Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Zsúfoltságról, penészről, radiátorhoz bilincselésről ír az ombudsman börtönjelentése

2019.01.08. 08:22 Módosítva: 2019.01.08. 08:22

Meghökkentő állapotokról számolt be a Nagy Ignác utcai Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet I. objektumában tett látogatása után Székely László, az alapvető jogok biztosa, írja aNépszava.

Az ombudsman a következőket tapasztalta:  

  • Az intézetben hatalmas a túlzsúfoltság: az engedélyezett 153 férőhelyen 258 fogvatartott él.
  • A falak egyes helyiségekben vizesedtek, penészedtek, a víz- és elektromos hálózat folyamatos karbantartásra szorult.
  • A női fogvatartottak zárkája rendkívül elhanyagolt, a zuhanyzókban sok helyen hegyes csapcsonkok álltak ki a falból. Az egyik zuhanyzóban éles tárgyakkal karcolt graffitik voltak, ami azt mutatja, hogy a fogvatartottak éles tárgyakat vihettek be magukkal.
  • Több fogvatartott arról számolt be, hogy kezüknél fogva a radiátorhoz bilincselték őket. Egy erről készült videón az is látható, hogy egy rab fejére fejvédőt húztak. Az intézetparancsnok szerint erre önkárosítás és „esetleges támadás” megelőzése miatt volt szükség.
  • Jelen vannak az intézetben az úgynevezett „legal highs-ok” (legális hangulatjavító szerek), amelyek feszültséget, agressziót, kiszámíthatatlan magatartást okoznak.
  • A fogvatartottakkal készült több interjú feszült hangulatban zajlott, mert az őrszemélyzet egyik tagja mindig igyekezett jelen lenni és hallótávolságon belül maradni.
  • A börtön személyi állománya nem elegendő, jelentős a létszámhiány és az ebből fakadó leterheltség. 
  • Egyes fogvatartottak elmondása szerint a személyi állomány tagjai lekicsinylő, megalázó hangnemben beszéltek velük, jelzéseikre későn reagáltak.

A visszásságok felszámolása érdekében az ombudsman egy 24 pontból álló intézkedés-csomagot dolgozott ki. Ebben az emberi erőforrások miniszterét, a legfőbb ügyészt, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát kérte fel a helyzet rendezésére.