetetlen volt a feladat, ráadásul a magukkal vitt felszerelés is kevésnek bizonyult, így a kutyának még egy éjszakát ki kellett bírnia odafönt.

A kővágóörsi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai másnap délelőtt tértek vissza. Az 50 méter magas sziklafal tetejéről az egyik mentőnek, Geiger Máténak körülbelül 20 métert kellett ereszkednie, hogy elérje a riadt jószágot. Innen egy ferde kötélpályát építettek ki neki lefelé. 

Miután Tekla szerencsésen földet ért, elsőként Kata ölelte magához a szörnyen lesoványodott kutyát. A koplaláson és az ijedtségen kívül nem esett más baja, nagy szerencséje volt.

Zsolt megfogadta, hogy idén már december 30-án a lakásba zárja őt, a tűzijátékok lakossági használatának betiltásáért pedig mozgalmat indít.