új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ezzel véget is ért a rendkívüli kormányinfó. Közvetítésünket is befejezzük. 

  • Nem gondolom, hogy a politikának túl sokat kellene foglalkoznia a médiaviszonyokkal - mondja Orbán az újabb kérdésre a médiaügyi átalakításokról. 

    Korszakváltás kapujában vagyunk, én ebben reménykedem, önök meg nem.

    Orbán szerint liberális koncepció jegyében történt az elmúlt években a világ értelmezése, "ezt az adottságot nem érdemes eltagadni". Orbán szerint viszont most összeszedik magukat a keresztény-konzervatív újságírók, hátszelet is kaptak, ráadásul a migráció átalakítja a médiában is az erőviszonyokat. 

  • Az Inforádió a kormányátalakításról kérdezi Orbánt, ugyanis Trócsányi László brüsszeli távozásakor erre óhatatlanul sor kerül. Orbán nem árul el erről semmit, csak azt, hogy ő nem híve a nagy kormányátalakításoknak:

    a nix ugribugri politikáját követem a kormányátalakítás ügyében.

  • A 24.hu újságírója azt kérdezi, nem kompromittáló-e, hogy elfogadja üzletemberek ajándékát például egy luxusrepülős utazásnál. Orbán szerint mindenki megnyugodhat, hogy nem gyakorolnak nyomást rá, amúgy pedig a parlament mentelmi bizottság nem talált ebben kivetnivalót. "Szuverén embernek tartom magam, nem látok olyan példákat, amikor bárkinek megérte volna az üzleti életből nyomást gyakorolni rám, mindig a közérdek alapján fogom meghozni a döntéseimet."

    Simonka György fideszes képviselőt, aki ellen ügyészségi nyomozás zajlik korrupciós bűncselekmények gyanúsítottjaként, megilleti az ártatlanság vélelme az ítélet meghozásáig – mondja a másik kérdésre Orbán.

  • A BBC szerint sokak hangulata rossz az országban, és azt kérdezi, hogy adott esetben Orbán hajlandó lesz-e „új pudingot felszolgálni" nekik. (Ezzel arra utalt, hogy Orbán kijelentette a túlóratörvényről, hogy a puding próbája az evés). Orbán azt kéri, először kóstolják meg ezek az emberek a pudingot. 

  • A TV2 a Jobbikról és az ellenzék brüsszeli tüntetéséről kérdezi Orbánt. A Jobbik frakcióvezetőjének azt üzente a kormányfő, hogy politikában nem szabad az ördöggel is összeállni (Gyöngyösi Márton arról nyilatkozott, hogy Orbán ellen az ördöggel is összeáll), és aki ilyet mond, „abba már bele is bújt a kisördög".

    Az ellenzék összefogásáról Orbán azt gondolja, hogy a baloldalnak történelmileg is meg kellene közelítenie a témát, és nem szabadna összeállnia és elfogadnia semmilyen szélsőjobboldali vagy antiszemita erőt szövetségesként.

  • A Magyar Idők arról kérdezi Orbánt, hogy a gazdasági növekedés felülmúlta az elemzői jóslatokat. Orbán le is csapja a neki feldobott labdát, miszerint az elemzők jobbára nem elemeznek, hanem politizálnak. Ám „a kormány legnagyobb szövetségese a valóság".

  • A ZDF a korrupcióról kérdezi a miniszterelnököt. Ám a Mészáros Lőrincről feltett kérdést Orbán elutasítja, „a miniszterelnök nem hagyja magát beleprovokálni ilyen válaszba".

    A Hvg.hu munkatársa szintén a kormányközeli üzleti körök gyarapodásáról kérdezi Orbánt. A kormányfő neki is elmondja, hogy nem foglalkozik üzleti kérdésekkel. A leggazdagabbak listájáról pedig azt mondja, hogy úgy kezeli, az emberek két dologért fizetnek: hogy rákerüljenek egy listára, vagy ne kerüljenek rá.

  • A Le Monde francia napilap az olasz Matteo Salvinivel, ileltve a Marine Le Pen pártjával, a Nemezti Tömörüléssel meglévő kapcsolatára kérdez rá.

    Orbán azt mondja, az olasz belügyminiszterrel való találkozóját a migráció indokoljta, de előtte engedélyt kért rá Silvio Berlusconitól. "Bátor embernek tartom" - mondta Salviniről.

    A Nemzeti tömörüléssel tartott találkozón Orbán nem volt ott. A magyar kormányfő ezután azzal folytatta, hogy Emmanuel Macron francia elnök a bevándorláspárti erők jelentős alakja. "Nem személyes ügy, jó viszonyt ápolunk egymással", de mivel amit akar, rossz lesz Magyarországnak, ezért Orbán harcol ellen.

  • Az Atv.hu arra kérdez rá, hogy a Tesco és a Spar sem fogja alkalmazni a 400 túlórát. Orbán azzal hárít, hogy a törvény működik, hiszen a 400 túlóra egy lehetőség.

    Ez egy jó törvény, senkire semmilyen kötelességet nem ró. Aki akar, él vele.

    Az Atv.hu rákérdez, ki lehet az igazságügyi miniszter, ha Trócsányi László EU-biztos lesz, Bajkai István vagy egy főbíró. Orbán szerint a kérdés nem aktuális.

  • Még mindig RTL Klub. A tao-törvény módosításáról Orbán azt mondja, a kulturális taót megszüntették, a sport-tao pedig nem lesz kevesebb. 300 milliárd forint értékű meg nem valósított beruházás van a rendszerben, Orbán szerint ezeket kell minél nagyobb arányban megvalósítani, utána lehet újabb fejlesztéseket megindítani.

    A kormányzati médiaalapítvány pedig azért lett nemzetstratégiai érdek, mert non-profit – mondja Orbán. „Ha a balliberális oldal ugyanezt az utat kívánja járni, ugyanezt a döntést fogom hozni."

  • Az RTL Klub munkatársa a túlóratörvényre visszatérve azt kérdezi, várható-e módosítás, illetve kinek az érdekében írták bele a jogszabályba a 3 éves időkeretet.

    „A törvényt most fogadtuk el, a vitákat lefolytattuk, semmilyen módosítás nincs napirenden” – jelenti ki Orbán. Hozzáteszi, hogy aki ledolgozza a melót, azt a következő hónapban ki kell fizetni. Orbán szerint elég erősen a munkavállalók, hogy ezt kiköveteljék.

  • A Népszava újságírója azt kérdezi, miért nem ad interjút nem kormánypárti médiumoknak a miniszterelnök, és miért nem engedtek be több lapot a mostani rendezvényre.

    Az interjúnak nem az az értelme, hogy bikaviadalt vívjak egy újságíróval.

    Orbán olyan szituációkat nem vállal, hogy „eleve rosszindulatú ember előítéletes kérdéseket tesz fel". Vagyis Orbán bizonyos korrektséget vár az újságíróktól, ez alapján válogat.

    Kovács Zoltán azt mondja, meghívásos alapon történt az médiumok meghívása, most pedig tele van a terem. Pártsajtót pedig nem szoktunk hívni".

  • Az ARD német rádió arról kérdezi Orbánt, miért nem hallja meg a tüntetők hangját. Orbán szerint azzal nem lehet vádolni, hogy nem figyel oda az emberek véleményére, a legjobb példa erre szerinte a nemzeti konzultáció.

    A mostani tüntetőkre is figyelek. Valamit jobb lenne nem meghallani. De kihámozom ebből, amit szeretnének. 

    Orbán azt kéri az ellenfelektől ugyanakkor, hogy ne vonják kétségbe, hogy a parlamenti demokráciában a döntéseket a többség hozza.

  • A 888.hu Soros Györgyről kérdez alá a miniszterelnöknek. Orbán így kifejtheti, hogy megnevezte Soros Györgyöt mint nagy erőforrásokkal rendelkező, a bevándorlást sok szempontból irányító személyiséget. 

    Megértem, hogy Soros Györgynek sem tetszik minden mondat, amit mondunk.

    De Orbán szerint nem fogadható el, hogy az egyik oldal (Orbán oldala) transzparens, míg a másik rejtőzködik. Orbán szerint káros, ha a közéleti szereplők vagy a média ebbe belekeveri Soros zsidó származását és az antiszemitizmust.

  • Az Index arról is kérdezi a miniszterelnököt, hogy látja Orbán, mi abban a felelőssége, hogy az ország egyik fele sorosozik, a másik O1G-zik. Orbán azt mondja:

    A paternalista megközelítést nem szeretem. A magyarok felnőttek, felelősséggel tartozik mindenki a cselekedeteiért. Senki sem háríthatja át a felelősséget azért, amilyen szavakat használ.

  • Az Index azt kérdezi, hogy 2030-ig – eddig tervez Orbán – milyen illiberális fordulatokat kell Magyarországon végrehajtani. Orbán szerint a magyarok a fontos kérdésekben illiberálisak: például bevándorlást érintően (elutasítják), családot érintően (férfi és nő kapcsolatában hisznek), és a magyarok a keresztény kultúrában hisznek. Orbán szerint problémát okoz, hogy az angolszász világban és Európában mást jelent a liberális szó, mint itthon. 

    Hogy áll az alkotmányrevízió? „Kezdetlegesen, lassan haladunk" – mondja erre Orbán. Néhány hónappal később fogunk végezni, mondja Orbán.

  • Az Euronews arról az ellentmondásról kérdezi Orbánt, hogy miért támogatja a Fidesz az EB élére Manfred Webert, aki megszavazta a Sargentini-jelentést. 

    Van úgy, hogy az ember barátját bepalizzák.

    Orbán elmondja, hogy a "Soros-egyetemmel" kapcsolatban vezették félre Manfred Webert, ugyanis a CEU (nem mondja ki a nevét) honalpja bizonyítja, hogy külföldön nem, csak itthon folytat oktatási tevékenységet.

  • Orbán nem látja tisztán most az eurózóna jövőjét, ezért kivár az euró bevezetésével. Magyarország aláírta, hogy majd csatlakozik, de szerinte azóta jelentősen változtak a közös pénz feltételei. 

  • Az Mfor.hu újságírója a korrupció magyarországi szintjéről kérdezi Orbánt. A kormányfő szerint a „korrupciónak nincs elfogadható szintje", ezért kell a zéró tolerancia politikáját követni. Orbán ezután elkezd elmúltnyolcévezni, és arról beszél, hogy 2010 előtt a pénz nagy részét ellopták".

    Szerinte a kormánynak most is folyamatosan kell intézkednie  a korrupció ellen, bár kizártnak tartja, hogy „jelentős méretű korrupció" működne Magyarországon. Például a közbeszerzéseknél az a jó, ha minél kevesebb az „egyszereplős" közbeszerzés (most az összes közbeszerzés 15 százaléka ilyen). 

    Az adóügyi intézkedések is arra szolgálnak, hogy fehérítsék a magyar gazdaságot. Szintén a korrupció elleni harc része, hogy a politikát és a gazdaságot minél jobban szétválasztják.

    A politikának nincs szüksége pénzre. 

    Orbán szerint olyan itthon a kampánytámogatási rendszer, hogy nem szükséges egy pártnak az üzleti szférából pénzt bevonni ahhoz, hogy megnyerjen egy választást. 

  • A 444.hu arról kérdezi, hogy milyen szerepe volt Orbánnak a veje, Tiborcz István, vagy Mészáros Lőrinc milliárdossá válásában. Orbán röviden reagál:

    A miniszterelnöknek nem szabad foglalkoznia üzleti kérdésekkel. 

    A másik kérdés a kormányzati médiaalapítványt érinti. Orbán ezzel kapcsolatban elmondja:

    Baloldali, liberális médiatöbbség van. Ahogy felkelek, tudom, hogy a mai napon is ellenszélben fogok dolgozni.

    És még rögzíteni kell Orbán szerint, hogy

    Többen vannak ellenem önök közül, mint velem.

    Még mindig a 444.hu: Varju László DK-s képviselő köztévé székházában történt esetéről kérdezi a miniszterelnököt. Orbán jogászkodik picit, szerinte nincs jogi felhatalmazása egy képviselőnek, hogy beolvastasson bármit a köztévében.

  • Az AFP tudósítója arra kérdez rá, figyelmen kívül hagyja-e ORbán az ellenzéki tüntetések témáit, nnak ugyanis nem a bevándorlás, hanem a túéóratörvény, a közigazagtási bírósági rendszer és a közmédia állapota a témája.

    Orbán szerint a migráció lesz Magyarország és a kontinens "sorskérdése" a következő 15-20 évben. És mivel Afrika és Ázsia népessége folyamatosan növekszik, folyamatos lesz a migrációs nyomás. Ezért nem szabad engedni ezt a kérdést "leesni az asztalról".

    Minden jó, ami a migráció megállítását szolgálja.

  • Miniszterelnök úr, milyen parancsszóra ugrást lát amögött, hogy Európában mindenhol tiltakoznak a jobboldali kormányok ellen?

    Ezt kérdezi a Pesti Srácok munkatársa. Orbán erre azt mondta, hogy „nem baj, mi is összefogunk, ha Sorosék összefognak". "Ennek a sportágnak ez a természete."

  • Orbán hosszan beszél a munkaerőpiaci összefüggésekről. Szerinte hosszú távon 4,5-5 millió fő között lesz a dolgozók száma Magyarországon, ami majdnem teljes foglalkoztatottságot jelent. A kormányfő szerint olyan növekedés kell, amely nem igényel ennél több dolgozót, és akkor nincs munkaerőhiány.

    A munkaerőhiány szerinte "inkább jó, mint rossz", mert ha nincs túl sok dolgozó, "az alku urai" a dolgozók lesznek, ezért magasabb fizetést kell nekik adni.

    A túlóratörvénynek viszont nincs köze a munkaerőhiányhoz: sok kkv szenved attól, hogy kiskapukat kell keresnie, ha túlórában akarja foglalkoztatni az embereket.

    Ez az intézkedés a szabadságot adja meg az embereknek.

    Orbán azt is megjegyzi, hogy jelenleg a magyar munkavállalók 6 százaléka dolgozik külföldön.

  • A Bloomberg újságírója azt kérdezi, lesz-e személyi következménye annak, ha a kormány előrejelzései szerint nem biztos, hogy jövőre a növekedés eléri a négy százalékot. Orbán szerint „exportorientált, nyitott gazdaság" vagyunk, ezért bármi megtörténhet, de a 4 százalékot kedvezőtlen gazdasági körülmények között is meg kell célozni. Ehhez gazdasági növekedést segítő döntéseket is hoznak, ezekről februárban döntenek.

  • Az Origo arra kérdez rá, hogy mit szól Orbán a körvonalazódó közös ellenzéki listához. „Ha az ellenzék erre az útra lép, saját sírját ássa, és nekem nem kötelességem ebben megakadályozni."

    Az Origo következő kérdésére Orbán jelzi: azon nem lepődött meg, hogy Brüsszelben az ellenzékkel együtt tüntetett a bevándorláspárti Judith Sargentini.

  • A Reuters következik, amely gazdasági jellegű kérdéseket tesz fel a miniszterelnöknek. Arra, hogy Matolcsy György lesz-e megint a jegybankelnök, Orbán azt mondta, semmilyen meglepetés nem várható.

    A második a Budapest Bankra vonatkozik, azt kérdezték, mit tervez a kormány a nemrég államosított bankkal. Orbán szerint van egy megállapodás arról, hogy a Budapest Bankot visszaadják a magánszektornak, ezt betartják majd.

  • Orbán ezzel be is fejezte a beszédét, és jöhetnek az újságírói kérdések. Az MTVA kapja meg először a lehetőséget, és a közmédia arra volt kíváncsi, Orbán mit szól ahhoz, hogy a liberális Guy Verhofstadt nem tartja őt demokratának, sem kereszténynek. 

    Orbán erre úgy reagált:

    Oda jutottunk, hogy a liberálisok a szabadság legnagyobb ellenségei.

  • Orbán szerint a modern európai kereszténydemokrácia legjobb modelljét most Brazíliában találjuk, ahol év elején járt. Tetszik neki a frissen megválasztott elnök jelszava, hogy

    Brazília mindenek előtt, és Isten mindenek fölött.

  • Orbán úgy látja, vége a bal-jobb ellentétnek a politikai pártok között Európában. Mostanra a bevándorlást ellenzők és a bevándorlást támogatók ellentéte lett a legfontosabb, és szerinte a bevándorlás újraértelmezi a kereszténységhez való viszonyunkat is.

    „Mostanra két civilizáció lett, amelyben az egyik oldalon egy vegyes keresztény-muszlim civilizáció áll." Orbán szerint minden liberális demokrácia bevándorláspárti.