Orbán: A mai napon is ellenszélben fogok dolgozni

ao 12
2019.01.10. 14:03

Sok ténybeli újdonság nem derült ki Orbán Viktor maratoni, kétórás kormányinfóján csütörtök délelőtt (itt olvashatja végig a részletes tudósításunkat). Az esemény mindent elsöprő újdonsága ugyanakkor az volt, hogy a miniszterelnök ezúttal válaszolt a beengedett újságírók összes kérdésére. 

A kormányinfó előtt derült ki, hogy több lap és rádió munkatársa (Klubrádió, Azonnali, Magyar Hang, Direkt36, a jobbikos Alfahír) nem jutott be, ők nem is kaptak meghívót, ám a regisztrált újságírók és médiamunkatársak kaptak lehetőséget egy-egy kérdésre.

Orbán egyszer sem jött zavarba a kérdésektől. A kormányközeli média, ahogy várható volt, jobbára olyan témákat hozott elő, amelyek lehetőséget kínáltak Orbánnak, hogy a migrációt határozottan elutasítsa vagy az ellenzéket szidalmazza. Orbán ezzel elérte (nyilván ez is volt az alapvető célja), hogy az EP-választás előtt pár hónappal – a teljes magyar nyilvánosság előtt – ismét a bevándorlást, a sorosozást és a brüsszelezést tegye a kampány fő témájává. Az utóbbi hetekben ugyanis a magyar belpolitikai agenda elsősorban a 400 túlóráról és az ellenzéki akciókról szólt.

A nem kormánypárti, független magyar média vagy a külföldi újságírók kérdései alól Orbán előre begyakoroltnak tűnő panelmondatokkal bújt ki. 

A Tiborcz István vagy Mészáros Lőrinc meggazdagodását érintő kérdéseket azzal rázta le magáról, hogy „üzleti ügyekkel " nem foglalkozik. Az ellenzéki tüntetők követeléseire azzal válaszolt, hogy még nem is látták gyakorlatban a túlóratörvényt, nem kóstolták meg a pudingot". Kiderült ugyanakkor ezekből a válaszokból is, hogy az ellenzék által rabszolgatörvénynek nevezett javaslatot jó törvénynek" tartja, változtatni sem tervez rajta. A korrupció helyzetében pedig nem lát rendszerszintű problémát a miniszterelnök.

És most nézzük részletesebben, hogy a különböző témakörökben milyen válaszokat adott, sötéttel kiemeltük a fontosabb kijelentéseit, bejelentéseit: 

EP, EU, migráció

  • Orbán Trócsányi László igazságügyi minisztert szánja EU-biztosnak. Hogy ki lesz az utódja, az egyelőre „nem aktuális".
  • Az EP-választás célja, tétje szerinte az, hogy többségük legyen az EP-ben a migrációt ellenző pártoknak; aztán legyen az Európai Bizottságban többségük a migrációt ellenző biztosoknak, és legyen a Fidesz a legsikeresebb párt – legalábbis az Európai Néppárton belül.
  • A szerdai kormányülésen megtárgyalták a közelgő EP-választást is, szó volt egy decemberi közvélemény-kutatásról is, amelyben 52 százalék a bevándorlást nevezte meg a legfontosabb ügynek a választással kapcsolatban Orbán szerint. Az egyik korábbi nemzeti konzultációra utalva azt mondta, eddig egyedül a magyarokat kérdezték meg a migrációról, és ez alapján a kormány visszautasít minden migrációt segítő európai elképzelést. Orbán azt szeretné, ha az EU intézményeiben a bevándorlásellenes erők lennének többségben.
  • Orbán úgy látja, vége a bal-jobb ellentétnek a politikai pártok között Európában. Mostanra a bevándorlást ellenzők és a bevándorlást támogatók ellentéte lett a legfontosabb, és szerinte a bevándorlás újraértelmezi a kereszténységhez való viszonyunkat is. „Mostanra két civilizáció lett, amelyben az egyik oldalon egy vegyes keresztény-muszlim civilizáció áll." Orbán szerint minden liberális demokrácia bevándorláspárti.
  • Orbán szerint a modern európai kereszténydemokrácia legjobb modelljét most Brazíliában találjuk, ahol év elején járt. Tetszik neki a frissen megválasztott elnök jelszava, hogy „Brazília mindenek előtt, és Isten mindenek fölött."
  • Arra, hogy a liberális Guy Verhofstadt nem tartja őt demokratának, sem kereszténynek, azt mondta: „Oda jutottunk, hogy a liberálisok a szabadság legnagyobb ellenségei."
  • Miért támogatja a Fidesz az EB élére Manfred Webert, aki megszavazta a Sargentini-jelentést? „Van úgy, hogy az ember barátját bepalizzák" – mondta Orbán, aki szerint a Soros-egyetemmel" kapcsolatban vezették félre Manfred Webert, ugyanis a CEU (nem mondja ki a nevét) honlapja bizonyítja, hogy külföldön nem, csak itthon folytat oktatási tevékenységet.

Gazdaság, túlóratörvény

  • Magyarország stabil, jó kezekben van, 4,6 százalékos volt tavaly a növekedés, mondta Orbán. 71 százalékra csökkent államadósság; 2 százaléknál megáll a hiány; 6 százalékkal bővül a lakossági fogyasztás.
  • Matolcsy György lesz-e megint a jegybankelnök? Orbán erre azt mondta, semmilyen meglepetés nem várható.
  • Mit tervez a kormány a nemrég államosított Budapest Bankkal? Orbán szerint van egy megállapodás arról, hogy a Budapest Bankot visszaadják a magánszektornak, ezt betartják majd.
  • Orbán szerint „exportorientált, nyitott gazdaság" vagyunk, ezért bármi megtörténhet, de idén a 4 százalékos növekedést kedvezőtlen gazdasági körülmények között is meg kell célozni. Ehhez gazdasági növekedést segítő döntéseket is hoznak, ezekről februárban döntenek.
  • A túlóratörvényt most fogadták el, a vitákat lefolytatták, semmilyen módosítás nincs napirenden – jelentette ki. A 3 éves elszámolás lehetőségéről azt mondta, aki ledolgozza „a melót”, azt a következő hónapban ki kell fizetni. Orbán szerint elég erősek a munkavállalók, hogy ezt kiköveteljék.
  • A kormányfő hosszan beszélt a munkaerőpiaci összefüggésekről. Szerinte hosszú távon 4,5-5 millió fő között lesz a dolgozók száma Magyarországon, ami majdnem teljes foglalkoztatottságot jelent. A kormányfő szerint olyan növekedés kell, amely nem igényel ennél több dolgozót, és akkor nincs munkaerőhiány. A munkaerőhiány szerinte „inkább jó, mint rossz", mert ha nincs túl sok dolgozó, az alku urai" a dolgozók lesznek, ezért magasabb fizetést kell nekik adni. A túlóratörvénynek viszont nincs köze a munkaerőhiányhoz: sok kkv szenved attól, hogy kiskapukat kell keresnie, ha túlórában akarja foglalkoztatni az embereket. Ez az intézkedés a szabadságot adja meg az embereknek.
  • A kormány szerint jelenleg a magyar munkavállalók 6 százaléka dolgozik külföldön.
  • Orbán nem látja tisztán most az eurózóna jövőjét, ezért kivár az euró bevezetésével. Magyarország aláírta, hogy majd csatlakozik, de szerinte azóta jelentősen változtak a közös pénz feltételei. 
  • A tao-törvény módosításáról Orbán azt mondta, a kulturális taót megszüntették, a sport-tao pedig nem lesz kevesebb. 300 milliárd forint értékű meg nem valósított beruházás van a rendszerben, most kicsit lelassítottak, hogy ez ne ragadjon be. Orbán szerint ezeket kell minél nagyobb arányban megvalósítani, utána lehet újabb fejlesztéseket megindítani.

   

Belpolitika

  • 1 millió 382 ezren küldték vissza a családügyi nemzeti konzultációt. Mindez Orbán szerint azt jelenti, hogy a kormánynak és a választópolgároknak is fontos a családpolitika és a népességnövekedés.
  • Orbán a körvonalazódó közös ellenzéki EP-listáról azt mondta: „Ha az ellenzék erre az útra lép, a saját sírját ássa, és nekem nem kötelességem ebben megakadályozni." Aztán egy másik, hasonló kérdésre azt mondta a Jobbikról beszélve, hogy a politikában nem szabad az ördöggel is összeállni (Gyöngyösi Márton arról nyilatkozott, hogy Orbán ellen az ördöggel is összeáll), és aki ilyet mond, „abba már bele is bújt a kisördög". Szerinte a baloldalnak történelmileg is meg kellene közelítenie a témát, és nem lenne szabad összeállnia és elfogadnia semmilyen szélsőjobboldali vagy antiszemita erőt szövetségesként.
  • Miért hagyja figyelmen kívül Orbán az ellenzéki tüntetések témáit, azaz a túlóratörvényt, a közigazgatási bírósági rendszert és a közmédia állapotát? Erre azt mondta, a migráció lesz Magyarország és a kontinens „sorskérdése" a következő 15-20 évben. És mivel Afrika és Ázsia népessége folyamatosan növekszik, folyamatos lesz a migrációs nyomás. Ezért nem szabad engedni ezt a kérdést „leesni az asztalról".
  • Az Index azt kérdezte, hogy 2030-ig – eddig tervez Orbán – milyen illiberális fordulatokat kell még Magyarországon végrehajtani. Orbán szerint a magyarok a fontos kérdésekben illiberálisak: például bevándorlást érintően (elutasítják), a családot érintően (férfi és nő kapcsolatában hisznek), és a magyarok a keresztény kultúrában hisznek. Orbán szerint problémát okoz, hogy az angolszász világban és Európában mást jelent a liberális szó, mint itthon.
  • Hogy áll az alkotmányrevízió? „Kezdetlegesen, lassan haladunk. Néhány hónappal később fogunk végezni" – mondta.
  • Az Index arról is kérdezte a miniszterelnököt, hogy szerinte mi abban a felelőssége, hogy az ország egyik fele sorosozik, a másik O1G-zik. Orbán azt mondta, a paternalista megközelítést nem szereti. „A magyarok felnőttek, mindenki felelősséggel tartozik a cselekedeteiért. Senki sem háríthatja át a felelősséget azért, amilyen szavakat használ.”

Mészáros Lőrinc, Tiborcz, magángép, korrupció

  • Milyen szerepe volt Orbánnak a veje, Tiborcz István, valamint Mészáros Lőrinc milliárdossá válásában? Orbán erre azt mondta, „a miniszterelnöknek nem szabad foglalkoznia üzleti kérdésekkel". Később kapott további kérdéseket is ugyanerről, ezekre ugyanezt felelte, illetve azt mondta, nem hagyja magát beleprovokálni ilyen válaszba.
  • Nem kompromittáló-e, hogy elfogadja üzletemberek ajándékát például egy luxusrepülős utazásnál? Orbán szerint mindenki megnyugodhat, hogy nem gyakorolnak nyomást rá, amúgy pedig a parlament mentelmi bizottság sem talált ebben kivetnivalót.
  • A korrupció magyarországi szintjéről Orbán azt mondta, a „korrupciónak nincs elfogadható szintje", ezért kell a zéró tolerancia politikáját követni. Orbán ezután elkezdett elmúltnyolcévezni, és arról beszélt, hogy 2010 előtt a „pénz nagy részét ellopták". Szerinte a kormánynak most is folyamatosan kell intézkednie  a korrupció ellen, bár kizártnak tartja, hogy „jelentős méretű korrupció" működne Magyarországon. Például a közbeszerzéseknél az a jó, ha minél kevesebb az „egyszereplős" közbeszerzés (most az összes közbeszerzés 15 százaléka ilyen, korábban szerinte sokkal több ilyen volt). Az adóügyi intézkedések is arra szolgálnak, hogy fehérítsék a magyar gazdaságot. Szintén a korrupció elleni harc része, hogy a politikát és a gazdaságot minél jobban szétválasztják.
  • A politikának nincs szüksége pénzre, közölte Orbán. Szerinte olyan itthon a kampánytámogatási rendszer, hogy nem szükséges egy pártnak az üzleti szférából pénzt bevonni ahhoz, hogy megnyerjen egy választást.

Média

  • A kormányzati médiaalapítványról azt mondta, baloldali, liberális médiatöbbség van. „Ahogy felkelek, tudom, hogy a mai napon is ellenszélben fogok dolgozni." Szerinte rögzíteni kell azt is, hogy „többen vannak ellenem önök közül, mint velem." A médiaalapítvány azért lett nemzetstratégiai érdek, mert nonprofit – mondta Orbán. „Ha a balliberális oldal ugyanezt az utat kívánja járni, ugyanezt a döntést fogom hozni."
  • Orbán azt mondta, azért nem ad interjút kormánykritikus lapoknak, mert „az interjúnak nem az az értelme, hogy bikaviadalt vívjak egy újságíróval". Közölte: olyan szituációkat nem vállal, hogy „eleve rosszindulatú ember előítéletes kérdéseket tesz fel".
  • Szerinte „korszakváltás kapujában vagyunk, én ebben reménykedem, önök meg nem". Orbán ezt kifejtve azt magyarázta, hogy eddig liberális koncepció jegyében történt a világ értelmezése, most viszont összeszedik magukat a keresztény-konzervatív újságírók, hátszelet is kaptak, ráadásul a migráció átalakítja a médiában is az erőviszonyokat.

A miniszterelnök tavaly tett arra ígéretet tett rá, hogy egy év végi sajtótájékoztató keretében válaszol újságírók kérdéseire. A valódi sajtóeseményből 2018-ban nem lett semmi, pedig a Magyar Újságírók Országos Szövetsége december közepén jelezte, hogy szívesen megszervezik az eseményt. Az RTL Híradó az év elején megkereste az ügyben Havasi Bertalant, aki ekkor  annyit mondott, hogy a miniszterelnök természetesen tartja a szavát.

Borítókép: Ajpek Orsi / Index