Kisteherautónyi Portik-felvételt foglaltak le a nyomozók

2019.01.14. 15:36

Igazi bűnügyi szenzációval jött elő Pestisrácok.hu. A portál értesülése szerint néhány héttel ezelőtt Portik Tamás 90-es évek elejétől a letartóztatásáig rögzített több százórányi hangfelvételét foglalta le a rendőrség.

Portik Tamás a bíróságon 2016 márciusában
Portik Tamás a bíróságon 2016 márciusában
Fotó: Ajpek Orsi

A lap úgy tudja, a vágatlan felvételek egy részén Portik az alvilági üzlettársai mellett a közélet több szereplőjével, köztük a Fenyő-gyilkosság megrendelésével gyanúsított Gyárfás Tamással  is hosszú beszélgetéseket folytat.

A "több házkutatás után megszerzett, kisteherautónyi adatrögzítő" feldolgozása jelenleg is folyamatban van, de a lap szerint azt már most tudni lehet, hogy a Fenyő-ügy megoldása mellett a hangfelvételek választ adhatnak az 1990-es és 2000-es évek szervezett bűnözésének meghatározó mozzanataira.

A hangfelvételekhez feltételezhetően egy nyomozati alku vezette el a hatóságokat. 

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és az őket segítő Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), ami a rendőrség belső elhárítása,  tavaly december elején olyan információk birtokába jutott, hogy Portik Tamás évtizedekkel korábbi üzlettársa, akit a Pestisrácok D. I. A. monogrammal emleget, valamint a vele kapcsolatban álló, Portikhoz ugyancsak köthető személyek tavaly nyár végén – a 2017-ben megkezdett zsarolási kísérlet folytatásaként – e-mailben, német álnéven bejelentkezve többször is megkeresték a Fenyő-ügyben felbujtással gyanúsított Gyárfás Tamás ügyvédjét, Bánáti Jánost. Méghozzá azért, hogy tudassák vele: náluk van a Gyárfás-Portik hangfelvételek vágatlan verziója.

A zsarolók egyértelművé tették, ezért pénzt kérnek, de pontos összeget nem mondtak, csupán azt közölték, hogy ők csak „tárolási díjra” tartanak igényt, de azt Gyárfás határozza meg. Tehát már Gyárfás gyanúsított volt, amikor újra megzsarolták, erről tudott az ügyvédje is, de mindketten elhallgatták ezt az információt a rendőrség elől.

A lap forrása szerint a zsarolók utaltak rá, hogy ők állnak a korábbi, a Fenyő-ügyet kirobbantó 2017-es megkeresések mögött is és hogy szándékaik komolyságát bizonyítsák, a legutóbb elküldött, rossz minőségű, a rendőrséghez is eljutott vágott hanganyag jobb minőségű verzióját postán elküldték Bánátinak. A korábbi sajtóhírekkel ellentétben ugyanis eddig csak az felvétel állt a hatóságok rendelkezésére, amit Gyárfás végül kényszerből átadott a nyomozóknak.

A levélváltás később tisztázatlan okokból megszakadt és az NNI és az NVSZ csak hónapokkal később szerzett tudomást az újabb zsarolási kísérletről. A rendőrök tavaly december 6-án D. I. A.-nál és további hat helyen házkutatást tartottak. Ők voltak azok, akik tudtak a felvételekről, illetve a Gyárfással szemben megfogalmazott követelésekről, sőt egyesek a felvételek „rendszerezésében” is részt vettek. A Pestisrácok szerint a lakásokon és ingatlanokon kívül még egy temető közelében is kutakodtak a rendőrök és végül egy kisteherautónyi adathordozót foglaltak le ezeken a helyszíneken.

A rendőrök emellett kapcsolatba léptek Bánáti Jánossal is, akinek a számítógépéből előhívták a levelezést és azokat a Fenyő-gyilkosság bizonyítékaihoz csatolták. Ezután megkísérelték lefoglalni a korábban említett, jobb minőségű vágott hangfelvételt is, de kiderült, Bánáti azt rögtön átadta Gyárfás Tamásnak, aki a házkutatások idején éppen Kínában volt, ám később, a rendőrség felszólítására átadta a bizonyítékot. Végül emiatt Bánátit kizárták a Fenyő-ügyből.

A lap megjegyzi, hogy Gyárfás eddig részben azzal próbált védekezni, hogy azért sincs semmi köze Fenyő lelövetéséhez, mert mindenben együttműködik a hatóságokkal.