Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Bekeményít a tél: havazás, hófúvás, -15 fok

2019.01.10. 18:31

Csütörtök este havazás kezdődik a Dunántúlon, majd egyre nyugatabbra tolódik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint 3 centi friss hó várható. Éjjel és péntek napközben számottevő hóesés nem valószínű, majd péntek késő estétől az ország északnyugati részében folytatódik a havazás.

Éjszaka megerősödik, a Dunántúl nyugati felében és északkeleten helyenként viharossá, 60 km/órássá fokozódhat az északi, északkeleti szél. Az Észak-Alföldön, Borsod és Heves megyében hófúvás is kialakulhat. Az OMSZ szerint a hófúvás általában nem lesz túl intenzív, kivéve a Bodrogköz térségét, ahol a szél nagyobb hótorlaszokat építhet.

Éjszaka, és reggelre elsősorban a szélvédett, kevésbé felhős tájakon (főként az Északi-középhegység völgyeiben, Duna-Tisza-közén) -15 fok köré vagy az alá csökkenhet a hőmérséklet. Nógrád megyére az extrém hideg miatt figyelmeztetést adtak ki. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyére a hófúvás veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést péntekre. Ezekben a megyékben a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Az előrejelzés szerint pénteken a nappali maximumok többnyire mínusz 6 és plusz 2 között alakulnak (a fagypont feletti értékek elsősorban nyugaton, délnyugaton várhatók). A hétvége további részében melegedés várható. (OMSZ, MTI)